De mooiste Groninger sportverhalen

De mooiste Groninger sportverhalen

Rikkert La Crois, de midvoor met het Gouden Hoofd

Een rasechte Groninger die onder een Franse naam furore maakte in de beginjaren van het betaalde voetbal in Nederland. Dat kan er maar één zijn, Rikkert La Crois, de eens gevreesde midvoor van GVAV.

Mooie wielerkoersen; basis gelegd in topsportcultuur thuis

Wielrenner Danny van der Tuuk beleefde dit jaar een mooi debuut bij de Spaanse Equipo Kern Pharma ploeg. Hij kwam het afgelopen wielerseizoen grote namen als Pogacar, Sagan en Démare tegen in het wielerpeloton en groeide in Spaanse dienst uit tot wegkapitein.

Gebrselassie via de Hereweg naar de wereldtop

De Vier Mijl van Groningen is terug van weggeweest. Zondag 10 oktober 2021 trokken er weer duizenden Stad- en Ommelanders in looppas over de aloude Hereweg vanuit Haren de Stad binnen, zij het dat het coronaspook nog wel rondwaarde.

Wereldburger Csaba Kercso-Magos voelt zich thuis bij GIJS

Csaba Kercso-Magos zwaait sinds 2109 de technische scepter bij GIJS. De oud-prof uit Roemenië belandde na zijn actieve carrière in verschillende landen. Zo tilde hij tot voor kort het ijshockey in Nieuw-Zeeland naar een hoger niveau.

Wie verre reizen doet kan veel verhalen

Bianca Pijl, inderdaad, de dochter van, werd 53 jaar geleden geboren in Enschede. Kort na haar geboorte verhuisde ze voor heel even naar Amsterdam om vervolgens neer te strijken in Groningen.

Marée Dijkema hoopt op kwalificatie Spelen

De Groningse inbreng op de Spelen van Beijing zou mede kunnen bestaan uit de 21-jarige Marée Dijkema die zich met het Nederlands vrouwenijshockeyteam hoopt te kwalificeren.

“Ik zie iets voor me en dan gaan we dat gewoon doen”

Maar wat is nou eigenlijk talent en hoe herken je dat dan? Wij nemen u graag mee op de route die Hein Gerd (nog steeds) bewandelt bij het nastreven van zijn ambities als talentontwikkelaar.

Dagboek Tokio door Leonie van Vliet

De vliegende tandarts, Leonie van Vliet, hield voor Sport in Stad in Tokio een dagboek bij over haar belevenissen. Een prachtig inkijkje in de wereld van een debuterende Olympiër.

In memoriam: Drafbaan Groningen

Op zondagmiddag 1 augustus 2021 draafden de paarden voor de laatste keer in het stadspark van Groningen. Het gemeentebestuur heeft besloten dat het drafbaan complex moet worden omgebouwd tot een groen evenemententerrein en dat er voor de dravers geen plaats meer is.

Ode aan oude krijger Bauke Mollema

De 108e editie van de Tour de France zit er alweer op. We hebben drie weken lang kunnen genieten van 's werelds populairste wielerronde. Met Nederlands succes!

De heilige (en minder heilige) shirts van vijftig jaar FC Groningen

Sinds een aantal jaar zijn voetbalshirts weer populair om te dragen als tiener. En je ziet geregeld volwassenen in (retro) voetbalshirts lopen: ze zijn een soort statussymbool geworden.

Bauke richt in de Tour vooral blik op Tokio

De Tour en niets anders dan de Tour geldt als het ultieme summum in het professionele wielerpeloton. De drieweekse fietstocht door Frankrijk (en soms ook omstreken) is in de loop der jaren zelfs heilig verklaard.

Om er echt voor te gaan moet ik erin geloven

Op 11 december 1989 zag Thomas Koenis het levenslicht in het pittoreske Hoogkarspel, een dorp in de gemeente Drechterland gelegen tussen Hoorn en Enkhuizen.

Erik Braal: van ‘GO’ tot Grouw

Tot een jaar geleden was Erik Braal nog de coach van Donar. Van 2015 tot 2020 had hij de Groninger basketbaltrots onder zijn hoede.

Nora Belwin B: klein van stuk, groots in daden

Exclusief voor Sport in Stad een voorproefje van 100 jaar Topsport in Stad, een canonachtig geschiedenisboek over het reilen en zeilen van de topsport in de stad Groningen.

Mick, je moet knok’n voor je plekkie!

Michel Houttuin, van 14 augustus 1962, is geboren en getogen in de Stad. In zijn jeugd had hij graag over de grens willen kijken maar zijn beschermende moeder zag dat absoluut niet zitten en dus bleef hij verbonden aan Groningen...

Mollema meer en meer een eendagsrenner

Nog een weekje en dan loopt de eerste grote wielerronde van 2021 van stapel, de Giro d'Italia. Ook aan het vertrek in Turijn Bauke Mollema, de Groninger wielertrots begint er aan zijn achttiende Grote Ronde.

Karel-Jan Buurke verenigt het nuttige met het aangename

Karel-Jan Buurke ontdekte de schoonheid van het volleybal en basketbal, twee sporten die hij beroepsmatig al jarenlang fanatiek volgt voor de regionale omroep. Een monoloog over zijn liefde voor de sport en zijn andere grote passie: reizen.

It’s Miller time!

Pete Miller (4 mei 1952) was zo’n Amerikaanse guard die in de beginperiode van het professioneel basketbal in Nederland voor Donar speelde. Van 1975 tot en met 1978 stond hij onder contract bij de Noorderlingen.

100 jaar Topsport in Groningen

IJs en corona dienende wordt in het Forum op donderdag 3 juni, met een jaar vertraging, het boek 100 jaar Topsport in Stad gepresenteerd. Daarin laat sportjournalist Dick Heuvelman op canonachtige de topsportgeschiedenis van Groningen passeren.

Glenn Pinas is een echt mensenmens

Glenn Pinas is bezig aan zijn 70e levensjaar, een mooi moment om eens een blik te werpen op het verleden en heden van deze bijzondere man en coach.

Haalt FC Groningen de play-offs?

Houdt FC Groningen de huidige knappe zesde plaats vast? Of is de zevende of achtste plek het hoogst haalbare? Of - en dat kan ook - loopt de ploeg van trainer Danny Buijs op de valreep nog deelname aan de play-offs voor Europees voetbal mis?

IJzersterke rots in de branding

Twee jaar geleden deed FC Groningen dezelfde noodgreep als FC Emmen deze winter. De club trok in de winterstop zes nieuwe spelers aan om de schade te repareren die een rampzalig verlopen eerste seizoenhelft had veroorzaakt.

Jan Stalman is eindelijk thuis

De liefde voor basketbal bracht Jan Stalman vanuit het pittoreske Wedde naar wereldsteden zoals Belgrado, Alicante en Rotterdam. Naar vele omzwervingen en diverse banen is hij nu neergestreken in Groningen.

Kolder: ‘Ik wil gewoon een goede hulpverlener zijn’

Kolder, sinds jaar en dag woonachtig in Westerlee met vrouw en dochter, wisselde in coronatijd van club en speelt sinds de zomer voor OZW in Stad. Kolder is na zijn profcarrière aan de slag gegaan als ambulant begeleider in de jeugdzorg. 'Ik wil gewoon een goede hulpverlener zijn, zoals ik ook een goede profvoetballer wilde zijn'

Stefan Mladenovic; Topper uit eigen Donar-opleiding

Stefan Mladenovic was één van de meest talentvolle Groninger basketballers van deze eeuw en is nu op zijn 30e nog steeds basketballprof, maar nu zoekend naar een nieuwe club.

Transfers bepalen toekomst FC Groningen

Alleen ras-optimisten zullen in de nazomer hebben voorspeld dat FC Groningen bij het ingaan van de winterstop op de zesde plaats van de eredivisie zou staan.

Nic. staat een eeuw pal in korfballand

In de annalen van de Groninger sporthistorie is het jaar 1920 feestelijk opgeslagen. Het was het jaar waarin Be Quick zich een plaats verwierf op de eeuwige lijst der landskampioenen.

De beste trainer is een lieve trainer

Een paar weken geleden was ik op de koffie bij Arie Haan. Om over zijn jeugdtijd bij ons beider voetbalclub te praten. Zoals dat gaat bleef het daar niet bij.

Voorzitter Rob Schuur

Sinds eind jaren '60 was Rob Schuur in zijn jonge jaren al betrokken bij Donar als enthousiaste supporter. Hij volgde vanaf zijn 15e de club fanatiek en genoot van spelers als Jan Loorbach, Hans Lesterhuis, Wim van Aalderen en Jacob Houwing.

STORY: Zeezeiler Simeon Tienpont

Hij nam drie keer deel aan de America's Cup en won twee keer deze prestigieuze en oudste zeilrace ter wereld. Twee keer zeilde hij de volledige Volvo Ocean Race, de langste zeilwedstrijd over de wereld.

