Columnisten duiken in de sport

Columnisten duiken in de sport

Ode aan ‘mien club’

Abiant Lycurgus is de afgelopen drie jaar op rij landskampioen geworden. De mannen hebben vier keer de Supercup en een keer de beker binnengesleept. Ze trainen twee keer per dag, vijf dagen per week. Naast (af)studeren, werken en een leuke vader zijn, stoppen ze ziel en zaligheid in de mooiste sport die er bestaat.

De Lefgozer

Ik heb grote bewondering voor atleten. Wat een lef moet je hebben om het noodlot te tarten door het spreekwoord “Hardlopers zijn doodlopers” op de proef te stellen.

Een Pools trio

Van alle spelsoorten is in de wereld van de draf- en rensport het triospel erg populair. De wedder moet daarbij de eerste drie aankomende van een race goed voorspellen.

Jannes

Tijdens het rommelen in huis luister ik de aflevering terug en besef: nu kan ik er niet meer om heen. Na dit onderwerp lang gemeden te hebben, móet het nu wel over deze Groningse dam-cultheld gaan.

Gezond opportunisme en de 4Mijl

Wat een atletiekjaar. Nederland atletiekland. Eerst de Europese Kampioenschappen indoor. Talloze medailles. Maar dat is nog Europa, in een pré Olympische winter. En dan die Spelen acht medailles voor Nederland!

Extremadura: de strijd tegen de malende, mentale windmolens

Peilloze dieptes, desolate landschappen en kuddes schapen op enorm uitgestrekte, lege vlaktes. Zomaar wat observaties opgedaan tijdens de Vuelta oftewel de Ronde van Spanje.

Limbs

Enkels ter hoogte van neusgaten, oksels naast benen en knieën in oren. Deze ogenschijnlijk onmogelijk dichtbij elkaar liggende, staande en vallende ledematen verenigden zich het afgelopen EK voetbal tot een kolkende mensenmassa...

Sweepstakes

De drafsport floreerde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook in Groningen. Tijdens hoogtijdagen kwamen er meer dan 5.000 toeschouwers naar de fraaie baan in het stadspark.

Helpen

Het WK dammen in Tallinn viel precies op het juiste moment: bij de start op 27 juni was corona juist op zijn retour in vrijwel de gehele wereld, terwijl ten tijde van het einde op 15 juli de deltavariant in Estland (nog) niet om zich heen sloeg.

Het ontbrekende puzzelstukje

Het seizoen starten met een Nederlands Kampioenschap. Helaas niet de prestatie kunnen leveren waartoe ik in staat denk te zijn. Het ene stukje van de puzzel is vroeg in het seizoen nog niet goed gelegd. Waarom niet?

Het weekend van net niet

Afgelopen weekend hadden we de Nederlandse Kampioenschappen in Breda. We hadden de atleten goed in vorm, ondanks dat het voor sommigen de voorbereiding een behoorlijke ‘bumpy road’ was geweest.

Tijdelijk voetbal supporter

Sportmomenten die ik in mijn jeugd heb beleefd die mij nog goed op mijn netvlies staan zijn niet mijn eigen wedstrijden, maar de de EK’s en de WK’s voetbal.

Fysiek

Hotel Van Saaze, Dam 16 te Kraggenburg. Een beter adres voor het Nederlands Kampioenschap dammen hebben we eerder nog niet gehad.

Even terug op het EK 1996

Het is zaterdag 22 juni 1996. Het EK 1996 is in volle gang, football is coming home. De groepsfase is achter de rug, op het programma staat de kwartfinale met een mooi affiche; Nederland-Frankrijk op Anfield Road!

“Ik gebruik waarschijnlijk niet de beste trainingsaanpak”

Atleten trainen bij jou als coach op basis van vertrouwen. Het vertrouwen dat jij het beste programma kiest voor hun. Soms gaan ze weg, soms komen ze terug, maar het gaat altijd om vertrouwen.

Voetballende kasteleins: de pub van Bruce&Pallister

Max is één van de joviale kasteleins in café de Wolthoorn in Stad. Hij schijnt van schaatsen te houden, maar heeft hier nooit over uitgeweid. Gelukkig maar, want zo blijft een stukje mystiek behouden.

Een voorbeeldige voorbereiding en een sof

Het leek allemaal zo mooi. In juli 2020 was ik afgestudeerd aan de RUG (MSc Physics) en kon ik me volledig gaan voorbereiden op het WK Match Dammen die begin 2021 gepland stond.

Hillebillie

Tijdens de gloriedagen van de drafsport waren de bookmakers onlosmakelijk aan de sport verbonden. Tot vermaak van de spelers en sommige pikeurs, maar tot afgrijzen van bestuurders en toto rechercheurs.

Rust, Reinheid en Regelmaat

Corona raakt ook de sport. Het is allemaal al benoemd, niet meer in de groep trainen, geen wedstrijden voor de subtop etc. Hardlopen kan gelukkig altijd in je eentje, maar leuk is anders. Net als met tweetallen op de atletiekbaan staan. Gelukkig mogen de jongeren weer met wat meer.

De dorpsgek of gewoon een dromende sportliefhebber

Een sportershart blijft altijd kloppen, ook die van mij. In welke situatie ik mij ook bevind. Ja, de coronamoeheid slaat ook bij mij toe. Hoe graag ik anders zou willen, ook bij mij draait het leven tegenwoordig rondom corona.

Jan

Sinds de introductie van Roel en mij bij Sport in Stad na eerstgenoemdes eerste wereldtitel in 2016 denk ik (hoop ik) dat we – toch wel verrassend – als normale jongens gezien worden.

Schaatsen op natuurijs

Geboren en getogen in Bedum en op mijn 26e naar Den Haag vertrokken. Inmiddels 16 jaar verder vraag ik me af of ik nog een
Groninger ben. Wat is een “Groninger?” Blijf je een Groninger als je de provincie verlaat?

Europese bubbel Den Bosch

Captain Thomas Koenis verbleef afgelopen week voor een Europees kwalificatietoernooi in Den Bosch. Tegen Heroes en Parma werd verloren in de 'bubbel' en uiteindelijk bleek het puntenverschil onvoldoende om alsnog naar de laatste-16 te gaan. Koenis schreef exclusief voor Sport in Stad een uitgebreid dagboek over de week in Brabant.

Hollen en stilstaan

Dit kenschetst ongeveer het huidige leven van de topatleet, en dat op meerdere fronten. Uiteraard blijven we zoveel mogelijk hollen, want dat is onze kern, maar de wereld om ons heen staat stil.

Jan Wagenaar, pikeur van de eeuw

Hij was onbetwist de grootste trainer/pikeur in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het leverde hem zelfs de eretitel “pikeur van de eeuw” op.

Dagboek uit Moskou

Dennis Borst speelde afgelopen week met Amysoft Lycurgus in Moskou om een plek in de kwartfinales van de CEV-cup. Borst hield een dagboek bij van de vijfdaagse trip, die trots en vermoeidheid opleverde.

Synchroon lopen

Naast het hardlopen ben ik ook student bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. En ja, als ik niet bezig ben met sporten, vind ik het ook leuk om me bezig te houden met de sport.

Verliefd op David Beckham

In de geschiedenis van het voetbal hebben verschillende buitengewone spelers een schitterende traptechniek geëtaleerd. Voetballers die aan de bal altijd net even iets meer tijd hadden om te excelleren in vergelijking met hun minder begiftigde ploeggenoten.

Topsporter in coronatijd

“Ben ik een professioneel sporter?” Ik vroeg het mijn vriendin na de persconferentie van Rutte. “Nee.” Het antwoord kwam misschien iets sneller dan ik had verwacht, maar was wel hetgeen ik verwachtte.

Hoe de tijd leidt tot transformatie

Nog vaak hoor ik, jij kogelslingeren? Dit verraad het online zoekgedrag van mensen. Nog fascinerender zijn de woorden die veelal daarna volgen: goh, ik dacht dat dat allemaal van die grote, vierkante en forse dames waren!

Showdagen van het bedrijfsleven

De drafsport floreerde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook in Groningen. Tijdens hoogtijdagen kwamen er meer dan 5.000 toeschouwers naar de fraai baan in het Stadspark.

