Terug in de Tijd
Terug in de Tijd
Eurovoetbal gaat nooit verloren
Daar zat ik dan op mijn fietsje, helemaal van de Korreweg in Stad naar Stadion De Esserberg in Haren. Kwart over acht op zaterdagochtend. Bijna een halfuur doortrappen. Een stoffen tasje gevuld met broodjes en pakjes drinken en wat snoep.
De Lagos-connectie
Het verzoek om dat via een stukje weer eens te doen overviel me een beetje. We hebben ons huis verkocht, laten een nieuw bouwen en voor dat er staat verblijven mijn vrouw en ik in een vakantiepark.
Dick de Boer, de spijkerharde verdediger van FC Volendam
In 1977 begon ik mij echt voor voetbal ter interesseren. Ik was 10 jaar en ging met mijn vader voor het eerst naar FC Groningen. Ook kreeg ik voor het eerst een los nummer van Voetbal Internationaal.
Van De Hoogte tot Portman Road
Paul Mason kwam als uit de hemel gevallen. Zomaar, uit het niets. Conditie als een wijkagent, maar toverend aan de bal. Iedereen bij FC Groningen claimde later hem te hebben ontdekt, de waarheid daarover lag wat anders.
Zingende topsporters met een hit: Janus houd toch je kanus!
Groningen was ont-zet-tend ver weg, toen ik jong was. Ik woonde in een lelijk stadje in Brabant en heel vroeger bestond de A2 nog niet, laat staan de A28 en de A50.
De geest van Hoenderloo
Terwijl Nederland zoetjes aan uit het coronadal begint te kruipen, de jongeren massaal een test gaan halen om ’s avonds weer eens lekker de beest te kunnen uithangen, wordt er links en rechts in Europa gevoetbald.
GIJS kampioen, één van de mooiste sportmomenten
Een thuiswedstrijd van GIJS was altijd een feestje. Snel spel, drie perioden van 20 minuten, zuivere speeltijd en op z’n tijd een behoorlijke knokpartij op het ijs. Maar het ging niet alleen om de sport maar ook om de zaken er omheen.
‘Die kanonskogels kop ik gewoon terug’
Misschien wel de bekendste uitspraak van Dick Nanninga. Tevens tekenend voor zijn karakter: hard, onverschrokken, nooit piepend. De man van het Oosterpark.
Theo Verlangen en de opmars van Eerste Divisie naar Europa
Als jongetje van 10 jaar ging ik het seizoen 1977/1978 voor het eerst met mijn vader naar FC Groningen. De club speelde destijds in de Eerste Divisie. We kochten kaarten voor de tribune achter het doel aan de vijverkant.
De Vliegende Banaan
Een wetenschappelijk vraagje: kan fruit vliegen? Het antwoord is natuurlijk nee, fruit kan niet vliegen. Tenzij het door een vogel van de boom is geplukt en meegenomen.
Mijn grootste gemiste kans: de noordelijke Heini Otto
Een reisje naar Bremen. Dat stond er op dinsdag 6 september 1978 op het programma voor dertien ambitieuze amateurvoetballers, uitverkorenen voor het noordelijke amateurelftal dat naar Bremen werd genood voor het oppoetsen van een portie oude glorie.
One fine Day!
We nemen u graag mee terug in de tijd. Om te beginnen naar 1986. In dat jaar werd, door grote inspanningen van onder anderen Grietje Pasma en Jos Timmer, Ahrend als nieuwe trotse sponsor van Donar gepresenteerd en kon de roemruchte club haar rentree maken op het hoogste niveau in Nederland.
De Lokhalle
Met ons vaste groepje houden wij er van om leuke sportwedstrijden in vooral Duitsland te bezoeken. Vaak voetbal en basketbal, maar we waren ook bij het handbal in Kiel en het ijshockey in de SAP-Arena in Mannheim.
Emmertjes voor een topschutter
Tijdens een trainingskamp van FC Groningen op het sportcentrum Papendal sprong Peter Houtman op mijn vraag uit stand zeker één meter twintig van de grond. En maakte een kopbeweging. Dat vond de Rotterdamse topschutter mooi.
Het “olifantje” en “mooie Mario” in Stad
Het absolute hoogtepunt in de 30 jaar dat ik als freelance sportjournalist voor Radio Noord actief was, is zonder twijfel de Giro d’Italia die in mei 2002 de stad Groningen aandeed. Uniek in de Groninger sporthistorie en dat allemaal dankzij het initiatief van journalist Dick Heuvelman.