Is Arie Wink de redder van Lycurgus?

Met een noodkreet richting de gemeente Groningen begint Amysoft/Lycurgus in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen, waar ZVH de opponent is, aan een vervolg van haar prijzenjacht die in het nu bijna afgesloten decennium liefst tien keer werd bekroond.

Marloes Oldenburg houdt alle opties open voor boottype naar Tokio

Het uitvallen van de centrale trainingen dit voorjaar vanwege Corona kwam Marloes Oldenburg niet slecht uit. Ze is ook een van de weinige topsporters die blij is dat de Olympische Spelen van Japan een jaar zijn uitgesteld.

Thomas Koenis: basketballer, maar boven alles sociaal bewogen mens

Thomas Koenis speelt basketbal bij Donar, al jaren. Hij houdt van het spelletje, geniet van een teamproces, is een bevlogen sporter. Maar er is meer. Met dezelfde energie en liefde zet de center van Donar zich in voor de maatschappij. Hij reageert op een aantal steekwoorden.

Totale make-over voor Klimaatgroep°Stars in Eredivisie

Middelstum is weer vertegenwoordigd op het hoogste niveau in de tafeltenniscompetitie. Klimaatgroep Stars begint op zaterdag 19 september om 16.00 uur aan een nieuw avontuur in de Eredivisie met een thuiswedstrijd tegen Salamanders uit Wateringen.

Wouter Gudde voelt noordelijke mentaliteit aan

Sinds een jaar en vier maanden is Wouter Gudde algemeen directeur van FC Groningen. Veel op de voorgrond treden doet Gudde niet maar die keren dat hij in de publiciteit verschijnt, valt de geboren Schiedammer op met doordachte uitspraken...

Bauke doet ook 10de Tour weer op zijn Bauke's

In zijn voortuin begint Bauke Mollema zaterdag 29 augustus aan zijn tiende Tour de France. In Nice wel te verstaan, want de Groninger is al een tijdje woonachtig in het prinsdom Monaco.

Opzij, opzij, opzij! Henk Grol heeft ongelofelijke haast

Zie, hoor of lees ik de naam Henk Grol en ik krijg verbinding met cabaretier Herman van Veen. Niet telefonisch en evenmin via het hedendaagse FaceTime; nee, de in Veendam geboren judoka komt dan mijn gedachten binnenvaren via Van Veens zo beklijvende lied Opzij.

BA RTC Noord, leef je droom

In Groningen hebben in het verleden diverse basketbalopleidingen de revue gepasseerd. Zo waren daar onder meer de ‘Donar-kids’, de basketbalschool en de Zernike groep. Toch waren dit vaak op zichzelf staande projecten.

Ziet Robben zich bij de FC in een Messirol?

Golven van Napolitaans aandoende euforie overspoelden de laatste zaterdag van juni 2020 Stad en Ommeland, van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan 't Wad.

Taekwondo is als olympische sport sterk veranderd

Taekwondo is als olympische sport sterk veranderd. Karate staat volgend jaar op de Olympische Spelen van Tokio voor het eerst op het programma. Dat is niet zo verwonderlijk. De vechtsport is ontstaan in het land van de reizende zon.

Be Quick landskampioen 1920

Zondag 6 juni 1920 draaide in Groningen uit op buitengewoon feestelijke dag. Met dank aan de voetballers van Be Quick die zich toen, nu dus honderd jaar geleden, kroonden tot kampioen van Nederland.

Melvin Twellaar: ,,Goud op de Spelen, is dat niet de droom van elke topsporter’'

Terwijl de roeiers tijdens de wereldkampioenschappen vorig jaar op een zijarm van de Donau bij Linz met zeven boten olympische kwalificaties binnenhaalden, stond de Groninger Melvin Twellaar aan de kant.

Zwemmen om dollars in plaats van medailles

Er staat, sinds kort, een zwembad in de tuin van Ranomi Kromowidjojo. Nee, niet uit luxe maar puur uit noodzaak. Want nu het coronavirus alle sport wereldwijd even rigoureus als onverwacht heeft platgelegd...

Team 4 Mijl: hoe was het ook al weer

In tijden van Corona word je als sporter en trainer volledig uit je comfortzone gehaald. Waar er normaal al veel hobbels op de weg zijn, is er nu helemaal geen weg meer. Hoe ga je dan vooruit, waar ga je naartoe en hoe?

Uitstel Spelen stelt Sophie Souwer voor dilemma

De ontlading was groot bij Sophie Souwer met het behalen van het Olympische ticket in de vrouwen dubbelvier tijdens de wereldkampioenschappen vorig jaar in Oostenrijk. De blijdschap was zelfs groter dan de bronzen medaille die ze later tijdens het toernooi won.

Eerste oogst Mark-Jan Fledderus op de weegschaal

Driekwart jaar is Mark-Jan Fledderus nu technisch directeur van FC Groningen. Hij is eindverantwoordelijk voor het presteren van het eerste elftal, voor de scouting, de jeugdopleiding en de afdeling performance.

Lois Abbingh: van Kruimeltje uit Stad tot wereldster

In het holst van de nacht op 13 augustus 1992 stuurde Jans Abbingh z'n bolide met zwangere partner Diana Woudstra van de Kremersheerd in Beijum naar het UMCG. Om een uurtje of vier kwam hun eerste boreling ter wereld. Het kruimeltje kreeg de naam Lois.

Duivels dilemma voor Marjanne Timmer

Marjanne Timmer. Als je de naam uitspreekt, gaan je gedachten hoogstwaarschijnlijk naar Nagano, Sappemeer of desnoods Frank Snoeks. Je bent niet de eerste die deze associaties krijgt bij het horen van de naam.

Beertster Hans Hateboer leeft ‘La dolce vita’ in Bergamo

Een jongensdroom die uitkomt. Zo kun je de carrière van Hans Hateboer tot nu toe zonder meer omschrijven. Van bijna niet goed genoeg voor FC Groningen naar een basisplaats bij Atalanta Bergamo in de Serie A.

WEISSENSEE winter wonderland

Met Schaatsteam CENNED naar de natuurijs schaatswedstrijden op de Weissensee. Team CENNED bestaat uit de topdivisierijdsters Ankie Ytsma, Nienke Smit, Laura van Ramshorst en Maya de Jong. De Beloftenrijdsters Chantal Oosterkamp en Annemarie van der Wal en ploegleider Alida Pasveer.

FC Groningen moet negatieve spiraal doorbreken

Een paar jaar geleden waarschuwde ik dat FC Groningen moest zien te voorkomen vanuit een vicieuze cirkel in een negatieve spiraal te belanden. Dat is de club niet gelukt.

Ymkje Clevering: “De beste, dat wil ik zijn”

De vrouwen vier-zonder-stuurvrouw met daarin de Groningse Ymkje Clevering voldeed vorig jaar in het Oostenrijkse Ottensheim aan de olympische kwalificatie door de finale te behalen. In die finale won de Nederlandse boot zilver. Zeker van deelname aan de Olympische Spelen is de Groningse daarmee nog niet.

2019: hoogte- en dieptepunten in de Groninger sport

In het jaar 2019 kende menig Gronings sporter grote successen. Helaas raakten er ook sporters teleurgesteld of zelfs ontluisterd. Zowel de pieken als dalen zijn het vermelden waard, en dat heb ik dan ook pogen te doen.

Martini Sparks worstelt maar komt nog niet boven

Wie in het Noorden aan basketbal denkt komt al gauw uit bij Donar. Sinds jaar en dag mag deze club, uitkomend in de Dutch Basketball league, rekenen op een grote schare fans. Waar Donar een gevestigde naam is en er daar gemiddeld zo’n 3000 mensen op de tribune zitten heeft Keijser Capital Martini Sparks grote moeite voet aan de grond te krijgen.

Nog eenmaal terug naar wat ooit was

Daar waar het Oosterparkstadion ooit in al haar pracht stond staan nu nog slechts de bomen overeind die ooit de meest gevreesde voetbalburcht van het noorden omzoomden.

GIJS viert 50 jaar ijshockeyturbulentie

Als klein ventje van zeven jaar oud was ik bij de eerste aanblik meteen gegrepen door de snelste teamsport ter wereld: ijshockey. Mijn vader maakte speciale doeltjes die ik zelf met oude, gele aardappelnetten optuigde zodat de afgevuurde tennisballen een eindbestemming kregen.

VWDTP bloeit met potentiële nieuwe wereldkampioenen

Met het samenvoegen van de gemeenten Haren met Groningen is ook ‘stilletjes’ een vereniging binnengevaren met een rijke historie en misschien wel met het mooiste sportverenigingsgebouw van Groningen.

Krijger Mollema kan nu echt gaan oogsten

Bauke Mollema wordt in koersen zelden bij de topfavorieten gerekend. Dat is gek. Mollema staat er bijna altijd en wordt alleen maar beter. De Groninger sluit het wielerjaar 2019 nota bene als beste Nederlander af op de wereldranglijst.

