FC in linkerrijtje is een must

Door: Arie Haan

Als bestaat niet, maar indien, mag je als FC fan even dromen? Zes punten verspeeld in de eerste twee thuiswedstrijden. Waar had FC Groningen kunnen staan op de ranglijst na dertien wedstrijden. Door deze verloren punten blijft onze Trots onder druk staan en mogen er geen verdere onnodige punten verspeeld worden. Intussen is er hard gewerkt door de technische staf en staat er nu een elftal waar de poppetjes nu blijkbaar op hun plaats staan, gezien de uitslagen van de laatste wedstrijden. Een 4-4-2 schijnt voor deze spelers de oplossing te zijn. In dit systeem is de defensieve organisatie automatisch beter verzorgt als in het 4-3-3.

Ik wil even benadrukken dat de wedstrijd tegen Willem II de beste van het seizoen, tot nu, was. Een goed functionerend spitsen duo met een scorende Sierhuis die zich duidelijk beter voelt in dit systeem. Vitesse was van een andere  categorie. Een elftal dat zich rekent tot de top in de eredivisie werd verrast door FC Groningen met goals van Asoro en een Sergio Padt die zijn oude vorm weer bereikte zoals wij het van hem gewoon waren. Deze twee spelers zorgden voor de nodige drie punten.

FC in het linker rijtje is een must met uitzicht naar boven, dat is de opdracht. Het elftal heeft de laatste wedstrijden weinig mutaties ondergaan waardoor de chemie tussen de linies beter is gaan functioneren maar nog is het niet sprankelend. Eerst de punten daarna spektakel is logisch, alles heeft met vertrouwen te doen en die krijg je alleen door te winnen. Ik heb de indruk dat Groningen een goeie selectie heeft, als je nog spelers als Lundqvist, Gudmundson, Van Hintum, Schreck, Benschop en een paar jeugdige talenten achter de hand hebt.

Nu Feyenoord, een echte klassieker, een kraker. Iedereen leeft naar zulke wedstrijden toe en is tot en met geconcentreerd, want hier kun je laten zien wat je allemaal kunt. Het geeft de hele club een boost om van deze, ook Ajax en PSV vallen daaronder, te winnen. Ik denk dat het een goed moment is om tegen Feyenoord te spelen, ofschoon ze, met Dick Advocaat, beter zijn gaan presteren, niet beter zijn gaan spelen.

Advocaat staat bekend om zijn goeie defensieve organisatie, waardoor Feyenoord nu moeilijker te bespelen is, als onder Stam. De weg omhoog ligt voor het grijpen, een richting gevende wedstrijd. FC Groningen, waar gaat de weg heen?Naar boven of naar beneden. Ik ga met bijzondere aandacht deze wedstrijd volgen, want hier word bepaald wie je bent of niet bent. Ik sidder mee met FC en hoop op 3 punten om van Groningen weer een bolwerk te maken. Ik wens alle fans een geweldige wedstrijd met de FC als winnaar.


Arie Haan

Over Arie Haan

Hij is geboren en getogen in Finsterwolde en woont er opnieuw na wereldse avonturen. Arie Haan is 35-voudig international. Won met Oranje zilver op WK's in 1974 en 1978. Veroverde als speler van Ajax, Anderlecht, PSV, Seiko Hong Kong, Standard Luik 23 hoofdprijzen en als trainer 4 landstitels en bekers. Hij trainde onder meer Feyenoord, Anderlecht, Standard Luik, PAOK Saloniki en nationale teams van China, Kameroen en Albaniƫ. Arie is columnist van Sport in Stad.