Het chagrijn van Louis van Gaal
Een van de grootste Nederlandse coaches aller tijden is hij, Louis van Gaal. En toch heeft er zich iets afgespeeld waarbij hij de wanhoop nabij was en bijna zijn zelfbeheersing verloor.
Erik Schuur blijft eeuwig jong
Talent word je niet, talent heb je. Maar tot welke leeftijd ben je nu eigenlijk een talent? En wat is dat eigenlijk talent en hoe gebruik je dat talent dan? Daarover zijn de meningen verdeeld.
De dubbele lagen van Ton Boot
Als sportjournalist val je soms met de neus in de boter. Leer je bijzondere, boeiende mensen kennen. Dat had ik in de periode 2003-2007 met Ton Boot, de man van de dubbele lagen.
Olympische Spelen op z’n Italiaans met een gouden Zweeds randje
Sinds mijn jongste jeugd was het een lang gekoesterde droom om ooi zelf de Olympische Spelen te bezoeken en in het bijzonder ijshockeywedstrijden op het hoogste niveau. In 2006 was het eindelijk zover.
Burgemeester en wethouders Bedum 1993
Halverwege november 1993 kon het Nederlands voetbalelftal zich plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten. Er moest dan een goed resultaat behaald worden in de uitwedstrijd tegen Polen.
Luchtfietsen met zieltogend Oosterparkers
De invoering van het betaalde voetbal - anno 1954 - heeft Nederland onmiskenbaar opgestuwd in de vaart der voetbalvolkeren. Van een onbeduidend en meelijwekkend landje, dat zelfs verloor van Luxemburg en Saarland, tot een alom gevreesde wereldmacht.
Dallas
Op 17 november 1993 plaatste Oranje zich in een steenkoud Poznan voor het WK 1994 door thuisland Polen met 1-3 te verslaan. Samen met Hindrik Bonnema, Gert Weerd, John Laninga en Jos Jansen op de Haar was ik aanwezig in een uitverkocht Stadion KKS.
Theo de Topper
Opeens zag ik hem, fietsend tussen Groningen en Eelde. Mijn bijna dagelijkse ritje. Onmiskenbaar, hij maakte een opmerking tegen een dame die wat onhandig deed op haar fiets. ‘Mevrouwtjuuuh….’
Tien jaar terug: Kazan en Cantu
De tijd gaat snel, ongelofelijk snel. Tien jaar terug stonden we met zijn tweeën in Kazan, Koos van der Veen en ik. Facebook herinnerde me eraan in de week dat Donar voor de vijfde keer werd uitgeschakeld met zicht op de Champions League.
De Groningse basketballers in Drentse dienst
Wist u dat in de vorige eeuw ook Drenthe een heuse basketbalgolf beleefde? In Meppel en Assen is er een aantal jaren basketbal op het hoogste niveau gespeeld waarbij een hoog ‘Groningen’ gehalte te zien was.
De wonderlijke wegen van Pep Claros
De meeste sportcoaches zijn kleurrijke mensen. Maar je hebt ze in saaie kleuren en je hebt ze in uitbundige en opmerkelijke pluimage. Josep (Pep) Claros bracht een wel heel uitgesproken kleurenpalet met zich mee.
Met dank aan Dick Advocaat
Het was ergens vlak na de zomer in 1999. Ik wilde eindelijk de wens in vervulling laten gaan om een thuiswedstrijd van de Schotse topclub Glasgow Rangers bij te wonen. De reis was geen probleem.
De 5 – 5
Voor terug in de tijd gaan mijn herinneringen nu eens niet terug naar een van de bijzondere draverijen die ik de laatste pakweg 55 jaar heb gezien. Ook niet naar grote wielerwedstrijden die ik voor RTV Noord heb verslaan.
The Last Dance: de finale
Tien jaar terug in de tijd, sommigen zouden het later als een nieuw nationaal trauma beschouwen. Voor ons was het een laatste kunstje, de afronding van een periode van achterna reizen van een team.
Frank Ardon
Frank Ardon werd als rookie direct kampioen in zijn eerste seizoen bij Donar. Een mooiere start van zijn basketballcarrière is bijna ondenkbaar, want eindelijk won Groningen in het seizoen 1981-1982 voor het eerst in de clubgeschiedenis het kampioenschap van Nederland.
“They gonna piss me blood on next practice!”