De lange weg van laatbloeier Ajdin Hrustic

Wanneer Ajdin Hrustic zondagmiddag aan de aftrap staat bij FC Groningen-Sparta is dat al voor de tiende keer in tien wedstrijden. Hij heeft dan al evenveel basisplaatsen achter zijn naam als in het gehele vorige seizoen.

Boomstra vijfde winnaar Sport in Stad Award

Traditiegetrouw was Café de Wolthoorn maandagavond 7 oktober het decor voor een nieuwe Sport in Stad-fuif. Een heel bijzondere dit keer, want de droom van vijf Groninger sportgekken duurt inmiddels al vijf jaar.

Komt er met Arie Wink bij Lycurgus een sporttempel?

Het is even wennen, die nieuwe naam waarmee de beste volleyballers van Groningen komend seizoen gaan proberen de verloren landstitel te heroveren. Immers, Abiant trok meer dan 10 jaar de financiële kar in het Alfa College.

De Vier Mijl, een schot in de roos

‘De Vier Mijl’, het is een merknaam. Bijna elke noorderling weet bij het horen van die drie woorden dat het om hardlopen gaat, hardlopen van Haren naar stad. Velen deden en doen mee aan die 6437 meter, jaar in jaar uit

Singelweg de bakermat van Gronings tafeltennisroem

Voor de tafeltennissport was de trainingszaal aan de Singelweg in Groningen vanaf 1983 een niet weg te denken factor. Veel toppers maakten er hun trainingsuren, veel talenten werden er opgeleid.

Afscheid en een nieuwe start

Voor de basketball liefhebbers is er deze zomer genoeg te genieten. Met het aankomende Wereld Kampioenschap in China, boeiende 3X3 toernooien van hoog niveau en diverse jeugd EK’s.

Rogier Blink

Hoewel hij vier jaar geleden tegen zijn zin moest stoppen als actieve topsporter is Rogier Blink nog dagelijks volop actief bij het wedstrijdroeien.

I am what I am

Het was in de aanloop naar de voetbalopera Veendammer Wind dat ik terug was aan de Langeleegte. De parkeerplaats voor het stadion lag er nog net zo bij als de jaren dat de wind de regen nog langs de brandende lichtmasten joeg en de naam Langeleegte tot in verre voetbalkrochten werd gevreesd.

VV Appingedam: Voetbalbolwerk (Deel 2)

VV Appingedam maakte halverwege de jaren ’90 furore en werd tot twee keer toe kampioen van de Hoofdklasse, toen nog het hoogste amateurniveau. Dit is deel twee van een tweeluik over de gouden periode van de voetbalvereniging Appingedam.

OZW 85 jaar

“Wij zijn de minst bekende voetbalclub van Groningen, maar tegelijkertijd wel de meest unieke club van Nederland.” Voorzitter Wouter Warnaar hoeft niet lang te denken hoe hij zijn club Oud Zwart Wit (OZW) moet typeren.

De Tour de France; het blijft een verslavend fenomeen

De 106e Tour de France staat voor de deur. Wereldwijd het grootste wielerspektakel dat bestaat. Het evenement dat jaarlijks de sportzomer mede kleur geeft. Het laatste decennium kloppen de Groninger wielerharten in juli net iets sneller.

Onvoorspelbaar seizoen met voorspelbare uitkomst

Begin augustus vorig jaar. Het is een van de vele warme, lome dagen in de zomer van 2018. Ik sta op weg naar huis te wachten bij de openstaande Plantsoenbrug. Een stoet bootjes vaart in bedaard tempo voorbij. Dan spreekt een kennis mij aan...

Sterke mannen en vrouwen in houten boten

Vroeger had je houten schepen en ijzeren mannen. Tegenwoordig is de sloep van Sloeproeiers Groningen nog steeds van hout en heeft een interessante geschiedenis. De bemanning van tegenwoordig is vaak gemixt met mannen en vrouwen.

Gloene Kleddel

Op 1 Juli a.s. sluit het tafeltenniscentrum aan de Singelweg z'n poorten. De moeder aller pingpongers heeft het pand verkocht en daarmee komt een einde aan een periode van ruim 35 jaar...

Mollema moet zich bewijzen als kopman in Giro

In Bologna gaat zaterdag editie 102 de Giro d'Italia van start. Al weer zeventien jaar geleden was Groningen het vertrek gegund van de roze koers. Het Groninger accent wordt komende weken ingebracht door Bauke Mollema, die als kopman van het Amerikaanse Trek Segafredo voor top-10 notering gaat.

Het wonderlijke leven van Hans Nijland

Naar eigen zeggen was hij heel lang geleden een gevaarlijke en doeltreffende spits van HSC in Hoogezand-Sappemeer en Niekerk. Vast staat wel dat Hans Nijland, geboren 12 mei 1960 te Amstelveen, in januari 1996 als commercieel manager in dienst trad van FC Groningen.

Wanneer wint FC Groningen de Beker nou eens?

Wie had ooit nog eens gedacht dat PEC Zwolle de KNVB-beker zou gaan winnen? En ook nog eens met superieur spel. En niet tegen de minste opponent, Ajax. De recordkampioen werd volledig van de mat gespeeld. 5-2 werd het in de Kuip...

Danny Buijs, leider van een knokploeg

Te jong en te onervaren. Nog voor de eerste training heeft menig criticus zijn mening over de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen al klaar. Acht maanden later bivakkeert de 36-jarige Danny Buijs met zijn jonge ploeg in het linker rijtje van de eredivisie.

Pasen en (nieuwe) tradities: HNBT

Het is bijna weer Pasen en dat betekent tijd voor tradities: noten schieten, nieuwe kleren, guur weer, (chocolade) eieren en .. basketbal!

Nic. heeft weg naar boven weer ingeslagen

Precies 20 jaar geleden stond Nic. in de finale van Ahoy', ofwel in de finale van de strijd om het Nederlands kampioenschap zaalkorfbal. Vandaag de dag is Nic. ver verwijderd van het hoogste korfbalpodium.

VV Appingedam: voetbalbolwerk aan de hand van Henk Bodewes

Be Quick 1887 en Velocitas zijn de enige twee nog bestaande amateurclubs uit de provincie Groningen met een aansprekende hoofdprijs. Be Quick werd in een ver verleden landskampioen (1920), terwijl Velocitas in 1936 beslag legde op de Holdertbeker.

Hippie Gyas is volwassen geworden

In de schaduw van de zuidelijke ring bij de Julianabrug ligt het ‘Bootenhuysch’ van de Algemene Groninger Roeivereniging Gyas. Ja, ‘Botenhuysch’ dat past beter bij een studentenvereniging dan: botenhuis. De jongste van de drie roeiverenigingen in de stad heeft in de afgelopen vijfenvijftig jaar een enorme verandering ondergaan.

Jan Tammenga: op en top karakter en doorzettingsvermogen!

Toen mij werd gevraagd door Jan (vd Veen) om iets te schrijven over tafeltennisser Jan Tammenga, moest ik goed nadenken welke lading ik dat stukje dan zou proberen te geven. De ontwikkeling van de trainer/coach-pupil relatie naar de open menselijke samenwerking die we nu hebben, is er een van ongeveer 38 jaar.

GIJS te groot voor servet, te klein voor het tafellaken

Samen met de landskampioenen Donar en Abiant/Lycurgus was ook GIJS verkiesbaar als Groninger Sportploeg van 2018. Een nominatie voor de bühne, want de ijshockeyclub, die van oudsher op veel sympathie bij het stadse sportvolk opwekt, was uiteraard volstrekt kansloos in een contest waar het om prestaties gaat.

Arvin Slagter zoekt in alles het team

Wie regelmatig in Martiniplaza bij Donar komt, zal het niet ontgaan dat de Groninger basketbaltrots het al een aantal jaren zoekt in ‘het team’. Dat gevoel van ‘together’ past prima bij Arvin Slagter.

Knik in de Piedhoane

Een schaterende lach, hier en daar een klap op de schouder en soms een harde vloek van een schaatser die zijn veter stuk trekt. In het geroezemoes van zo’n vijftig schaatsers zinderen de zenuwen.

FC Groningen: Talent even op twee

Met zes nieuwe spelers hoopt FC Groningen een catastrofale afloop van het seizoen 2018-2019 te voorkomen. Met de ongekende winterse transferactiviteiten hopen algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans aan hun opvolgers een eredivisieclub te kunnen overdragen.

Roel Boomstra weer wereldkampioen!

Het kan niet op. Hij is pas 25 jaar en nu al voor de tweede keer wereldkampioen dammen. Na in totaal 20 partijen in 13 dagen tegen wereldkampioen Alexander Schwarzman mocht Stadjer Roel Boomstra zich na 3 triomfen en 17 remises op 13 januari 2019 in Assen weer tot champ laten kronen.