Het belangrijkste

Zaterdag 19 september was het dan eindelijk zover: er kon weer gedamd worden, de nationale clubcompetitie ging van start. En voor ons als Hijken DTC – regerend landskampioen – betekende dat direct de kraker tegen VBI Huissen.

De portemonnee van MJ

Angstaanjagende berichten over de financiële positie van de FC in de afgelopen maanden. Een structureel begrotingstekort en daarbij ook nog eens de verstrekkende gevolgen van Corona die in mei van dit jaar werden geschat op 5 miljoen voor 2019/2020 en 400.000 per wedstrijd zonder publiek voor het komende jaar. Gedwongen ontslagen.

Wedstrijdyoga

Al mijn chakra’s zijn geopend. Gisteren heb ik mijn derde oog gezien. Ik ademde in door mijn ene neusgat en visualiseerde mijn derde oog waar langs mijn adem liep voordat het mijn andere neusgat uitkwam.

Het hoofd koel houden

Net weer een snikhete dag achter de rug. Voor iedereen lastig om het hoofd koel te houden, maar voor onze atleten extra lastig. En als je traint op het heetst van de dag wordt het daar niet per se makkelijker van.

Shirtjesfreak

Het begon op 5-jarige leeftijd. Mijn moeder had een prachtig, retro Frans voetbalshirtje gekocht. Trots jongleerde ik jarenlang met het trotse haantje op de borst in het prachtige donkerblauw door de straten van Selwerd en droomde van Platini, Giresse en Tigana.

Dit is wat sport met je kan doen

Het OranjeWoud stadion, wel spelers, geen publiek. Het is ook een training, daar komen sowieso weinig kijkers op af. Bij de ingang staat een pot met desinfecteermiddel waar iedereen braaf gebruik van maakt.

Vroeger was alles beter... maar niet heus

Het is leeg op de voetbalvelden. Zelden heeft de natuur de sport zo erg parten gespeeld als nu, in 2020. We moeten van elkaar afblijven, anderhalve meter ruimte laten. En we mogen al helemaal niet voetballen.

Open brief aan Arjen Robben

Waarde voetbalvriend. Nog eenmaal trok je alle registers open. Onder jouw bezielende leiding en nimmer aflatende inzet speelde Oranje met name voor rust Zweden helemaal groggy.

E-dammen

15 maart, vliegveld Düsseldorf. Net geland met het vliegtuig uit Antalya. Ik deed daar mee aan het laatste fysieke internationale damtoernooi, de Turkish Open wereldbeker, gehouden in een all- inclusive resort aan de kust.

Jan de Leeuw

Ik noem hem altijd “de kleine grote man” van de drafsport. Jan de Leeuw was klein van stuk, maar groot vanwege alles wat hij voor de sport heeft gedaan. Hij begon onderaan de drafsportladder, maar klom op eigen kracht naar boven.

Lichtpuntjes

Ook de damwereld is inmiddels in de ban van het coronavirus. Op 24 april heeft de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) besloten alle tot en met in augustus geplande KNDB-toernooien en -competities af te gelasten.

Sportherinneringen in het corona-tijdperk

De sport staat volledig stil in Groningen en omstreken. En na de mededeling van premier Mark Rutte dat evenementen tot 1 september ook niet plaats mogen vinden, is er tot die datum in elk geval ook geen betaald voetbal.

Corona en de sportwereld

Sinds halverwege maart houdt corona Nederland in zijn greep. De gevolgen zijn enorm. Veel doden, ziekenhuisopnamen, geen school, geen sport, bedrijven die het moeilijk hebben, mensen die in de financiële problemen komen en ouderen die geen vrienden, bekenden en familie mogen zien. Erg triest.

Het legaat van Scholten

Telkens als Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen van plan zijn om de drafbaan in het stadspark te sluiten, dan wordt geroepen dat er een legaat van Jan Evert Scholten is, die dat onmogelijk maakt.

De dominee

Het was in de nadagen van mijn voetballoopbaan. Ergens in mijn lijf zat iets mis. Iets heel erg mis. Stekende pijn in mijn heup, stekende pijn in mijn rug, maakte dat voetballen niet meer zo ging.

De liefde voor de Duitse sportcultuur

Zoals wellicht bekend, is mijn interesse in de Duitse sport erg groot. De afgelopen 10 jaar is het bezoeken van sportwedstrijden bij onze oosterburen een echte hobby geworden.

Heimwee naar Eurovoetbal met FC Groningen onder-19

Voetbalminnend Groningen hoorde het Sierd de Vos ongetwijfeld zeggen nadat Hans Hateboer voor de tweede keer namens Atalanta Bergamo had gescoord tegen Valencia.

Klaas Woudstra

De drafsport floreerde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook in Groningen. Tijdens hoogtijdagen kwamen er meer dan 5.000 toeschouwers naar de fraai baan in het stadspark. Aan het einde van de vorige eeuw werd het allemaal minder.

Mijn liefde voor de racefiets

Het beklimmen van de Schweiberg in Zuid-Limburg, de Holterberg in Overijssel of de wierde van Westeremden op mijn Hogeland. Inspanningen waar ik op de racefiets intens van kan genieten en in herinneringen over kan mijmeren.

Breedtesport bestaat niet

Sport is populair. Veel mensen doen het, nog meer mensen kijken er naar. En sporten is natuurlijk gezond. Voor beleidsmakers en bestuurders is het een dankbaar onderwerp. Je hebt het via het thema sport snel over bewegen, gym op school en het belang van leefbare wijken.

Nederland in de top tien, een inspirerende investering! Voor iedereen?

Een uitspraak die vaak in de sport wordt gebruikt is “wat goed is komt snel”. Echter in de praktijk blijkt; “wat beter wordt duurt even…”. Als KNHB hebben we de afgelopen tijd veel nagedacht over hoe wij kunnen bijdragen aan die ‘top 10 ambitie’ en hoe we ‘leden aan ons gebonden, in beweging, kunnen houden’.

Groningen heeft leider nodig

Ik heb nu niet bepaald op de banken gestaan bij de wedstrijden van FC Groningen en ook de resultaten hadden beter kunnen zijn, zoals uit statistieken blijkt die ik daarvoor gebruik. Goeie momenten afgewisseld met onnodig puntenverlies. Waar ligt jullie plafond?

Stal Sprookjeshof

Als eigenaar van een draver kun je onder je eigen naam aan de koersen deelnemen, of je paard onder een stalnaam laten lopen. Dat gebeurde vaak als een paard meerdere eigenaren had. Vele grote stalnamen uit de vorige eeuw zijn inmiddels historie, maar zijn in het geheugen blijven hangen.

Het ouder-sportcontract

Als ik mensen vertel dat er aan ons besluit kinderen te krijgen een contract ten grondslag ligt wordt vaak een wenkbrauw opgetrokken. Een contract sluit je af voordat je gaat trouwen, middels huwelijkse voorwaarden, maar een ouder-sport contract waarin onder meer sportafspraken zijn vastgelegd is erg ongebruikelijk.

FC in linkerrijtje is een must

Als bestaat niet, maar indien, mag je als FC fan even dromen? Zes punten verspeeld in de eerste twee thuiswedstrijden. Waar had FC Groningen kunnen staan op de ranglijst na dertien wedstrijden.

Sleutel tot succes

Het is herfstvakantie en de handen van Wim Koopman, voorzitter van damclub Hijken DTC, hebben weer eens gejeukt. Hij heeft namelijk weer een toernooi uit de grond gestampt, de ‘Damweek Hijken’.

Hekken

Henny Meijer scoort in het legendarische Oosterparkstadion op 15 maart 1989 in het KNVB-bekertoernooi de 3-0 tegen Ajax. Na twee eerdere doelpunten van René Eijkelkamp boekt FC Groningen een overtuigende zege op de Amsterdamse grootmacht.

Sport in Stad bestaat 5 JAAR - 5.000 redenen om door te gaan

Vijf jaar lijkt niks. Voor ons is het al heel wat. De FC Groningen scoorde in de afgelopen vijf jaar meer dan 100 keer. Het bleek niet genoeg.
Wijlen Fernando Riksen kreeg ooit in vijf jaar tijd meer paaldanseressen op bezoek dan ik in mijn hele leven.