Een gevleugelde uitspraak van een bevlogen basketbalcoach en mens. In het seizoen 2019-2020 waren er in de DBL (Dutch Basketball League) 3 uit het buitenland afkomstige coaches werkzaam.
Bij het afscheid van Nevland ging de Groningse vlag in top
Op zondagavond 18 november 2012 speelde Erik Nevland zijn laatste wedstrijd als voetbalprof. De geliefde Noorse spits sloot zijn carrière af als speler van ‘zijn’ Viking FK te Stavanger in de thuiswedstrijd tegen Valerengen IF.
Hekkenhaus
Het is de nazomer van 2006. Het voetbalseizoen is nog pril en FC Groningen bereidt zich voor op de volgende Europese duels in haar geschiedenis. Voor de tweede keer luistert de tegenstander naar de naam Partizan Belgrado.
De Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier; mijn ultieme koersbeleving
Het zou de 38e editie worden, maar de coronacrisis gooit ook voor de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier begin juli roet in het eten.
Rob de Bruin
De grote successen van Donar in het afgelopen decennium hebben vele vaders en moeders, die tegenwoordig via diverse media prima belicht worden. Sinds de oprichting tot aan het seizoen 2009-2010 won Donar spaarzaam enkele prijzen op topniveau.
Kroegpraat in Voetbal Inside
In de zomer van 2013 verliet ik mijn woon- en werkplaats Groningen voor een avontuur in het Westen. Van kleins af aan had ik de droom om in de voetbaljournalistiek te gaan werken.
Veertig jaar geleden was het 1980
Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Dit verhaaltje gaat wél terug in de tijd, het heeft best veel met sport en nostalgie te maken, dat kan ook best als je het over 1980 hebt, maar de link met Groningen is vreselijk dun.
Een vergeefse reis naar Bergamo
Ken je die mop van de drie Groningers die naar Bergamo gingen om Hans Hateboer aan het werk te zien? ..Die gingen niet! Maar uiteindelijk kwam toch alles nog goed.
Be Quick, landskampioen uit wrok
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Groninger voetbal op de erelijst van Nederlandse voetbalkampioenen is komen te staan. Met dank aan Be Quick, dat met deze landstitel eeuwige roem vergaarde.
Een wonderlijke reis naar Ascoli
Toen FC Groningen eind september 1983 op fraaie wijze Atletico Madrid in de eerste ronde van de toenmalige Europa Cup 3 had uitgeschakeld, was het de grote vraag welke naam uit de lotingskoker zou rollen.
Venetië, april 2018
Of ik wat wil schrijven over een bijzondere sportbelevenis. Ja, natuurlijk wil ik dat. Dat kan feitelijk over twee dingen gaan, basketbal (lees: Donar) of fietsen. Ik kies voor het eerste.
Vertrouwen in een Kampioenschap
Op een mooie zomerse avond aan het einde van de maand mei 2004 kwamen zes teamgenoten op bezoek in Donderen om te genieten van een barbecue in de zon. Een welverdiend toetje voor deze toppers en begeleiders, die nog in een roes van een week vol huldigingsfeestjes en een langverwacht kampioenschap verkeerden.
4 oktober 2007: Historisch, maar nog net niet legendarisch
Het is 4 oktober 2007. Ron Jans heeft zijn Mannschaft een paar maanden geleden naar de UEFA Cup weten te loodsen. Door als zevende in de competitie te eindigen, kwalificeert de FC zich voor de play-offs, waarin Feyenoord en FC Utrecht worden verslagen.
Handbal (bakermat)
Wie een blik werpt op de sportkaart van de stad Groningen, zou niet zeggen dat in Groningen ooit de bakermat van het Nederlandse handbal was gelegen.
Arjen Robben
In de eerste jaren van het laatste decennium van de twintigste meldde zich een zesjarig kereltje bij de voetbalvereniging Bedum. Al snel bleek dit ventje een talentje. Wat heet! Een uitzonderlijk talent, buitencategorie.
Plantsoenloop (1939)
Wat opvalt in de omvangrijke stadse sporthistorie is dat Groningen zich geen plaats heeft verworven op de lijst van vooroorlogse nationale klassiekers. Dat is aangrenzende provincies als Friesland en Drenthe wel gelukt.
Wie heeft eigenlijk de 4Mijl bedacht?
Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zo ver, de 4 Mijl van Groningen. Het grootste jaarlijkse sportfestijn van Stad en Ommeland. Een van de grootste loopevenementen van het land ook. Een happening die inmiddels zo'n 25.000 lopers uitdaagt tot meedoen en een veelvoud daarvan aan kijkers trekt.
Ingrid Munneke-Dusseldorp
Geboren in Amsterdam (1946), opgegroeid in Vlaardingen en topsporter geworden in Groningen. Als Ingrid Dusseldorp. Eerst in, daarna op het water.
De Papiermolen
Het zou een pima vraag kunnen zijn in de klassieke rubriek Wist u dat?
Wist U dat er in De Papiermolen wereldrecords zijn gezwommen?
Het antwoord is bevestigend. Ja zeker!
Be Quick (1945)
Nadat de Duitse bezetter in 1945 uit ons land was verjaagd en de bevrijding na vijf bange jaren een feit was, openbaarde zich al gauw ook een keerzijde van deze feestelijke medaille.
Ranomi (2012)
Geboren in het Ommeland, tot topsporter gekneed in Stad om vervolgens in de Grote Wereld prestigieus eremetaal te oogsten. Zie daar in één zin het traject dat Ranomi Kromowidjojo aflegde in de piramide van de topsport.
Jaap Eden (1925)
Op 2 februari 1925 stierf Jaap Eden, de man die als eerste de eerste nationale sportheld wordt beschouwd. We mogen hem hier in Stad en Ommeland maar al te graag als Groninger bestempelen. Die gedacht wordt vooral gevoed door chauvinisme.
Jan Schubart
Ooit werd de bokssport geafficheerd als the noble art of selfdefence. Als een edele kunst van zelfverdediging dus. Jan Schubart was zo'n pugilist die model stond voor deze klassieke stelling.
Henk Plenter, Be Quicks boegbeeld aller tijden
In de annalen van Be Quick 1887 wemelt het van prominenten. Van een speler, Hans Tetzner, die het tot lijfarts van Johan Cruijff schopte, tot aanvoerder Evert van Linge van het team dat kampioen van Nederland werd...
Marianne Timmer (1998)
Het uitstrooien van sportroem is doorgaans een privilege van sportjournalisten, die topprestaties als geen ander kunnen bewieroken.
Bommen Benefiet (1940)
Aan de eerste wereldoorlog kon Nederland nog ontsnappen, maar toen de tweede wereldbrand uitbrak, moesten we er ook aan geloven. Groningen was op de avond van de tiende mei 1940 aan de beurt.
Giro2002
Dit keer even een stukkie over me zelf. In Bologna ging zaterdag editie 102 van de Giro d'Italia van start. De aloude universiteitsstad voegde zich daarmee bij een rijtje steden waarin ook Groningen staat. Anno 2002, al weer 17 jaar geleden dus.
Nic. in Ahoy
Geen groter zaalsportfestijn in Nederland dan de wedstrijd om het Nederlands korfbalkampioenschap. Voorheen in de Rotterdamse Ahoy', sinds 2016 in de Amsterdamse Ziggo Dome.
Het wordt nooit wat met Lycurgus
Leedvermaak is het niet, maar steeds als de volleyballers van Lycurgus voor hun broek krijgen, heb ik een voldaan gevoel van binnen. Lycurgus moet weliswaar nog in actie komen, maar ik neem al vast een voorschotje op de vierde successieve nederlaag.
Koemanbroers
Dank zij de allereerste subsidie van de gemeente als ook nóg een primeur, participatie van het bedrijfsleven, kreeg toenmalig eredivisionist GVAV in 1963 een relatief flinke pot met geld voor aankopen tot haar beschikking, zo'n slordige 600.000 gulden.
Velocitas bekerwinnaar 1934
Nadat FC Groningen in 2015 de KNVB-beker had veroverd, viel de stad ten prooi aan een historische euforie. Een huldiging op de Grote Markt, daags erna nog een feest op de drafbaan, continu doordraaiende bierkranen; het kon niet op met het vieren van deze triomf. Hoe anders was dat in 1934.
Rutger Smith
Zeker, zijn naam als groot atletiektalent zong al een tijdje rond via kleine berichtjes in de krant, maar écht in het nieuws kwam Rutger Smith in de winter van 1998. Bij indoorwedstrijden in de bloemenveiling van Eelde trok hij alle publiciteit naar zich toe bij het kogelstoten.