Lycurgus de niet geëerde profeet in eigen Stad

Eervolle uitnodigingen om in wereldsteden als Lissabon en Genève te komen spelen, maar in eigen huis, Groningen dus, worden de optredens van Abiant/Lycurgus (veel) minder op prijs gesteld.

De opvolgers

Heerlijk om even in de winterstand te zijn zo rond de kerstdagen. De dagen worden weer langer en de eerste echte winterdag hebben we al gehad. De spelers en coaches van Donar zijn lekker een volle week vrij om bij familie te kunnen zijn. Een goede tijd om achterom en vooruit te kijken.

Shuo Han is een supertalent

De stad en provincie Groningen heeft een onwaarschijnlijk hoog aantal nationale kampioenen opgeleverd het laatste jaar! Diverse sporten komen aan bod en ja ja, ook tafeltennis doet een duit in het zakje.

Het shirt van Altobelli door Emiel Venema

De volgende dag gingen we op tijd weg voor een rit van 150 kilometer vanuit het centrum van Milaan. Gelukkig maar want er was die zondagochtend een halve marathon georganiseerd in hartje Milaan. In Nederland zijn we gewend dat de wegen dan goed zijn afgezet en dat we via borden worden omgeleid. In Milaan niet.

Een ekster op de doellat

Het was onlangs dat ik gewezen werd op een hilarisch filmpje dat op het internet rond ging. Voetballers die achter een marter aan zitten. Het dier is verdwaald, betreedt het stadion en het speelveld. De wilde achtervolging die dan volgt eindigt met de vangst van de marter door een van de spelers, die enige moed niet kan worden ontzegd.

Lycurgus, het moet nu gebeuren

Met het aantrekken van manager Reint-Jan Auwema heeft Abiant Lycurgus een zeer goede beslissing genomen. Een echte aanpakker met goede ideeën en een winnaarsmentaliteit die je nodig hebt binnen elke topsportorganisatie.

Grijpt Groninger sport de kans op zetel(s) in de raadzaal?

Voor het eerst doet – op 21 november - een Sportpartij mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van de stad Groningen. Dit keer aangevuld met stemmers uit de door de stad geannexeerde dorpen Haren en Ten Boer.

Is Rienk Mast op weg naar de NBA?

Op 9-jarige leeftijd kwam de korfballende Rienk voor het eerst bij de Basketballschool trainen. Voordat de training begon, liet hij al makkelijk met zijn twee-handige schotje de bal door de ring glijden.

Rol vrijbuiter ligt Bauke Mollema het best

In een klassiek decor, tussen vallende bladeren door in Lombardije, reed Bauke Mollema zijn laatste kilometers van het wielerjaar 2018. De Groninger, residerend in Monaco, deed dat in anonimiteit...

Oud-voetballer moet Lycurgus beter in de markt zetten

Met een prijs op zak, de Supercup, begint Abiant/Lycurgus zaterdag in het Alfa College aan het échte werk, de titelprolongatie en weer een jacht op een ticket voor de zo fel begeerde Champions League.

Het succes van Donar en het geheim van de omgeving

We gaan eerst even terug naar het seizoen 2010-2011. Erik Braal komt op bezoek bij de training in de Oude ALO/Corpushuys. Het gebouw, dat in 1981 door de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in gebruik werd genomen, is in vervallen staat.

Martini Sparks in de startblokken

Ze kunnen niet wachten, het basketbalseizoen mag beginnen. De dames van Martini Sparks zijn in volle vaart en met veel inzet bezig topfit te zijn voor de historische stap: eindelijk weer een Gronings vrouwenteam in de hoogste basketbaldivisie, de VBL.

Romano Hummel: onverschrokken snelheidsduivel

Romano Hummel had ook talent om een goede voetballer te worden. Hij werd ooit gescout door FC Groningen. Ik vraag me al lange tijd af wat voor cijfers er in het scoutingsrapport hebben gestaan.

Een droom werd werkelijkheid voor Annemieke Bes

De ultieme wens van de Harense zeilster was om de Volvo Ocean Race te varen. Daarin slaagde ze en hoewel de race deels een nachtmerrie werd doordat bemanningslid John Fisher overboord sloeg en tot op heden vermist is.

Sergio Padt, Amsterdammer populair in Groningen

Een bescheiden Amsterdammer. Voor veel Groningers is dat een contradictio in terminis. Zoiets als een vierkante cirkel. Amsterdammers zijn dan ook zelden populair in Groningen.

Groningen, de zaalsporthoofdstad van Nederland?

De afgelopen jaren hebben de Groningse zaalsporttopclubs zich van hun beste kant laten zien. Donar en Abiant Lycurgus hebben de prijzenkasten enorm gevuld en zijn de afgelopen drie jaar kampioen van Nederland geworden.

Emke: mijn drive is om ze zo goed mogelijk te laten roeien

Het is al weer meer dan twintig jaar geleden dat Nederland met de Holland Acht de Olympische titel won. Dat was in 1996 bij de Spelen van Los Angeles.

Wat kan Bauke in deze Tour?

Een écht topseizoen draait Bauke Mollema dit jaar tot dusver niet, maar dat neemt niet weg dat hij deze week boordevol moraal, zoals dat in het jargon heet, afreist naar Noirmoutier-en-l'Île, een schiereiland dat is gekoppeld aan de Franse westkust.

Zondag 1 juli: Sweepstakes op Drafbaan

Zondag 1 juli a.s. worden op de drafbaan in het stadspark van Groningen weer de belangrijkste koersen van het seizoen verreden. De Sweepstakes staan dan op het programma.

De Leeuw en de Adelaar, 21 juni 1988

Hamburg, Volksparkstadion, 22 juni 1974. Het regent op de dag dat het Nederlands elftal het Europees Kampioenschap van veertien jaar later wint. Dat klinkt merkwaardig, maar het is wel zo.

De rek is er bij Donar nog niet uit

De laatste loodjes wogen weer eens het zwaarst, maar ze werden door de spelers van Donar niettemin even vakkundig als effectief verwerkt. Dus kon de Groninger basketbaltrots haar zevende landstitel op de ondertussen razendsnel groeiende erelijst bijschrijven.

Brandyn Curry grootmeester van Donar

Sierlijk, sterk en snel. En daar mag de S van sympathiek nog bij. Brandyn Curry verenigt al die eigenschappen en is daarmee de natuurlijke leider van Donar. Een spelleider van formaat, een scherp oog en schot, de grootmeester op de vloer.

Lycurgus zou eens met Ed Zijp moeten praten

Kampioen worden is gemakkelijker dan kampioen blijven. De volleyballers van Abiant/Lycurgus kunnen er nu ook over mee praten. Als huizenhoge favoriet begonnen de Groningers vorig jaar oktober aan hun titelprolongatie, al was het alleen maar vanwege de hoogte van de begroting.

De Langeleegte als rode draad

Of de volgende wedstrijd van Veendam tegen Dordrecht ook doorgaat vraagt iemand aan mij. Ik kijk de man met verbazing aan. Waarom niet? Heb ik iets gemist? Nee natuurlijk niet, ik zit middenin de teloorgang van de club uit de Veenkoloniën. De supporter is in paniek.

Dit Donar maakt bijna zomer in het Nederlands basketball

Het is 61-60 en Thomas Koenis krijgt de bal terwijl hij op de rand van de bucket om de bal vraagt. Na een jump-to-the-ball maakt hij een fantastische spinmove op zijn linkerbeen en draait zo behendig om zijn tegenstander heen met één dribbel.

Lycurgus krijgt vooral hele kluif aan Orion-coach

De messen zijn geslepen in Doetinchem. Ofwel Seesing Orion, de lokale volleybaltrots, is klaar voor strijd om het landskampioenschap tegen titelverdediger Abiant/Lycurgus. Laat dat maar aan Redbad Strikwerda over, de meesterslijper.

Volvo Ocean Race: etappe 7

De Volvo Ocean Race is een van de zwaarste zeilraces ter wereld. De zevende etappe van Aukland, Nieuw Zeeland naar Itajaí in Brazilië is de zwaarste. Een drama voltrok zich bij het Sun Hung Kai/Scallywag team met de uit Haren afkomstige Annemieke Bes aan boord.

Oranje Nassau nieuwe voetbal-eeuwling

Voetballend Groningen heeft er binnenkort weer een eeuwling bij. Eind volgende maand viert de Christelijke Voetbal Vereniging Oranje Nassau Groningen haar honderdste verjaardag.

(G)een voetbalweekend in Italië

Nauwelijks op het vliegveld van het Duitse Weeze worden wij al aangesproken door een Italiaan. Een Italiaan die al twintig jaar in Nederland woont en werkt en daarom ons gesprek over voetbal verstaat. Hij is supporter van Atalanta Bergamo.