Brazilianen

Een van mijn favoriete voetballers aller tijden werd op 22 september alweer 43 jaar oud. Ronaldo Luís Nazário de Lima, beter bekend als (de echte) Ronaldo, uit Brazilië. Het is geen geheim dat ik naast FC Groningen een zwak heb voor PSV.

Italianen

Op de eerste dag van september vertrok team Nederland, bestaande uit Alexander Baliakin, Casper Remeijer en mijzelf naar Italië voor het EK landenteams. Ondanks het missen van de drie Nederlandse WK-deelnemers (Groenendijk, Van IJzendoorn, Slump) en de studerende Roel Boomstra toch wel een sterk team.

Teleurgesteld in de FC

FC Groningen, ik ben teleurgesteld in de resultaten van de eerste vier wedstrijden. Slechts vier puntjes van 12. Onze Trots strompelt door het begin van de competitie, ofschoon gezien het spelersmateriaal en wedstrijdbeeld vergeleken met de tegenstanders er meer in had moeten zitten

De collega journalisten

De drafsport floreerde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook in Groningen. Tijdens hoogtijdagen kwamen er meer dan 5.000 toeschouwers naar de fraai baan in het stadspark.

Grietje Pasma (1952-2019) RIP

Het was zondag 11 oktober 2015 om 11.00 uur een drukte van jewelste in het Gemeentehuis te Haren. Tientallen toplopers van de befaamde 4 Mijl en prominente deelnemers aan de Charity Run waren bijeen gekomen om verwelkomd te worden door Grietje Pasma ...

Liefde voor de fiets: stoempen door Friesland

Trrrinngg. Telefoon. ‘Hey kerel, ik heb twee kaarten weten te bemachtigen om de Elfstedentocht te kunnen fietsen. 240 kilometer. Morgenochtend om 04.30 uur bij mij. Zie je dan, doei!’. Van je vrienden moet je het hebben.

Tussen hoop en vrees

Het gebeurt nogal eens dat een atleet iets zegt in de trant van: “Ik hoop dat ik de komende race een goede prestatie lever”, of woorden van gelijke strekking. Meestal antwoord ik dan direct: “hoop is vrees”. Met daarbij iets toegevoegd met als strekking dat hij toch goed voorbereid is, vertrouwen mag hebben en nergens bang voor hoeft te zijn.

Rebellen stuwen vrouwenvoetbal met spelvreugde naar grote hoogte

Niet eens zo heel lang geleden speelden vrouwen in ons land hun wedstrijden voor vrienden, familie en een paar verdwaalde toeschouwers. Hoe anders ziet hun voetballandschap, in ieder geval bij Oranje, er nu uit.

Smeding

Van alle pikeurs die ik als kampioen van Nederland heb meegemaakt is Tjitse Smeding de meest bijzondere. Hij maakte een einde aan het tijdperk Jan Wagenaar en zou maar liefst negen jaar achtereen, van 1980 t/m 1988, kampioen worden.

Spelerswissel

We zijn weer eens in Salou. Lekker dammen aan de Costa Dorada. Maar dat dammen gaat niet per zo lekker. De laatste ronde staat voor de boeg en ondanks dat ik op papier een van de kanshebbers op de titel was, is die buiten bereik.

Verdedigen

Het zijn lang vervlogen tijden dat ik, zij het op zeer bescheiden niveau, mijn post als aanvaller in het voetbalelftal inruilde voor die van leidinggevende in de verdediging. Dat leiding geven viel vies tegen, het verdedigen helemaal.

Het ontwikkelen van sporters kent vele vaders...

Bij de KNHB hebben we de laatste tijd veel nagedacht over hoe wij denken dat een hockeyer zich het beste kan ontwikkelen. Ten eerste blijft Sport een strijd tussen 2 partijen, en die kern moet ook blijven bestaan.

Unie Loe

De drafsport floreerde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook in Groningen. Tijdens hoogtijdagen kwamen er meer dan 5.000 toeschouwers naar de fraai baan in het stadspark. Aan het einde van de vorige eeuw werd het allemaal minder.

Europa in!

Het is dan eindelijk zover. We gaan Europa in! Nu letterlijk wel te verstaan want dat deze exodus stond te gebeuren wisten we al enige tijd. Met Lycurgus naar Siberië, Donar naar Mons of de FC (massaal) naar Liberec. Het lot heeft beslist en u zegt het maar.

Historisch.

Zondagmiddag vier uur, nog twee uur geduld voor de aftrap. Bij het kraampje op de Grote Markt met groen-witte FC sjaals, voetbalshirts en petten zijn een 18-jarige studente en haar 80-jarige opa druk in overleg. Wordt het de limited edition bekerfinalesjaal met half FC Groningen, half PEC Zwolle-logo, of de standaard FC sjaal van de harde kern?

Groenwit in extase

Er is eindelijk weer eens positieve heisa in de Euroborg. Na een pover begin van de tweede seizoenshelft liggen de prijzen ineens voor het oprapen. FC Groningen heeft de troefkaarten in eigen hand…

Duits voetbal

Het einde van het voetbalseizoen nadert. Nog een dikke maand en dan zit het seizoen 2018/2019 erop. Ook in Duitsland zijn de eerste degradanten en promovendi bekend, of zoals ze daar zo mooi zeggen, Abstieger en Aufstieger.

Van secondant naar tweede plaats

Zaterdag 12 januari, ik ben weer eens ontzettend vroeg opgestaan om in Apeldoorn de noodzakelijke kwalificatiewedstrijden voor het Nederlands kampioenschap te spelen. De afgelopen zes jaar heb ik me via deze wedstrijden geplaatst, maar het is me nooit gelukt om goed te scoren op het NK en zo een plekje te reserveren voor volgend jaar.

Vlucht van de (on)gelukkige Fin tussen arend en slechtvalk

Schansspringer Matti Nykänen vloog op zijn lange latten menigmaal naar de gelukzalige eenzaamheid. Verkoos het luchtruim om er tussen de arenden en slechtvalken zijn diepste gevoelens van geluk te beleven.

Hendrik en Roelof Maring

In deze aflevering halen we herinneringen op aan vader en zoon Maring die tientallen jaren een stal in de nabijheid van de Groninger drafbaan runden.

Het kan zomaar voorbij zijn…

Op de teammeeting voorafgaand aan de EK-indoor atletiek in Glasgow hield hoofdcoach Charles van Commenee een inspirerend praatje met als thema “grijp elke kans die je krijgt, het kan zomaar de laatste zijn”.

De snelste teamsport ter wereld*

Terwijl buiten de eerste sneeuwklokjes en krokussen ontluiken en de winter ten einde lijkt, is dit aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wel anders. Daar komt langzaam maar zeker de strijd om de Stanley Cup echt op gang.

Één sport, twee werelden

Het is al vaker gezegd: atletiek is niet één sport, maar een verzameling sporten die we atletiek noemen. Kogelstoten en hoogspringen hebben niet zo heel veel met elkaar te maken. De ene wereld gedomineerd door testosteron bommen, andere door melancholische leptosomen.

Liefde is... Trouw

Bijna een leven lang betrokken en het is net of het vanzelf is gegaan. Is er dan nog sprake van passie? Want bij passie denk je toch ook aan een zekere bevlogenheid. En waar toets je dat dan aan. Er zijn door de jaren natuurlijk heel vele BQ’ers op mijn pad gekomen.

Marathonschaatsen op kunstijs in Groningen

Op Nieuwjaarsdag werd in Kardinge het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen verreden met hoge klasseringen voor de Groningers Robert Post en Sjoerd den Hertog. Aanleiding voor Sport in Stad om in de geschiedenis van het marathonschaatsen te duiken.

Ranomi Kromowidjojo for ever

Ooit had ik het genoegen om Ranomi Kromowidjojo van zeer nabij te bewonderen. Gezeten in een open landauer maakte de destijds 18-jarige zwemdiva in 2008 een rijtoer door haar geboortedorp Sauwerd.

