HNBT: al twintig jaar een begrip in Groningen

Komend paasweekeinde wordt in Sporthal Vinkhuizen de twintigste editie van het HNBT gehouden, het Holland Nordic Basketball Tournament. Een toernooi dat negentien jaar geleden werd opgezet als eenmalige gebeurtenis, maar sindsdien niet meer van de kalender is verdwenen. Ook dit jaar staat er weer een fantastisch deelnemersveld op de planken in Sporthal Vinkhuizen.

Organisator, bestuurslid en aanjager van het toernooi is Bart Prak, die al sinds de oprichting van de stichting nauw betrokken is bij het toernooi. “We proberen het met z’n allen elk jaar weer sterker en beter te maken. In de loop van de jaren hebben we geïnvesteerd in de teams, de scheidsrechters, een eigen vloer, de catering, het vervoer en de overnachting van teams in een hotel.”

Het toernooi is bekend in binnen- en buitenland en grote teams melden zich graag aan. “Een ploeg als CSKA Moskou heeft zichzelf aangemeld en dat zegt wel iets over de aantrekkingskracht. Het is een gerenommeerd toernooi en zelfs van buiten Europa komen de teams naar Groningen, dit jaar uit China en Tunesië.”

Duizend dingen
De aanloop naar het toernooi begint doorgaans al een maand na afloop van het vorige toernooi. “Er is een lijst met zo’n duizend dingen die geregeld moeten worden. Alle werkzaamheden worden door zo’n 140 vrijwilligers geregeld en zijn onderverdeeld in een aantal groepen, zoals catering, transport, relatiebeheer en clinics. Uiteraard zit er tussen al deze zaken ook veel overlap. Voor die groep van 140 personen duurt het toernooi langer dan de clinic-vrijdag en de drie toernooidagen. De meesten zijn zes dagen in touw, vanaf het moment dat de eerste ploegen in Nederland arriveren totdat de zaal weer helemaal leeg is opgeleverd.”

Binnen een maand na afloop van het toernooi wordt in hoofdlijnen bepaald of er weer een volgende editie komt. “We kijken dan binnen het bestuur van de stichting naar het budget, welke teams uitgenodigd kunnen worden. Als er een substantieel bedrag beschikbaar is, kunnen de eerste afspraken weer gemaakt worden, zoals het vastleggen van de zaal voor de Pasen. Vele vrijwilligers hebben Pasen voor 2016 ook alweer gereserveerd in hun agenda.”

Twee doelen
Toen het toernooi twee decennia geleden het levenslicht zag, waren er twee belangrijke doelstellingen. “In de eerste plaats het stimuleren van de basketbalsport in de breedste zin van het woord door het samenbrengen van goede jeugdteams, mensen te laten kennismaken met de sport, studenten mooie stages te bezorgen. Er wordt al twintig jaar lang geen entree geheven om zoveel mogelijk mensen van de wedstrijden te laten genieten.”

“Het tweede doel is dat we altijd een neutraal gezicht naar buiten toe wilden houden. Donar is natuurlijk altijd al de grote profclub in de Stad, maar wij zijn onafhankelijk. Daardoor kunnen de diverse geledingen en verenigingen uit de regio allemaal met elkaar samenwerken. En het is in de afgelopen jaren wel gebleken dat we daardoor een sterke basis onder het toernooi hebben kunnen opbouwen.”

Historische wand
Vanwege het vierde lustrum zal een historische wand worden ingericht in Sporthal Vinkhuizen. “Het is hartstikke leuk om al die oude krantenknipsels nog eens langs te zien komen. Het levert veel herinneringen op. En ook dit jaar zullen er weer mooie momenten bij komen. Leuk om te melden is dat de consuls van Litouwen en Tsjechië en de ambassadeur van Tunesië het toernooi zullen bezoeken. We gaan graag ook de komende vijf jaar weer door met het toernooi en dat valt of staat met het binden van sponsors. We zijn door de Gemeente Groningen uitgeroepen tot voorbeeldevenement in de middencategorie en daar zijn we trots op. Ik roep namens de organisatie dan ook iedere sportliefhebber op zaterdag 4, zondag 5 of maandag 6 april een kijkje te komen nemen bij de 20e HNBT in Sporthal Vinkhuizen.”