De Midstars-story – Deel 7

Midden jaren 90-tig van vorige eeuw meldden zich een aantal Midstars-mannen van het eerste uur bij de gebroeders Vlieg te Groningen, met de vraag of zij nog iets wilden betekenen voor hun oude club. De heren hadden vanaf 1983 de beschikking over hun eigen trainingszaal aan de Singelweg, alwaar zij zich hadden bekwaamd in het trainersvak.

Neptunia

Op 21 augustus van dit jaar zou VV Neptunia uit Delfzijl het 100-jarig jubileum moeten vieren. Neptunia werd in 1918 opgericht onder de naam Delfzijlse Voetbal Vereniging (DVV).

Nog geen halve Groninger per keer op Winterspelen

Als op 9 februari de Nederlandse Olympische ploeg het stadion in het Zuid-Koreaanse Pyongchang binnen wandelt voor de openingsceremonie van de 23ste Winterspelen, hoeft u niet te speuren naar Groninger deelnemers. Die zijn er namelijk niet.

Dit zijn de fietsweetjes over Groningen

In Nederland wordt er flink gefietst. Dat wordt vaak als een cliché gezien, maar het is dan ook gewoon echt waar. Zo hebben we meer fietsen dan inwoners wordt er per jaar door iedereen gezamenlijk zo’n 15 miljard kilometer afgelegd.

Kijken in Pyeongchang: de waarheid over curling.

Sommige grote Olympische sporten hebben een heel toevallige achtergrond. Neem nou curling.

140 jaar Aegir

De Groninger Studenten Roeivereniging Aegir viert op 7 februari haar achtentwintigste lustrum. Het is met honderdveertig jaar een van de oudste sportverenigingen in de stad en kent vele tradities.

De tragiek van doelman Tonny van Leeuwen

Er school een zekere tragiek in de carrière van Tonny van Leeuwen. Veel te jong verongelukte de doelman van GVAV al op 28-jarige leeftijd. Een onnodig drama om vijf uur in de ochtend van dinsdag 15 juni 1971.

De Midstars-story - Deel 6

Tot slot van deze reeks enkele individuele highlights van het trio dat toch een spraakmakende plaats heeft ingenomen in de Groninger sportgeschiedenis.

Jason Dourisseau, de ‘Groninger’ van Donar

Schuchter kwam hij binnen, als een held zal hij vertrekken. Jason Dourisseau houdt net zoveel van Groningen als de Groningers van hem. Niet weg te denken als stabiele sterkhouder achter de successen van Donar. Geweldige basketballer, fantastisch mens.

Leekster Eagles werkt in luwte naar herrijzenis

Als de spelers klaar staan voor de aftrap, klinkt een vertrouwde stem met een al even vertrouwde tekst door het Sportcentrum Leek. “Ik wens u een fijn avondje Lééeééksterrrrrrrrrr…. Eaglesssss.”

De Midstars-story - Deel 5

Verhalen als deze zijn wel vaker opgetekend. Toch is de Midstars-story in een aantal opzichten bijzonder:

Katarina in Bourtange

Twee dingen. Het credo van Joop den Uyl. Als hij het zei, dan kon je je schrap zetten voor een ingewikkeld betoog waar op enig ogenblik geen touw meer aan vast te knopen was. Hetgeen precies de bedoeling van de PvdA-voorman was.

De Midstars-story – Deel 4

Het was niet langer de vraag of Midstars de eredivisie zou halen, maar wel wanneer? De opmars was ongestoord verloren, net als de ontwikkeling van het individuele spelniveau.

De stand van Bauke en Tom Jelte

Er mag dan niets boven Groningen gaan, voor profwielrenners gaat er niets boven Toursucces. Daar kun je een heel jaar op teren.

Ruimen van rode cijfers eerste zorg Van der Wijk bij Lycurgus

Arjan Taaij heeft een droom. De volleybalcoach van Lycurgus wil vanaf 2020 structureel van de partij zijn op het hoogste Europese podium, de Champions League. Maar of de volgende, grotere stappen gezet kunnen worden, is nog in nevelen gehuld.

Donar op volle toeren

De liefhebbers van Donar zijn mede door het uitkomen van een mooi kampioensboek in volle verwachting van weer een mooi seizoen. Donar gaat van start met vele prijzen en Europese ervaringen van vorig seizoen op zak.

Groninger Volvo Ocean Race-deelnemers leerden het zeilen op het Paterswoldsemeer

De Volvo Ocean Race is de langste en zwaarste zeilrace ter wereld. Op 22 oktober is de start in Alicante en acht maanden later eindigt deze legendarische race voor het eerst in de historie in Nederland.

WVV: extase, droom en werkelijkheid

Van elitegezelschap naar breed maatschappelijk draagvlak. Van traditioneel naar modern. Extatische momenten, vergane glorie, verloren illusies, opmerkelijke wederopstandingen, mooie toekomstverwachtingen. Droom en werkelijkheid.

De FC moet passen in financiële ratrace

Als FC Groningen, met aartsrivaal SC Heerenveen als eerste opponent, aantreedt voor haar 39ste eredivisiejaar staan twee voorspellingen zo vast als een huis: de Trots van Noorden wordt (weer) geen kampioen, maar zal evenmin degraderen. Het zal wel weer uitdraaien op een plek ergens tussen zes en tien.

Gyas Babes

Ymkje Clevering won het afgelopen weekeinde de wereldtitel in de vier-zonder-stuurvrouw bij wereldkampioenschappen onder 23-jaar in het Bulgaarse Plovdiv. De 22-jarige studente geneeskunde roeit nog maar drie jaar.

De Midstars-story – Deel 3

Op Noordelijk niveau kampten de topteams met het probleem van de derde man: die bleef prestatief wat achter. Daarom had een herschikking van de topspelers plaatsgevonden.

Kan Bauke Mollema zich ook plooien in een knechtenrol?

Groningen – Dik honderd jaar bestaat de Tour de France nu al, anno 1903, en nog altijd staat Groningen op nul als het gaat om het winnen van een hoofdprijs. Als enige provincie in Nederland. Dus geen eindzege, maar evenmin etappewinst. En ook geen groene trui, geen bolletjestrui of zelfs de jongeren trui. Niks van dat alles.

Sweepstakes behoudt allure op Groninger drafbaan

Al 131 jaar lang organiseert de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging “Groningen” paardenkoersen in de stad. Bijvoorbeeld op de eerste zondag in juli wanneer de klassieke draverijen om de Sweepstakes op het programma staan.

Ron Jans for President

Het leek alsof ie nooit was weggeweest. Als vanouds zat Ron Jans stralend van oor tot oor in een businesslounge tijdens de presentatie van z'n rol vanaf 1 september als technisch manager van FC Groningen.

Arie Haan: ‘Als trainer in China moet je je constant aanpassen’

Zo’n acht jaar pionierde Arie Haan in China, waar hij ook nog eens zijn carrière als trainer afsloot. ‘Het is heel goed werken in China, maar constant aanpassen’, leerde hij in zijn tijd bij het nationale elftal en drie verschillende clubs.

Donar heeft alleen nog uitdagingen over de grens

Een oude sportwijsheid zegt dat kampioen worden gemakkelijker is dan kampioen blijven. Die doet ook nog steeds wel opgeld, behalve nu 'even' niet in het Nederlandse basketbal. Daar is Donar zo ver boven de rest uitgestegen, dat het de eredivisie volledig is ontgroeid.

Arjan Taaij in de voetsporen van Joop Alberda

Kampioen worden is gemakkelijker dan kampioen blijven. Arjan Taaij heeft nu ook kennis gemaakt met deze aloude sportwijsheid. De technische leidsman van Abiant/Lycurgus bleek er echter verbazingwekkend goed mee om te kunnen gaan.

Schrijft Bauke Mollema 15 jaar na Gironingen opnieuw Gronings hoofdstuk in rijke Giro-historie?

Vijftien jaar geleden kreeg Groningen een illustere plek in de zo rijke historie van de Giro d'Italia. In 2002 dus, toen het de organisatie van de legendarische roze koers behaagde een intensieve Groninger lobby van vijf jaar te bekronen met de start van de 85ste editie.

De Midstars-story – Deel 2

We moesten beginnen in de 4e klas van de afdeling Groningen. De eerste wedstrijd mocht ik niet spelen van mijn vader, omdat ik was blijven zitten in de 4e klas van de HBS.

De ultieme droom van FC Groningen: Arjen Robben terug bij de club maar dan in de organisatie

Te zijner tijd maakt Arjen Robben de cirkel rond. Geboren in Bedum, in de provincie Groningen, vloog hij medio 2002 uit, achttien jaar jong. Gedurende al die decennia bouwde hij aan een even indrukwekkende als grootse carrière.

FC Groningen-reünie in Chicago

Je zou het verwachten en het is ook zo: voetballen in de VS is net even iets anders dan in Europa. Maar liefst vijf (ex-)spelers van FC Groningen weten daar op dit moment over mee te praten.