Jan van Dooyeweerd

Wie herinneringen ophaalt aan de drafsport kan beslist niet om Jan van Dooyeweerd heen. In de periode tussen 1956 en 2000 runde hij een succesvolle stal. Eerst op de renbaan Duindigt en vanaf 1962 in Zwaanshoek onder de rook van Schiphol.

Liefde voor zaalvoetbal

Het is de tijd rond Kerst. Nog één speelronde in de eredivisie en dan is het winterstop. De meeste amateurclubs zitten al in een winterslaap die tot zeker de eerste week van februari duurt. Om toch te blijven voetballen, gaan clubs al decennialang de zaal in. Wintertijd is zaalvoetbaltijd!

Hoogseizoen

December is de maand van Sinterklaas en Kerstmis, maar ook van de winterstop voor veel sporten. Normaal gesproken geldt dat ook wel voor dammen: in ieder geval ligt de competitie stil in de kerstvakantie en ik kan me een paar gevallen herinneren van damwedstrijden die zijn afgelast(!).

De driekoppige draak uit Rusland

De laatste Nederlander die de wereldtitel dammen had weten te veroveren was lange tijd Harm Wiersma. Hij won zijn zesde en laatste titel in 1984, bijna tien jaar voordat ik was geboren.

Shawl

Donderdagavond, centraal station Amersfoort 18:07 uur. De treinen van en naar Groningen lopen leeg op de verschillende perrons. Uit de coupé’s rollen figuren in slechtzittende pakken, afgetrapte schoenen en vale overjassen.

Kardinge

In oktober 1993 opende de gemeente Groningen de poorten van sportcentrum Kardinge, met onder andere een 400 meter kunstijsbaan en een schaatshal voor kunstrijden, shorttrack en ijshockey.

Van Droom tot Werkelijkheid

2018... Het jaar waarin FC Emmen onder leiding van Dick Lukkien promoveert naar de Eredivisie. In zijn tweede jaar als hoofdtrainer weet hij een selectie samen te smelten die voldoende kwaliteiten heeft om het Sparta van Dick Advocaat te verslaan in de play-offs.

Verhaal 2: King Winsser

De drafsport floreerde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook in Groningen. Tijdens hoogtijdagen kwamen er meer dan 5.000 toeschouwers naar de fraai baan in het stadspark.

Essay: Ode aan de Engelse sportcultuur

In de voortreffelijke tv-serie ‘Toms Engeland’ ontleedt Studio Sport presentator Tom Egbers het land van zijn moeder. Hij legt op geraffineerde manier de klassenmaatschappij bloot die ‘Albion’ nog steeds is.

Rienk Mast hoort al te starten in de DBL

Met blijdschap heb ik deze zomer meegekregen dat het U18 Nederlands Team de B divisie in Skopje heeft gewonnen. De aanvoerder van het team, Rienk Mast, een jongen uit de Groningse jeugdopleiding was een van de dragende spelers van het team.

Het resultaat is altijd terecht

Bij sommige sporten lijkt me het relatief makkelijk te zeggen of je in vorm bent of niet. Neem baanwielrennen. Je bekijkt je trainingstijden en je ziet al dat je sneller bent dan ooit.

Een hoogst merkwaardig reisje

De Muur stond nog. Twee werelden, gescheiden door een betonnen monster. Naar die andere wereld voerde mij op maandag 10 maart van het jaar 1986 een ‘hoogst merkwaardig reisje’.

Martin Vergay

Op 29 juli jl. is de grootmeester op 96-jarige leeftijd overleden. Toen ik in 1964 met vader en opa (uitbater van Café Bolhuis) mee naar de drafbaan genomen werd, was Martin Vergay eerste pikeur op het entrainement van de legendarische trainer Willem Geersen.

Column hardlopen

Harlopen is verschrikkelijk. Elke keer als ik mezelf weer gedwongen heb om mijn sportschoenen aan te doen vraag ik mezelf af…waarom? Het werk is gedaan, het eten verteerd de krant lonkt en er is op televisie altijd wel een sportwedstrijd te bekijken. Toch maar hoopvol de deur uitgegaan.

Schaatsperikelen

In de tijd van het jaar dat de Tour de France en Wimbledon traditioneel de sportkolommen domineren sijpelde ervmet enige regelmaat schaatsnieuws door, slecht schaatsnieuws.

A Day At The Races

Geen paniek, we gaan het niet over het zouteloze album vol flutmuziek van Queen hebben, genoemd naar de geestige bioscoopfilm uit 1937 van de Marx Brothers, met Groucho Marx in een witte doktersjas als dierenarts Hackenbush.

(On)voorspelbaar

Zaterdag start de 105e Tour de France. Een mooi moment om vooruit te blikken. Gaat het een voorspelbare Tour worden, of wordt het net als het WK voetbal best verrassend.

Over het water

Ik roei. Al heel lang. Ik begon toen ik 16 was. Dat is nu 37 jaar geleden. Mijn beste vriend roeide al en ‘trok’ mij mee naar zijn club. Dat werd al snel ook mijn vereniging. We roeiden op het Noordzeekanaal; vlakbij de zeesluizen. Roeien was anders.

Mijn liefde voor het stalen ros

Het moet in de zomer van 2014 zijn geweest. Toen kocht ik mijn eerste racefiets. Een Matra. Of, zoals de webshop het destijds zo mooi formuleerde, “de Matra Pursuit Road Bike is uitermate geschikt voor de beginnende racefietser.” Beginnend was ik zeker.

Damspion

Afgelopen week was het weer tijd voor het mooiste vakantiedamtoernooi: Salou Open. Een dikke honderd dammers (en ook vele echtgenotes) verpozen een dag of tien aan de Spaanse kust, waar ze tussen het zwemmen en het maken van uitstapjes door negen dampartijtjes spelen.

Feyenoord doet wat de FC niet ziet zitten

Het zat al een tijdje in de pijplijn, maar vorige week werd het officieel; Feyenoord wordt een multisportclub. De aloude volksclub van Rotterdam-Zuid krijgt er met ingang van 1 juli vier takken van de omvangrijke sportboom bij: basketbal, handbal, hockey en zaalvoetbal oftewel futsal.

Mijn play-off gevoel

23 maart 2018, 10:00 uur. Er verschijnt een melding op mijn telefoon: ‘Arjan Taaij heeft de groep Play Off Finaleaangemaakt’. In deze groep vervolgens het enthousiaste bericht van de hoofdcoach van Lycurgus: hij wilde, terugdenkend aan het succes eerdere jaren, de organisatie rondom de play-offs graag samen met ons oppakken

Het vroege voorjaar: trainingskampen

April is in de atletiek traditioneel de maand van de trainingskampen. Of het Potchefstroom (Zuid-Afrika), Tenerife, Flagstaff (V.S.), Florida of de Algarve is, uit alle windstreken van Europa strijken de atleten neer in deze plaatsen.

Vrijdag de 13e

In interviews wordt mij met enige regelmaat de vraag gesteld: “Heb je ook een bijgeloof?” In eerste instantie beantwoordde ik deze vraag vaak simpel met “Nee.”

Durven wachten

Misschien heeft u het meegekregen, misschien niet, maar ik ben na afloop van vorig seizoen een andere weg in geslagen.

Pour le plaisir

Vrijdag 6 oktober 2017. De belangrijkste dag uit mijn damjaar. Het is de dag van de schifting tijdens het WK in Tallinn. Uit de drie kwalificatiepoules gaan slechts de eerste vier over naar de finalepoule.

Klaas Boetenspul

Ik voetbal al lang niet meer. Lichamelijk ongemak dwong mij de voetbalschoenen al vroeg aan de wilgen te hangen.

Onverantwoord

Na een dramatische winter, volgde dan toch nog een kleine eindsprint met enkele dagen natuurijs als resultaat en dat moet beschaatst worden. Schaatsen op natuurijs staat bij mij hoog op de ranglijst van de mooiste activiteiten in het leven. En niet alleen bij mij.

Mijn liefde voor het volleybal

"Hij is rood, hij is wit, en je weet dat 'ie er zit." Kent u de oplossing van dit lastige raadsel, is de kans groot dat u (met) een volleyballer bent (geweest). Kent u het antwoord niet, komt u er vast snel achter, de zogenaamde 'volleybalhumor' is namelijk niet extreem complex.