In de Ronde van Groningen en Omloop van de Veenkoloniën wint zelden een pannenkoek

Groningen heeft twee wielerklassiekers in haar provincie van enige importantie. Georganiseerd door de twee best presterende wielerverenigingen die de provincie rijk is. De Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) is verbonden aan de Ronde van Groningen en De Stormvogels uit Veendam zetten de Omloop van de Veenkoloniën in de benen.

De Midstars-story

Bij mijn beste schoolvriend kwamen nog een paar makkertjes van een jaar of 10 oud opdraven om te gaan voetballen. Maar het goot van de regen, en toen kwam de vrouw des huizen op het lumineuze idee een gammel netje over de bolvormige eettafel te spannen.

In memoriam Henk Nienhuis (1941-2017)

Terwijl ik zaterdag in de startblokken stond om naar een korfbalpotje van Nic. af te reizen, rinkelde de telefoon. Een vriendinnetje uit Veendam meldde dat Henk Nienhuis was overleden. Ik moest enkele malen hevig slikken.

Titelprolongatie Lycurgus wordt nog een hele kluif

Abiant/Lycurgus heeft de eerste prijs van het kalenderjaar in haar prijzenkast kunnen bijzetten. Het is een sportpennning van de gemeente Groningen, een eervolle nadrup van de vorig jaar veroverde landstitel.

Krijgt Groningen (kleine) kopie van de Philips Arena in Atlanta?

De tekeningen liggen er al, de locatie is ook al bepaald en de wil om het plan te realiseren is inmiddels ook volop aanwezig. Ofwel, het ziet er naar uit dat sportminnend Groningen binnen afzienbare tijd haar zo fel begeerde, multifunctionele sportpaleis kan begroeten.

Be Quick: groots verleden en jeugdig elan in één

Be Quick is zowat de alleroudste sport(voetbal)club van het land, maar het scheelde maar een haartje of niemand had in deze tijd ooit van de good-old gehoord. Hoewel de club officieel aanhoudt in 1887 opgericht te zijn, is de juiste oprichtingsdatum niet geheel duidelijk.

Roel Boomstra opvolger Jannes van der Wal

Hij kon het amper geloven. Roel Boomstra veroverd de wereldtitel. De eerste Groningse wereldkampioen sedert Jannes van der Wal in 1982 is geboren.

Nic dreigt af te haken in evolutie topkorfbal

Nog altijd wordt Nic/ Alfa College als een topclub gezien, althans naar de maatstaven van Energy Valley Topclub. Men gaat er vanuit dat het vlaggenschip van Groninger korfballerij nog altijd de potentie heeft om terug te keren in de Korfbal League, waaruit het twee jaar geleden degradeerde.

Blink wil door de voordeur

De Hel van het Noorden op het Eemskanaal is traditiegetrouw de eerste 'vlootschouw' van de Nederlandse roeiers die het komende seizoen internationale aspiraties hebben. Voor Rogier Blink komt de zes kilometer achtervolgingswedstrijd op 27 november waarschijnlijk te vroeg.

“Snelste teamsport ter wereld is ook nog eens de mooiste.”

Ik weet weinig van ijshockey. Ja, tijdens de Olympische Spelen, dan kijk ik. Net als iedereen. Om iedere keer weer te merken hoe jammer het is dat ik dit razend spectaculaire spelletje niet wat vaker zie dan één keer in de vier jaar.

Ronald Koeman is nog altijd begaan met zijn eerste liefde

‘We komen eens dat clubje van jou doen’, beloofden Ronald en Erwin Koeman in koor al een paar keer aan Hans Nijland. Vat het niet verkeerd op; hoe vaag ook verwijst het juist naar de eeuwige liefde van dit duo voor FC Groningen. ‘We hebben nog altijd een heel warme band met de familie Koeman’, laat de algemeen directeur dan ook weten.

Lycurgus. Van lachertje tot grootmacht

Ook in Zwolle is de handdoek al gegooid; Lycurgus zal ook aan het eind van komend volleybalseizoen als kampioen van Nederland worden gehuldigd. Geen twijfel mogelijk, weet ook Herman Nijman, de volleybalwatcher van de Overijsselse krant De Stentor.

Het leven lacht weer voor Habib Kazemi

Dat was wel eens anders, voor de succesvolle Groningse Sportcoach van het Jaar. Zijn jeugd in Afghanistan was - heel erg eufemistisch gezegd - niet plezierig. Geboren bij de verkeerde ouders, daar begon de ellende al mee...

Harener Holt steeds meer het hockeymekka van het Noorden

Er is een blinde vlek verdwenen van ’s lands tophockeykaart. Jaar-in-jaar-uit een randstedelijk gebeuren met een uitlopertje naar Noord-Brabant, maar nu is er pas écht een ‘buitengebied’ bijgekomen. Haren in Groningen om precies te zijn, daar waar GHHC Groningen haar thuisbasis heeft.

Karin Kienhuis in tram met Carl Lewis OS '96

Ben je voor het eerst in je sportleven op de Olympische Spelen en pak je op een dag even een trammetje. Je neemt plaats naast een lange, slanke, zwarte jongeman. Korte tijd later komt een babbeltje tot stand en ineens begint het te dagen.

Olympisch zilver en brons voor de zussen Hellemans in 1984

Greet en Nicolette Hellemans maakten een plan in 1981. Samen in de roeiboot wilden ze een medaille winnen op de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984. Het werden er twee: zilver en brons.

Kemkersdoctrine moet FC Groningen naar hoger niveau tillen

Hij wordt al gemist in het schaatswereldje. Zelfs Sven Kramer heeft zich, temidden van intimi, al laten ontvallen dat het goed zou zijn als Gerard Kemkers weer terugkeert op zijn vertrouwde schreden tussen de gladde ijzers.

Olympisch succes heeft Niels Van Steenis veel gebracht

Favoriet zijn en dan winnen. Nederlandse topsporters hebben daar geen handje van. Bij de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 slaagde de Holland Acht daarin, wat voor onmogelijk werd gehouden. De Groninger Niels van Steenis was er vanaf de eerste roeihaal bij.

Bijna feest bij groningen giants - maar dan ook bij-na!

Echt, het scheelde een haartje, of de Groningen Giants hadden hun eerste overwinning in de eredivisie van het American Football binnengehaald. Het derde kwart tegen Leiden Lightning mocht je zelfs 'glorieus' noemen, néé historisch: drie touchdowns in twaalf minuten!

Biem, de bulldozer van De Papiermolen

Het waren, althans vanuit Nederlands perspectief, de Olympische Spelen van Anton Geesink. Die van 1964 in Tokyo. Klena Greetje Bimolt was lijfelijk aanwezig ...

Donar pakt vijfde landstitel

De vijfde landstitel, een seizoen met zwarte financiele cijfers en zelfs een vette plus. De zon straalt in volle glorie bij Groningens basketbaltrots Donar.

Lindgren en De Leeuw

Ze speelden drieënhalf jaar samen bij FC Groningen en groeiden in die tijd uit tot vrienden: Rasmus Lindgren en Michael de Leeuw. Toevallig of niet, maar beiden hebben de FC nu verlaten en gaan op weg naar een nieuw avontuur.

Estefana en Lois, willen jullie even meelezen?

We halen met de Groningse Diny Smit-Kamps herinneringen op aan haar tijd in het Nederlands handbalteam. Een tijdje geleden alweer, toen handbal nog gespeeld werd zoals handbal bedoeld was.

Arie Bombarie is pensionado

Hij zou een uitstekende technische roerganger van FC Groningen kunnen zijn. Hij zou een uitgekiende en ter zake kundige voetbalanalist kunnen zijn. Hij zou een prima en zeer boeiend verteller van voetbalavonturen kunnen zijn op feesten, partijen, zakelijke bijeenkomsten...

Hoe bij Lycurgus de focus van de bierpomp naar topsport is gegaan

Lycurgus, volleybalkampioen van Nederland. Het kan niet meer missen. Hoezo, het wordt nooit wat met Lycurgus? De afrekening met deze stelling heeft ‘even’ geduurd, een jaartje of dertig, maar bewijst ook maar weer eens dat je nóóit nooit moet roepen.

Overgave, toewijding, passie, fun, maar vooral ... kneitergoed basketball.

Mijn vrouw Nynke wil graag de hartelijke groeten doen aan Anne van Dijk, basketballtrainer en coach, hoofdcoach van het RTC in Groningen. Hij wordt bedankt. Sinds ons interview kan ik het niet laten: in de kleine uurtjes nog even kijken naar Amerikaans college basketball op de sportzender.

De Olympische stand van zaken in Stad en Ommeland

Hoe staat het met onze Groninger topsporters, al of niet op weg naar Rio de Janeiro. Daar, in de Braziliaanse metropool, is het dit jaar te doen. Daar worden in augustus Olympische medailles verdeeld.