Wat een race!

1.12.58. Ooit het wereldrecord op de 1000 meter. Gereden op de beroemde Medeo baan in Alma Ata. Het was in 1983...

De Humeurige Diva van de Rensel

Het meer dan een doorsnee landgenoot vertoeven langs voetbalvelden en in de daar bij horende kantines levert soms lastig beantwoordbare vragen op.

Open brief aan Ernest Faber & FC Groningen

Je had natuurlijk al natte voeten. Ongetwijfeld had je in de afgelopen weken opgevangen dat FC Groningen niet met je door zou willen gaan. Dus dacht je op een zonneklaar moment, ik meld me zelf maar af.

De aantrekkingskracht van natuurijs.

“In 2009, toen er natuurijs lag, gingen ruim 3 miljoen volwassen Nederlanders het ijs op, onder wie 1,2 miljoen niet-sporters”, aldus informatie verstrekt door het Mulier-instituut.

Na de kerst ballen de Donar spelers vrolijk verder op topniveau

Het voelt als een overdadige rust en stilte tijdens deze kerstvakantie als de kruitdampen van het basketballfront al even zijn opgetrokken.

Mentale strijd

Op zaterdag 25 november reed ik mijn laatste wedstrijd. Bijna een maand geleden inmiddels. De koers verliep redelijk naar wens, maar eerlijk gezegd keek ik ook wel uit naar het weekendje wedstrijdvrij, wat in het verschiet lag.

Wereldkampioenschappen junioren 2001

In februari 2001 organiseerde het gewest Groningen van de KNSB op verzoek van de ISU, de internationale schaatsbond, in Kardinge het wereldkampioenschap allround voor junioren.

Open brief aan Erik Braal

Beste Erik. Het zijn wonderlijke tijden in jouw basketbalbranche toch? Een tijdje terug werd geopenbaard dat vanaf dit seizoen 'slechts' vier buitenlandse spelers tegelijkertijd op het plankier mogen verschijnen. Die nieuwe regel kwam notabene tot stand mede op voorspraak van jouw cluppie Donar.

Kijk eens in de spiegel

Met onze club gaat het op allerlei gebied niet zo goed. Dat is een gegeven. Ik lees alle commotie erover. Meningen van mensen die nooit bij de club komen of zijn geweest tot aan de harde supporter die nog zou komen als de club onderafdeling zou spelen komen voorbij.

Een nieuw (schaats)seizoen

Een nieuw seizoen: nieuwe schaatsschoenen, nieuwe doelen, nieuwe teamkleuren en een nieuwe ploegleidster, om maar even een mooi opsomminkje van allerlei veranderingen te maken.

Respect voor de Fiets

Onlangs zijn de winnaars van de verschillende Nobelprijzen van 2017 bekend gemaakt. Een prijs waar ik geen aanspraak op maak, maar indien het mogelijk zou zijn zou ik graag de uitvinder van de fiets met terugwerkende kracht willen voordragen.

Mijn jaar als wereldkampioen

De strijd om de wereldtitel dammen 2016 ging tussen Jan Groenendijk (18 jaar, Ned.) en mijzelf, ook wel genoemd: Jan vs Roel. Meteen de eerste partij van de match speelde ik de beste partij uit mijn damcarrière tot dan toe, waarmee ik een verpletterende overwinning boekte.

Zomerreces van een basketbalfan

En toen was het 27 mei 2017. Zaterdagochtend. Stilte. Koffie. Het einde van de basketbalcompetitie en het begin van de zomer. Een zomer zonder basketbal, zonder Donar in de agenda. Overleven of opluchting?

Open brief aan Hans Nijland

‘Het zijn beroerde tijden voor jouw en ons aller FC. Verkoop seizoenkaarten dramatisch, supporters komen in opstand, het spel is meer dan bedroevend en jouw trainer Ernest Faber ligt al onder vuur.’

12,5 jaar Jubileum Basketballschool Groningen

Onder het motto 'Talent is er altijd; de omstandigheden laten het groeien en bloeien' is begin 2005 de Basketballschool Groningen van start gegaan. Vele jonge basketballers hebben sindsdien met succes geprofiteerd van de fundamentele basketballtrainingen onder leiding van enthousiaste trainers.

Keuzes maken

Keuzes maken: als je het mij vraagt 1 van de moeilijkste dingen om te doen. Ik vind veel dingen leuk: zo houd ik van gezelligheid, maar ook van rust om me heen. Van activiteiten, maar ook van een serietje kijken. Van uitgaan, maar ook van wijntjes op de bank met een vriendin.

Bijna 8mm

Had Thijmen (Kupers) in de halve finale van het WK Atletiek in Londen maar verloren met 8mm. Verloren? Ja, inderdaad verloren. Want dan had hij in ieder geval gelopen, kunnen strijden, kunnen laten zien hoe goed hij was.

Stille Willem

Ik zit op de hoofdtribune van de Langeleegte. Een beetje links in het midden vanaf het veld gerekend. Op dat veld spelen 20 voetballers en twee doelmannen van FC Groningen en FC Emmen in een gezapig tempo een oefenwedstrijd. Loom zet ik de voeten op de rugleuning voor me, hang achterover en kijk wat om me heen.

“I love it when a plan comes together”

Het Nederlands Kampioenschap is alweer geweest. Voor de meeste atleten het hoogtepunt van het seizoen. Nu nog het Wereldampioenschap met Thijmen Kupers en het seizoen zit er weer op.

Zon, zee, voetbal en… taart!

Eind mei is in mijn agenda steevast geblokkeerd voor het Salou Open; de laatste tien jaar heb ik slechts in 2010 verstek laten gaan in verband met eindexamens. Terwijl Salou als feestoord steeds meer glans verliest, wordt het onder dammers juist populairder.

Een kleine kijk in de keuken van de Supportersvereniging FC Groningen

Ze vroeg aan mij “John, heb je nog een vergadering of iets anders deze week, ik kom wel weer bij, heb het weer overleefd, ga je gang maar”. Ik had er zeven jaar voorzitterschap opzitten. Het zou mijn laatste jaar worden ...

Doordromen of doorzakken

De vorige keer schreef ik over de maand Mei als de maand waarin de gemiddelde atleet weer met beide beentjes op de grond landt. De wedstrijden geven een reëel beeld van de werkelijkheid in tegenstelling tot de dromen en verwachtingen van een maand eerder.

‘You have a good chance of winning today…’

Deze column schrijf ik vanuit het vakantieoord Salou. Ben ik op vakantie? Ja, in zekere zin, maar ondertussen probeer ik ook te presteren. Momenteel vindt namelijk het 20e ‘Internationale Open Damtoernooi in Salou’ plaats, een van de World Cup damtoernooien dit jaar.

Lance Jeter en mijn nieuwe tattoo

Een paar jaar geleden. Ik mocht mee naar basketbal met een doorgewinterde Donarfan. Daar leek me nou niet zo veel aan, ik ben opgegroeid met handbal. Het viel me op dat je bij basketbal helemaal geen keeper had, dus hoe moeilijk kon het zijn? Gewoon een kwestie van geduldig mikken. Darten zonder pijltjes, maar met dikke ronde ballen.

Ode aan mijn broer

Winschoten, omstreeks 1960. Ik ben een kleuter van vier en lig op het karpet dat de vloer van de bescheiden bovenwoning aan de Engelstilstraat siert. Beneden is het keukentje, waar door mijn moeder Annie met petroleumstel gekookt wordt. Het gas in Groningen moet nog aan de gang komen.

Mijn passie voor fietsen

Een aantal jaren geleden stapte Ron Jans quasi-verontwaardigd en met opgeheven vingertje op me af. Jans, toen trainer bij FC Groningen, had mijn column in het Dagblad van het Noorden gelezen en onderbrak zelfs even de training om mij de les te lezen...

Het beste Donar ooit

Donar staat er op dit moment uitstekend voor als de play-offs om het kampioenschap van Nederland gaan beginnen. Op grote afstand van de achtervolgende teams en met al 2 prijzen ‘in de pocket’.