Fietsstad Groningen geeft ’s werelds beste rensters een bijbehorend decor

De meeste sportliefhebbers zullen bij het horen van de naam Daniëlle Bekkering zeggen; o ja, dat is die marathonschaatster. Dat klopt, de beste aller tijden zelfs sinds ze twee jaar geleden de legendarische Atje Keulen-Deelstra afloste als koploper in de eeuwige zegestand.

Jur Vrieling weer het mannetje

Voor de tweede maal op rij is springruiter Jur Vrieling gekroond tot Groninger sportman van het jaar. Atleet Thijmen Kupers en roeier Joris Pijs moesten zich tevreden stellen met een bosje bloemen.

LOF EN PRIJZEN GRONINGSE SPORTERS

Niets ten nadele van al die Groningse topsporters en topsporters in de dop, sportwethouder Paul de Rook stal toch echt de show gedurende de uitreiking van de gemeentelijke Sportpenningen en Stimuleringsprijs van de gemeente Groningen in de prachtig gerestaureerde Watertoren aan de Noorderbinnensingel.

Klaas Nuninga voor 250.000 gulden van GVAV naar Ajax

Trouw bezoekt Klaas Nuninga elke thuiswedstrijd van Ajax. Vrijwel altijd in het bijzijn van familie koestert hij de binding met de club, waar hij ooit als speler excelleerde en later als bestuurder en commissaris meeregeerde.

Een schaatslegende bij leven: Jan Uitham

Hij is bij leven al een legende. De op 2 januari 91 jaar geworden scheuvelloper Jan Uitham uit Noorderhoogebrug ...

Eric Botteghin koestert de periode bij FC Groningen

De geboorte van zijn zoon Rafael, half december, verhinderde Eric Botteghin de Kerst te vieren in Brazilië. Voor de tweede maal liet hij familie overkomen naar Nederland, maar nu voor een dubbel feest: Kerstmis en het eerste kind van hem en zijn vrouw Melina ...

De hoogtijdagen van ‘een heerlijk avondje Leeksterrrr Eaglesssss’

Toeval of niet, maar drie jaar nadat ik zelf mijn eerste wedstrijd in de zaal voetbalde voor Helpman tegen Leek Rodenburg in Sportcentrum Leek, mocht ik mijn eerste item voor (destijds) TV Noord maken in datzelfde sportcentrum over Leekster Eagles.

Over Marco Montana, Roorda en hotel Silva

Vanuit vele hoeken en gaten reisden FC-fans hun ploeg achterna richting Florence. Een unieke belevenis die vele fans niet aan zich voorbij wilden laten gaan. Ook het FC Groningen Journaal reisde als supporter af naar Italië. Een sfeerimpressie.

Grijpt Groningse dammer wereldtitel?

Zo maar een bloemlezing uit stories en analyses van het WK Dammen in hotel Ten Cate in Emmen met onder anderen de Groningse toppers en aspirant-wereldkampioenen Roel Boomstra en Wouter Sipma.

Eddy Kiemel koestert grootse plannen met Team Vier Mijl

Trainer worden, dat was wat Eddy Kiemel van jongs af aan altijd graag wilde. En trainer is hij geworden, van één van de beste drie atletiekteams die Nederland rijk is: Team Vier Mijl.

Reisverslag Donar in Roemenië (2007-2008)

Na een seizoen afwezigheid is Capitals terug in Europa. De eerste wedstrijd van de nieuwe ULEB-campagne wordt gespeeld in het Roemeense Ploiesti. Twee fans reizen het team achterna richting Oost-Europa...

Jeugdopleiding levensader van FC Groningen

De jeugdopleiding van FC Groningen is volop in beweging. Met een doel. Vanaf het seizoen 2018-2019 moet minimaal de helft van de spelers in de A-selectie uit de eigen opleiding komen...

De hamburger ketjap van Kokkie

De trouwe fans van FC Groningen hadden er maar liefst veertien jaar op moeten wachten. Op 14 september 2006 was het eindelijk zover.

Otto Roffel, de andere keeperslegende van Stad en Ommeland

GVAV Rapiditas heeft een grote bijdrage geleverd aan het huidige topvoetbal in Stad en Ommeland. Een van de hoofdrolspelers in die tijd was Otto Roffel, die uitgroeide tot een keeperslegende...

Johan en Jan: de Helden van Genève

Niets ten nadele van al die andere spelers van FC Groningen en coach Hans Westerhof, maar op 9 november 1988 waren Johan Tukker en Jan van Dijk toch de echte smaakmakers van de UEFA Cup tegen Servette...

Rutger Smith blijft geloven in rentree bij de wereldtop

En wéér moet Rutger Smith een groot internationaal toernooi laten lopen. De Reus uit Leek heeft zich niet kunnen kwalificeren voor het WK atletiek in Peking. De weg terug naar de (internationale) top, na een reeks van blessures, is langer dan hem lief is...

Energy Valley Topclub zet de deur open voor meer ambitieuze clubs

Goed nieuws voor de Groninger sportwereld. Energy Valley Topclub gaat door met de ondersteuning van FC Groningen, Donar, Abiant/Lycurgus en Nic./Alfa Collega. Maar wel in afgeslankte vorm, want GasTerra is als sponsor afgehaakt.

In memoriam: Piet Fransen (1936-2015)

Uitgerekend op de dag van de Johan Cruijff-schaal tussen ZIJN FC Groningen en PSV is Piet Fransen in z'n woonplaats Groningen heengegaan. De spelers van de FC eerden mister FC Groningen met rouwbanden en voorafgaand aan de krachtmeting was in de Amsterdamse Arena sprake van een indrukwekkende minuut stilte.

Dick Nanninga, de Oosterparker die een militaire junta tartte

Kogels, zei hij eens in een interview aan de vooravond van het WK voetbal in de destijds gevreesde militaire dictatuur die Argentinië was in 1978, kogels…. die kop ik gewoon terug. Typisch Dick Nanninga.

Bill Pijl, stichter van de unieke Groninger basketbalcultuur

Groningen afficheert zich als de basketbalstad van Nederland. Die statuur mag als dé erfenis van Bill Pijl worden beschouwd nu hij als Godfather van deze sport in Groningen op 78-jarige leeftijd naar het hiernamaals is afgereisd.

Harener domineeszonen knallen op ’s Heeren wegen

Ooit, in de jaren zestig van de vorige eeuw, reed in het vaderlandse wielerpeloton een renner rond die steevast werd aangeduid als de Leidse notariszoon. In de uitslagen, waarin hij veelvuldig voorkwam, heette hij gewoon Gerben Karstens.

Tourvorm Bauke Mollema in nevelen gehuld

Tja…..wat gaat Bauke Mollema doen in de Tour de France die zaterdag 4 juli in Utrecht van start gaat? Hoe staat de Groninger troef er voor? Het zijn vragen die zich niet één, twee, drie laten beantwoorden.

Waarom Willem Lanjouw een farewellparty heeft verdiend

Voetballers komen en voetballers gaan. De een verdwijnt geruisloos achter de coulissen, de ander met toeters en bellen. Heeft veelal te maken met de opgebouwde staat van dienst, zoals clubtrouw, succes en cultwaarde. Op Willem Lanjouw zijn al deze drie eigenschappen van pas.

Ubbo Emmius komt 390 jaar na zijn dood nog op Nederlandse sportkaart

Er was al een singel naar hem vernoemd, evenals een belendend plein, maar nu wordt Ubbo Emmius ook nog eventjes op de nationale sportkaart gezet. Want komend seizoen speelt Lycurgus onder de naam Ubbo Emmius/Donitas in de eredivisie volleybal.

Ome Joost, de suikeroom van Oranje Nassau, heeft nu zelf ook de scouting ter hand genomen.

Nu de het seizoen der amateurvoetballers op een haar na is gevild, is de transferperiode weer in alle hevigheid losgebarsten. Wie gaat waarheen? De suikeroom van Oranje Nassau geeft een interessant inkijkje in deze jaarlijkse prijzenslag.

Zet Tom Jelte Slagter Groningen op de erelijst van de Giro?

Lang, heel lang was Groningen een blinde vlek op de professionele wielerkaart. Dat had vooral te maken met de roots van het cyclisme, gelegen daar waar het katholicisme werd beleden.

Velocitas moest niet alleen Feyenoord verslaan, maar ook de scheidsrechter

Win je de op één na grootste prijs in de Nederlandse voetballerij, de KNVB Beker, ligt er nauwelijks een hond wakker van...

Klaverjasclub D.E.O. is al 60 jaar uniek

D.E.O. staat voor Damsterdiep En Omstreken. D.E.O. begon in 1955 in café Le Boulevard, stamcafé van de Groninger Boys, aan het Damsterdiep. Vandaar.

Ook Hennie Meijer heeft de Cup d’r Veur!