Open brief aan Ernest Faber

Een straftraining om half negen op zondagochtend na de afgang tegen ADO Den Haag. Het is een paardenmiddel. Denk je nu echt dat jouw ‘strijders’ zondag tegen PEC Zwolle ineens tot volle wasdom komen?

Pasen = Holland Nordic Basketball Tournament!

Voor de 22e keer staat het paasweekend in Groningen in het teken van internationaal jeugdbasketbal (U19/20) op hoog niveau.

Gronings Hoop

Het is al weer negentien jaar geleden dat Marianne Timmer twee Groninger Olympisch gouden plakken won in Nagano. Elf jaar geleden voegde ze daar in Turijn nog ééntje aan toe.

Een bijzondere e-mail

”Zoals afgesproken (vorige week zaterdag in Scheveningen) doe ik je hierbij onze simultaanpartij van Westerbork (februari 2002) toekomen. Hetzelfde bestandje bevat ook nog negen andere partijen (waarvan twee tegen spelers wier identiteit ik niet heb kunnen achterhalen) uit die zowel kwalitatief als kwantitatief sterk bezette simultaan.

Boulevard of broken dreams

Ik ben onderweg naar Belgrado, naar het EK-indoor om Thijmen Kupers te ondersteunen om weer een stukje van zijn dromen waar te maken. Het mooie van het trainen van (een groep) individuele atleten is hun niet aflatende optimisme over hun eigen toekomstige prestaties.

Mijn liefde voor natuurijs

Begin dit jaar zat ik 's ochtends vroeg te kijken naar beelden van exact 20 jaar geleden. De complete NOS uitzending van 4 januari 1997 werd die dag online integraal uitgezonden.

Niets is zo veranderlijk als het weer

Ik had dit stuk met gemak 'het kan vriezen, het kan dooien' kunnen noemen, maar dat soort Piet Paulusma-achtige opmerkingen vind ik behoorlijk uitgekauwd en afgelopen weken bleek het maar weer eens zo te zijn: niets is zo veranderlijk als het weer. In negatieve zin.

“Better never stops!”

Sofia. De dag na de wedstrijd. Kater! Het is slecht wakker worden op de ochtend van 11 januari. De wedstrijd spookt door mijn hoofd. Wat laten we een ontzettend grote kans liggen op het bereiken van de laatste 16 in de CEV cup. Een reeds historische en uniek geleverde prestatie voor Abiant Lycurgus had hiermee nog meer glans kunnen krijgen.

Natuurijs

Woensdag 18 januari 2017, werd de eerste marathon van het schaatsseizoen 2016-2017 op natuurijs verreden. Plaats van handeling was de ijs- en skeelerbaan van schaatsvereniging De Hondsrug in Noordlaren.

Chef poepluiers en flesjesbabymelk

Ja, ja ik kom er zo aan, probeer ik onze drie maanden oude dochter Lee duidelijk te maken terwijl ik haar tweelingzusje Iben in mijn armen heb om haar een flesje voeding te geven...

Schaatsen met de feestdagen

We hebben 3 december geen wedstrijd, vanwege Sinterklaas, dan zijn er geen juryleden geloof ik, luidt de boodschap.

Heerlijk avondje Lycurgus

“Wat een poppenkast allemoal !! Begun nou moar gewoon !! Ik bin hier veur het volleyball’n.. nait veur al dizze onzin.. ze hadden twei minuten leeden al mot’n beginn”

De grote hockeybal

En daar lig je dan. Het is vrijdag 16 september 08.15. Ik krijg en kapje op om mij in slaap te brengen. Een algehele narcose, die noodzakelijk is om de waarschijnlijke boosdoener van de ontstekingen uit mijn lichaam te verwijderen

Vaarwel Zuid-Korea!

Na het inrichten en leiden van het erg succesvolle vier jaren proces Jong Oranje tekende ik een contract bij de Koreaanse Schaatsbond om daar als hoofdcoach aan de slag te gaan. Een contract dat zou duren t/m de Olympische Spelen van Pyeongchang, met een evaluatiemoment van beide kanten in april 2016.

Consumptiebonnen

Een weekje of wat geleden las ik op internet een bericht over het conflict tussen de KNSB en (met name) de langebaanschaatsers. Er zou onenigheid zijn over o.a. het prijzengeld. Een staking dreigt.

Als het maar over sport gaat…

Of ik voor Sport in Stad een nieuwe column wil schrijven. Natuurlijk wil ik dat. Je mag zelf weten wat je schrijft, als het maar over sport gaat. Dat is de opdracht. Dus. Dan rijst wel de vraag, schrijf ik over zelf sporten, mijn liefde voor de sport of de beleving van sport (kijken) als zodanig?

De drie Groninger profs; Mollema en Keizer in de plus, Slagter scoort een min

Het wielerseizoen zit er bijna op. Voor de drie Groninger profs was het een wisselend seizoen.

Wat is eigenlijk topsport?

Ik heb al snel moeite met het gebruiken van het begrip topsport en zeker als het gaat om topsporters. Wanneer ben je dat? Als je er alles voor over hebt, er veel voor doet en laat?

Donar sterker dan ooit

Het Nederlands Basketball Team heeft zich net niet weten te plaatsen voor het Europees Kampioenschap in 2017. De Orange Lions exit door de zijdeur, terwijl de Britten met één winstpartij minder wel zijn geplaatst. Wadapatja die reglementen.

As is verbrande turf

Het is een uur of negen, ik word wakker in een hotel in Amstelveen. Het eerste wat ik doe is de buienradar- app openen en kijken naar de weersverwachting van zondag. Acute hoofdpijn maakte zich van meester op het moment dat ik de weersvoorspelling zie…

Ti-Ta-Tovenaar woont in Groningen

Hij heeft een zeer memorabel schaakjaar achter zich. De pas 16-jarige Stadjer sinds 10 jaar, Jorden van Foreest haalde maar liefst vijfmaal de GM-norm en wordt binnenkort op het jaarlijkse congres van de FIDE (wereldschaakbond) officieel gekroond tot grootmeester.

Eerst investeren, dan presteren

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Muppet-show in Groene Kathedraal

FCG hield in de Groene Kathedraal de traditionele seizoenpresentatie ten aanschouwe van bestuurders, selectie, technische staf, media, sponsoren en aanverwante lieden. Het was een mix van een goed nieuwsshow en de muppetshow.

Visie en Beleid

Als sportliefhebber is het natuurlijk smullen deze zomer. Eerst het EK-voetbal, en tegelijkertijd al door met de Tour de France. Er zit zelfs nog een overlapping in van het in eigen land gehouden EK-atletiek, wat natuurlijk de opmaat gaat zijn voor een hopelijk schitterende Olympische Spelen.

Magere Wieleroogst

Met de Tour de France voor de deur is het een goed moment om onze Groninger profs Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter en Martijn Keizer onder de loep te nemen en de balans op te maken van de eerste seizoenshelft. De conclusie is dat het niet overhoudt.

Een Koreaanse crash

Het is zaterdagmiddag en op de deur van ons appartement hangt een verzegeld briefje. Het is altijd een hele uitdaging om de inhoud van onze post, of in dit geval dit briefje, te ontcijferen.

What's in a name?

Bij de grote, groene bierbrouwer uit Enschede - op de dop van de beugelflessen staat nog uit Groenlo - zouden ze zeggen: “Het klinkt al lekkerder.” Hoor maar: Jason Dourisseau.

Open brief aan Hans Nijland

Beste Hans. Het is de hoogste tijd om even het een en ander door te nemen met betrekking tot het seizoen 2016-2017 want over vijf weken staat al weer de eerste training van jouw FC Groningen op de rol.

GHHC, het kleine Oranje

Een jaartje of twaalf geleden was ik voor het laatst bij GHHC, het hockeywalhalla van Noord-Nederland. Destijds speelden de babes in de Hoofdklasse en was het vooral regelmatig feest als teams met internationals van Oranje op bezoek kwamen.

Schoolvoetbal

Ik kon een kleine vreugdekreet niet onderdrukken toen ik het mailtje van school ontving dat ik als begeleider mee mocht naar de Esserberg voor het jaarlijkse schoolvoetbal...