Afgelopen donderdag is het eerste Cup d’r Veur! shirt van Sport in Stad uitgereikt aan niemand minder dan onze eigen Surinaamse topspits van weleer. Hennie speelde vijf seizoenen in Stad en vormde een legendarisch spitsenduo met Milko Djurovski.

Blauw Geel ’15: Een eeuw geluk in de kelder van het amateurvoetbal

Het zou een pittige vraag voor een pubquiz kunnen zijn: Waar heeft Blauw Geel '15 haar domicilie? In Groningen, diep weggedoken op sportpark Coendersborg. Hoeveel voetbal- c.q. sportliefhebbers in Stad en Ommeland zouden dit hebben geweten?

HNBT: al twintig jaar een begrip in Groningen

Komend paasweekeinde wordt in Sporthal Vinkhuizen de twintigste editie van het HNBT gehouden, het Holland Nordic Basketball Tournament. Een toernooi dat negentien jaar geleden werd opgezet als eenmalige gebeurtenis, maar sindsdien niet meer van de kalender is verdwenen. Ook dit jaar staat er weer een fantastisch deelnemersveld op de planken in Sporthal Vinkhuizen.

Groene Uilen overweegt promotie naar eredivisie

Krijgt Groningen een tweede representant in de eredivisie basketbal? Het zou zo maar kunnen. Nu studentenclub De Groene Uilen op weg lijkt naar titelprolongatie in de promotiedivisie, het één na hoogste niveau, is de vraag in het Willem Alexander-Sportcentrum: Wat nu?

De Parel

Voetballer David Beckham, golfer Tiger Woods en bokser Muhammed Ali alias Cassius Clay. Wat is de overeenkomst tussen de drie grootheden in de sport?
Zij allen zijn te bewonderen in het wassenbeeldmuseum in Singapore...

De stand van wielerzaken in Stad en Ommeland

Het wielerjaar 2015 staat op het punt van beginnen. Niet zo zeer in Stad als wel in Ommeland. 7 maart is de dag dat Groningen weer fietsen mag, in onze eigen klassieker, de Ronde van Groningen...

Albert Bakker miskend Gronings genie

Afgelopen week dertig jaar geleden mocht Albert Bakker zich tot winnaar laten kronen van de Noorderrondrit, de fameuze schaatssklassieker over 150 kilometer over kanalen, sloten en grachten door het zo mooie Noordgroningse land.

Is nieuw elan Bauke Mollema structureel van aard?

Het professionele wielerseizoen van 2015 is een maand geleden met de Tour Down Under in gang geschoten. Een jaar om voor wielerliefhebbers weer met veel belangstelling naar uit te kijken. Vanuit Gronings perspectief zullen de ogen vooral gericht zijn op Bauke Mollema.

Jij bent sport!

De traditionele, schatrijke hoofdsponsor die een bak geld doneert in ruil voor wat naamsbekendheid op het voetbalshirt of schaatspak is op zijn retour. Het is het niet meer zo vanzelfsprekend dat er zo’n suikeroom of suikertante opstaat om een paar miljoen voor te schieten.

Ron Jans for President

Hij laat z'n teams altijd aanvallend voetbal spelen. Viermaal kwalificeerde Ron Jans zich als hoofdtrainer voor Europees voetbal. Met z'n huidige club PEC won hij in 2014 ook nog even de KNVB-beker en de Johan Cruijff-schaal. Beide malen ten koste van Ajax. Ron woont nu met vrouw Marjo in een prachtig stulpje in het rustieke Tynaarloo.

Topsport en gezelligheid gaan hand in hand

Exact 15 jaar geleden werd ie uitgeroepen tot Korfballer van de Eeuw. Stadjer Taco Poelstra heeft in z'n imposante loopbaan beslag gelegd op vele prijzen. Tegenwoordig is ’ie trainer/coach van AKC Rohda. Afgelopen zaterdag speelde hij met die club in Groningen tegen Nic./Alfa-college...

Waarom Abiant Lycurgus kampioen wordt

Het was een wedstrijd om je vingers bij af te likken. De 3-2 zege van Lycurgus op zaterdag 17 januari 2015 in Zwolle tegen Landstede Volleybal. Ga maar na 2-0 in sets achter en een 14-8 achterstand in het derde bedrijf.

Vlijtige Liesje is nog lang niet uitgebloeid

Met maar liefst zeven nationale titels, twee triomfen in de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer op de Weissensee en talloze overwinningen op kunst-en natuurijs is Danielle Bekkering een grand lady in het peloton der marathonschaatsers.

Wilhelmshaven legt bom onder jeugdopleiding FC Groningen

De Noordduitse Oberligaclub SV Wilhemshaven heeft de professionele voetbalwereld de stuipen op het lijf gejaagd met een rechtzaak die vergaande gevolgen kan hebben. De eerste juridisch slag is binnengehaald bij het gerechtshof in Bremen.

Het kind van Kardinge is even terug geweest

Van jongs af aan schaatste Marianne Timmer op Gronings ijs. Het kind van Kardinge was afgelopen weekend voor even terug als hoofdcoach van team Continu tijdens het NK sprint.

Martin Leeflang, pionier en icoon van het Groninger ijshockey

Met zijn spectaculaire stijl werd Martin Leeflang al snel de lieveling van het Groninger publiek. De geboren Hillegersberger transformeerde zich in Roden met passie tot een betrokken noorderling. Totdat op 12 januari het kaarsje bij hem onverbiddelijk doofde.

Van boerenjongen tot wereldtopper

In een paar jaar tijd is Jur Vrieling uit Holwierde uitgegroeid van een regionale topruiter tot een heel grote meneer alom in de wereld...

Het Grote Koekeloeren is begonnen!

Middagje keihard marathonschaatsen – het NK 2015 op de kunstijsbaan van Kardinge. Al die rondjes: 150 bij de mannen in de Topklasse, 80 bij de duurzaamste dames van Nederland. Is dat nou niet heel erg saai, mensen van Sport in Stad? Ons antwoord: welnee!!!

De avonturen van Dolle Dries op Gronings ijs

Heel lang geleden geselde Dries van Wijhe het peloton der marathonschaatsers. Dolle Dries, Keizer van het Kerkdorp en Boemerang waren z'n bijnamen. Ook op Gronings ijs beleefde hij avonturen en stal hij de harten van de liefhebbers...

Schaken in de geest van Staunton

Het zou een vraag in een sportquiz kunnen zijn; welke plaats in Nederland wordt vooral geassocieerd met schaken? Antwoord: Wijk aan Zee, maar een (hele) goede tweede in Nederland is Groningen toch wel. Het schaak-cv van de Martinistad mag er ook zijn. Met dank aan Staunton.

Eerste Wereldoorlog bracht het Groninger voetbal heil en zegen

Achter de landstitel die Be Quick 1887 in 1920 bemachtigde gaat een bijzonder verhaal schuil.

Waarom geen roeibaan in Paterswoldse Meer?

Roeien is de meest succesvolle sport in Groningen. Afgemeten naar Olympisch en mondiaal eremetaal scoren de dames en heren roeiers en roeisters verreweg het best op de stadse sportbarometer.

Earl Blijd - 35 jaar Vechtkunstenaar

Vechtkunst - met de nadruk op kunst - is wel even wat meer dan je tegenstander een paar rake klappen geven. Dat wordt al snel duidelijk wanneer je de Groningse sportschool Bao Trieu binnenloopt. Een toegangspoort die ook zou passen bij een Aziatische tempel ...

BoBo opvolger Timmertje?

De eerste tekenen zijn zichtbaar. Bo van der Werff uit Stad zou wel eens in de voetsporen kunnen treden van drievoudig Olympisch schaatskampioene Marianne Timmer uit Sappemeer.

Een vergeten club, GCSV

In de categorie vergeten clubs aandacht voor GCSV, ooit een stad-Groninger club waar de (gereformeerde) waarden nog steviger waren verankerd dan bij Oranje Nassau.

Het echte verhaal van Jaap Eden

Posters gezien in de stad? De ijsbanen zijn weer open! De ijsmachines brommen weer in Sportcentrum Kardinge, ietsje later dan anders na een te warme nazomer. De Groninger schaatstempel is door en door Gronings

Wordt Roel Boomstra de nieuwe Jannes?

Volgend jaar krijgt Stadjer Roel Boomstra de kans om in de voetsporen te treden van de legendarische wereldkampioen dammen, die ook in Groningen woonde en studeerde. De pas 21-jarige Boomstra werd onlangs al Europees kampioen.

Wat is uw favoriete voetbalveld?

elf, en dan praat ik over een jaartje of veertig/vijftig geleden, mocht ik altijd graag op het hoofdveld van Be Quick voetballen. In een echt stadion, al zat er anderhalve man en een paardenkop rond het veld ...

Onze man in brons: Tonny van Leeuwen

Johan heeft er een, Dennis heeft er een (in Londen), dus het werd ook wel een beetje tijd: een standbeeld voor Tonny. Zaterdag 18 oktober onthuld door Piet Fransen.