De grote leegte?!

Vanaf begin oktober tot en met eind februari staat alles wat ik doe behoorlijk vast. Ik heb een redelijk strakke planning, qua trainingen, waar ik me het liefst ook aan houd. Af en toe gooien pijntjes wat roet in het eten, maar het belang van structuur voor een topsporter moet niet onderschat worden.

Mijn hartstocht voor basketbal

Of ik een ‘eminente’ column voor Sport in Stad wil produceren met als onderwerp ‘mijn hartstocht voor basketbal’. Hartstocht en basketbal in dezelfde zin. Mooie combinatie van woorden. Natuurlijk wil ik daar over schrijven.

Het is nu zeker: FC Groningen wordt het Leicester City van de Eredivisie.

Hij komt. Ernest Faber. Dus niet Ernst, maar Ernest, net als Hemingway en bijna precies als zijn dubbelganger - als hij een paar dagen zijn baard laat staan en een zwarte baret op zet: Ernesto 'Che' Guevara. Ons advies: koop vandaag nog een seizoenkaart, nu het nog kan.

Floorball in Groningen heeft een connectie met de Trots van het Noorden

én van de snelst groeiende sporten in Nederland is floorball. Een soort van ijshockey, maar dan in de zaal met eenvoudige regels, sportschoenen, kunststof-sticks en een plastic bal met gaten.

Wie heeft een job voor Joop?

De carroussel der voetbaltrainers in de betaalde sector is al op gang gekomen. FC Groningen zoekt een opvolger voor Erwin van de Looi, , Heerenveen maakt jacht op een vervanger voor interim Foppe de Haan, Cambuur is op de markt na het plotselinge opstappen van Henk de Jong .... Kortom, werkgelegenheid zat in voetballand

Mijn liefde voor natuurijs

Het is woensdagochtend, 5.00 uur, de wekker gaat, ik heb het even zwaar: elke vezel in mijn lijf roept dat ik nog niet klaar ben voor deze dag. Snel doe ik de lamp aan, om een soort daglicht te faken.

Knallen in 2016

Ik ga even weer een rondje, zeg ik tegen mijn vriendin, stap van mijn matje af en baan me een weg tussen tientallen mensen, die ook op matjes liggen...

El Messi del Mano!

Ik mag een paar maanden in Spanje wonen. Mijn vrienden van Sport in Stad weten dat ik van mijn 8ste tot mijn 28ste meer tijd op een handbalveld doorbracht dan thuis of op school. Op vrijdag appen ze me dat Nederland in de finale van het WK handbal staat.

Op naar de Goelag Archipel aan de poolcirkel

Novy Urengoy is een stad in het autonome district Jamalië binnen de Russische oblast Tjoemen in het noorden van West-Siberië. De stad ligt aan de westeroever van de rivier de Jevo-Jacha en op 60 kilometer ten zuiden van de noordpoolcirkel...

Reizen ‘Korean Style’

Het schaatsseizoen is inmiddels begonnen. En dus ook het vele reizen. Na een zomer in het trainingscentrum in Seoul hebben we onze laatste voorbereidingen getroffen van 12 september t/m 15 oktober in Salt Lake City (VS).

Groningse floorballers begeven zich op glad ijs!

Ik ben er nog niet helemaal uit, met dat floorball. Is het een echte sport of een spelletje dat thuis hoort in het rijtje 'verzonnen' nep-sporten...

De herinnering aan GVAV – Ajax op 15-11-1964 mag nooit vervagen

Terug naar 1964. Een halve eeuw geleden. Op zondag 15 november debuteerde ene Johan Cruijff in het eerste elftal van Ajax. Zeventien jaar en 205 dagen jong. Een sombere, grijze lucht hing boven het noorden van het land; het was amper elf graden...

Наслаждайтесь шоу в Сургуте!

Zondag 1 november: parkeerplaats Alfa college om 09.30 uur. Vertrek naar Düsseldorf waar we vandaan vliegen richting Moskou om daar over te stappen en door te vliegen met Surgut als eindbestemming. Een stad in Siberië. Een grote stad voor Nederlandse begrippen.

Iedereen geniet van voetballen bij Kids United

Op woensdag 16 september jl. beleefde Kids United een primeur. Voor het eerst in het bestaan van de stichting trainde een seniorenteam onder de vlag van Kids United. Een seniorenteam dat is ontstaan uit de eigen jeugd van de club...

Van sport kijken word je dik

Groningen heeft, net als New York, zijn Giants. American Football dus. Een hele gave en plezierige sport, die maar snel groot moet worden in Nederland, te beginnen met de Groningse Giants als landskampioen natuurlijk. Ik heb namelijk HONGER!

Hoe Inter probeerde FC Groningen om te kopen met 250.000 gulden

In de herfst van 1983 stuit FC Groningen in de tweede ronde om de UEFA-Cup op het eens machtige Internazionale uit Milaan. De Italiaanse club hangt in die periode echter onderaan in de Serie A.

Van Johan Neeskens tot Hedwiges Maduro

Mijn eerste keer naar de FC en naar het Oosterpark was in het seizoen 1984-1985. Ik was toen 11 jaar en ging met mijn vader en twee broers naar de wedstrijd FC Groningen- AZ ’67...

Thijmen Kupers naar Beijing - met veel dank aan Bram Buigel

Ook zo benieuwd hoe de Chinese stadionspeaker op het WK Atletiek in Beijing de naam van de eerste Groningse medaillewinnaar op de 800 meter precies gaat uitspreken?

Kimchi en Soju

Sinds augustus 2014 is de in Appingedam geboren Erik Bouwman hoofdcoach en talentontwikkelaar van de Zuid-Koreaanse schaatsbond. Vanuit Seoul bericht Erik met regelmaat over z'n belevenissen. Deze keer: Kimchi en Soju.

Een dansende caravan aan de Langeleegte

Het roemloze afscheid van Veendam wegens een faillissement in maart 2013 heeft me destijds diep geraakt. Als opgeschoten jongeman bezocht ik vroeger de ene week het Oosterpark om GVAV te bewonderen en de andere week de fameuze Langeleegte ...

Vrijwillig, maar absoluut niet vrijblijvend

Zomaar een verhaaltje om al die enthousiaste, onbetaalde Groningse vrijwilligers op sportvelden en in clubkantines mijn allergrootste respect te betuigen.

Oude meesters flikken het weer

Hij is, zeg maar, een gevalletje apart binnen de cultclub Oud Zwart Wit kortweg OZW genaamd oftewel de Oude Meesters. Op zondag 31 mei kwam voorzitter en speler van het tweede elftal Wouter Warnaar helemaal tot bloei.

Oranjeklant levert FC Groningen miljoenen op

Vrijdag 5 juni wordt weer een bijzondere dag in de historie van FC Groningen. Voor het eerst sinds 25 jaar zal een speler van de Trots van Noord-Nederland weer in het shirt van Oranje te bewonderen zijn.

Een kampioenenkweker uit Kroatië

Vanaf het moment dat ie in het najaar van 2012 in MartiniPlaza arriveerde als hoofdcoach van basketbaltrots Donar heb ik hem nauwlettend gevolgd. Hij is de kampioenenkweker uit Kroatië onder wiens leiding de boys van Donar al vier hoofdprijzen hebben binnengesleept.

FC Groningen wacht na het feest de restauratie van een verzwakt elftal

Volgens een bron van de KNVB speurden tijdens de bekerfinale in de Kuip liefst 32 scouts van verschillende clubs naar allerhande koopjes. Veruit het merendeel observeerde een aantal spelers van FC Groningen.

Van straatschoffie tot toptrainer

Joop Gall beleeft als voetbaltrainer z'n finest hour. FC Emmen kwalificeerde zich voor het eerst in twaalf jaar eindelijk weer eens voor de play offs van de Jupiler League.

Nog steeds geen heldere toekomst Donar (2)

Voor de vierde maal in twee seizoenen hebben de basketballers van Donar een hoofdprijs te pakken. Na het landskampioenschap en de beker in de jaargang 2013-2014 volgden dit seizoen de Super Cup en opnieuw de beker.

Lycurgus Outsider

'In Groningen wordt ook hard getraind, is het team mentaal verder en er werkt een coach, die zijn passie beter over kan brengen op de spelers dan zijn collega Redbad Strikwerda in Zwolle', was getekend: Theo Sikkema….

Omloop van de Veenkoloniën een mooi uithangbord voor Veendam

Het sportimago van Veendam, hoewel al weer dik een jaar geleden ter ziele gegaan, wordt nog altijd bepaald door de professionele voetbalclub en De Langeleegte. Echter, Veendam is meer dan voetbal...

Groningse Sportprijzen 2014 - Hulde op zeer Hoog Niveau

Tot u spreekt de wethouder van Sport, die met een smakelijk verhaal de jaarlijkse Sportprijzen uitreikt: een dikke penning als beloning voor in het verleden behaalde resultaten en een vette cheque als aanmoedigingsprijs, officieel de 'Sportstimuleringsprijs 2014'.

Schaakdagboek van een lanterfanter (7)

Uiteindelijk ging de pas 16-jarige Duitser Alexander Donchenko met de eer en hoofdprijs van 2000 euro aan de haal. Met acht punten uit negen partijen vergaarde hij bovendien z’n tweede grootmeestertitel. Hij heeft er nog eentje nodig om tot de grote jongens te mogen behoren.

Schaakdagboek van een lanterfanter (6)

Op de slotdag, dinsdag 30 december, kropen de deelnemers al om 11.00 uur achter de borden inplaats van 13.00 uur. Ik arriveerde een kwartiertje later en zag tegelijkertijd Madonna het toilet in glippen. Even bekroop me een gedachte, maar ik besloot om voor een bakkie te kiezen.

Schaakdagboek van een lanterfanter (5)

Daar is ie dan toch. Twintig seconden (!!!) voor het beginsignaal van de zevende ronde op zondag 28 december betreedt Sergei Tiviakov via de zijdeur het restaurant van het ACLO-sportcentrum om vervolgens in gestrekte draf z'n plekkie in de speelzaal op te zoeken.

Van judokoningin tot sportpsycholoog

Ze was klein van stuk, maar uiterst gedreven op de tatami. Maar liefst zesmaal mocht import-Groningse Nynke Klopstra zich tot judokampioen van Nederland laten kronen. Ze runt nu een sportpschychologie praktijk in Stad en is getrouwd met judocoach Martijn Dijkman.

Schaakdagboek van een lanterfanter (4)

Op zaterdag 27 december maakte ik m'n come back op het Schaakfestival en ontkwam ik niet aan de invloeden van de familie Van Foreest uit Stad. Liefst vier Van Foreestjes zaten achter de borden.

Onze man in Zuid Korea (2)

Sinds een half jaar is oud-schaatser Erik Bouwman bondscoach der Zuidkoreaanse topschaatsers en hervormt hij aldaar de jeugdopleiding. Vanaf de gigantische sportcampus in de miljoenenstad Seoul bericht hij regelmatig z'n belevenissen.

Schaakdagboek van een lanterfanter (3)

Eerste Kerstdag was voor de schakers, hun familieleden, supporters en uiteraard de organisatoren een rustdag, Zestig uitverkorenen mochten aanschuiven tijdens een diner in café de Sleutel.

Het mirakel van Zernike

Een e-mailbericht komt bij me binnen. Het is The Day after the Night before. De website Voetbal.nl vraagt volledig geautomatiseerd of ik blij ben met het resultaat van de gisteren gespeelde wedstrijd. En wie volgens mij dé man van de wedstrijd was. Normaal is dat vrij snel en gemakkelijk te beantwoorden. Maar deze keer is het anders.

Schaakdagboek van een lanterfanter (2)

Op 22 december zag ik Madonna ineens weer zitten op de tribune en ook een dag later zat zij op hetzelfde plekje. Maar ze was niet langer alleen ...

Er gaat niets boven schaatsen in Groningen

Oer-Groninger Yuri Solinger is oud-schaatser en tegenwoordig de grote baas van iSkate en eigenaar/directeur van Athleteshop. Hij is geboren in Vierhuizen en woont met vriendin in Engelbert. Vanaf nu maakt Yuri regelmatig columns over z'n grote sportliefde: het schaatsen.

Schaakdagboek van een lanterfanter (1)

Sinds jaar en dag ben ik in december een hondstrouw bezoeker van het Schaakfestival in Stad. Tegenwoordig is het Universitair Sportcentrum op het Zernikecomplex plaats van handeling ...

De belevenissen van Erik Bouwman, onze man in Zuid-Korea

Erik Bouwman, schaatsbondscoach, is vanaf nu Onze Man in Zuid-Korea. Vanuit het gigantisch Sportcentrum in Seoul zal Erik met regelmaat een column maken over zijn belevenissen.

Dagboek Abiant/Lycurgus – Fatra/Zlin deel 2

Arjan Taaij, coach van Abiant/Lycurgus, mocht met zijn team Europa in. Deel 2 van het Europees avontuur, met als tegenstander Fatra/Zlin.

Lammert Huitema: een wonderkind op scheuvels

De in Groningen geboren Lammert Huitema bemachtigde in 1993 het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op kunstijs. Het zou niet de laatste keer zijn dat hij op de hoogste trede van het ereschavot mocht plaatsnemen.

Dagboek Abiant/Lycurgus – Fatra/Zlin (Deel 1)

Arjan Taaij, coach van Abiant/Lycurgus, mocht met zijn team Europa in. Vandaag deel 1 van het Europees avontuur, met als tegenstander Fatra/Zlin.

Unieke basketbalderby in Stad

De basketbalfans uit Stad stond op 11 december een historisch avondje te wachten. Groene Uilen, opgericht in 1957, en Donar, opgericht in 1951, ontmoetten elkaar voor het eerst in een officiële wedstrijd.

De Europese avonturen van een volleybaldier (2)

Hij was klein van stuk, maar beschikte over een geweldige sprongkracht. Peter Barla speelde als geboren Groninger 12 jaar in de eredivisie voor Abiant Lycurgus en was jarenlang aanvoerder.Hij debuteerde twee weken terug bij Sport in Stad. Nu deel 2 van zijn Europese herinneringen.

Nog steeds geen heldere toekomst Donar

Sportief gaat het iets beter met basketbalclub Donar alhoewel de huidige positie op de ranglijst een landskampioen en bekerwinnaar onwaardig is. Bestuurlijk is het echter nog een warboel. Een analyse van de gebeurtenissen.

Ineens was ie er: de magie van Mahi

Het is de droom van elke penningmeester in het betaald voetbal, zo’n onbekende voetballer die ineens komt aanlopen bij de training en vraagt: “Mag ik een keertje meedoen, zondag?”

De Europese avonturen van een volleybaldier (1)

Hij was klein van stuk, maar beschikte over een geweldige sprongkracht. Peter Barla speelde als geboren Groninger 12 jaar in de eredivisie voor Abiant Lycurgus en was jarenlang aanvoerder. Drie jaar geleden nam hij afscheid. Vandaag debuteert hij bij Sport in Stad.

Wonderlijke snuiters

Basketballer Sean Cunningham van Donar en voetballer Lorenzo Burnet van FC Groningen hebben overeenkomsten.

Tumult in het luchtruim

Een drone zorgde onlangs voor tumult tijdens de EK-kwalificatie-interland tussen Servië en aartsvijand Albanië. Het van afstand bestuurde vliegtuigje voerde een Albanese vlag mee. Het kleinood werd een prooi van Servische spelers tot woede van de Albanezen

Scheuveln

Het schaatsseizoen is begonnen. Hoogste tijd om het over Friesland te hebben. Ho ho zegt u nu, natuurlijk, Groningen is de stad van Jaap Eden (Groningen, 1873) én Olympisch kampioene Marianne Timmer

Sport in Stad: intro

Hier zoeken de fijnproevers in de sport hun eldorado. Meer dan van uitslagen, doelpuntenmakers en standen, genieten zij van culturen en kippenvelmomenten in de sport. Van schattige F-jes tot grote kampioenen, als het maar over Groningen gaat.