Jan Uitham
Eigenlijk is Jan Uitham een buitenbeentje in deze serie. Hij vindt zich namelijk helemaal geen topsporter. Het tekent de bescheidenheid van de schaatsheld uit Noorderhoogebrug, die nagenoeg alles wat hij op de gladde ijzers heeft gepresteerd, relativeert.
Familie Lugthart
Je hebt van die families die doordrenkt zijn van sportbacillen. Gezinnen die met sport opstaan en ermee naar bed gaan. Zo had je, medio de vorige eeuw, in de Moddermanstraat de familie Lugthart.
Stadsderby
Stadsderby's zijn het peper en zout in de voetbalpap, waar ook ter wereld. Wedstrijden als Real – Atletico in Madrid, Inter – AC Milan, Liverpool-Everton,. Partizan Belgrado – Rode Ster, Galatasaray – Fenerbahce, Boca Juniors – River Plate in Buenos Aires en misschien wel de meest bewogen klassieker, die in Glasgow tussen de katholieken van Celtic en de protestanten van Rangers, zijn intense gevechten om de stadshegemonie.
Nynke Klopstra
Met een palmares van zes landstitels en een Europese bronzen plak kan Nynke Klopstra bogen op een fraaie sportloopbaan. Maar nóg vaker dan op diverse erepodia in binnen- en buitenland was ze te vinden in allerhande medische circuits.
Abelsma
De donkere dagen van de Duitse bezetting, van 1940 tot 1945, lieten uiteraard ook het sportleven in de stad Groningen niet onberoerd. Zo goed en zo kwaad als het ging werd er gevoetbald, gehandbald en gebokst, maar de sfeer waarin dat gebeurde, was drukkend en onbestemd.
Foske Tamar van der Wal
Een geboren kampioene was ze. Insiders wisten het zeker als ze Foske Tamar van der Wal in actie zagen. Een tienermeid gezegend met puur talent. Kon hard schaatsen.
De Tapilatu's
Op de derde zondag van januari 1990 was het mondaine Zwitserse vakantie-oord Davos voor eventjes Tapilatustad, schreef verslaggever Paul Zweverink in het Nieuwsblad van het Noorden. De Groninger vechtsportfamilie verzamelde er bij de Europese titelstrijd taekwondo in het semi-contact maar liefst zeven gouden plakken.
Karin Kienhuis (1999)
Ze was in de jaren negentig van de vorige eeuw de koningin van het noordelijke judo. Liefst zeven nationale titels schreef ze op haar naam, waarvan eentje in teamverband met haar club De Mattekloppers.
FIOD-inval bij FC Groningen (1989)
Het zwaard van Damascus hangt boven FC Groningen. Deze verbasterde onheilstijding kwam eind januari 1989 uit de mond van FC's voorzitter Renze de Vries nadat de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst, kortweg FIOD genaamd, met groot vertoon van macht een inval had gedaan in het Oosterparkstadion.
SC Groningen landskampioen (2007)
Groot sportnieuws in het Dagblad van van het Noorden van 15 augustus 2006. Althans voor de schaakliefhebbers. Met vette kop meldde de krant die dag dat niemand minder dan regerend wereldkampioen Vladimir Kramnik de gelederen van schaakclub Groningen kwam versterken.
Lammert Huitema: Een bijzondere sportman – en dat was ie!
Lammert Huitema is zijn naam. Schaatser/wielrenner. Let wel, in die volgorde ook. Kleurrijk in doen en laten. Type gaan met die banaan. Zeg maar de Dries van Wijhe van het Noorden. Kon schaatsend en fietsend als een dolle tekeer gaan. Altijd in ook voor teksten waar het journaille graag mee thuis kwam.
Arend Glas (2001)
Op een kille novemberdag in 1992 was er bij Aegir, de Groninger studentenroeivereniging, een borrel. Het 23ste lustrum werd er op traditionele wijze ingewijd. Om half negen 's avonds ging de telefoon in het botenhuis over.
Oosterparkstadion (1933)
Op de laatste dag van september in 1933 was er een plechtigheid met even verstrekkende als onvoorziene gevolgen in de nog kersverse Oosterparkwijk. Die dag, een zaterdag, was burgemeester H.P.J. Bloemers naar de Zaagmuldersweg genood voor een ambtelijk ceremonieel.
KCG (2008)
Geen club in Groningen die op zoveel landstitels kan bogen als de Kunstrij Club Groningen, kortweg KCG genoemd. Op de palmares van deze nog betrekkelijk jonge vereniging, die in 1970 werd opgericht, staan liefst 24 kampioenschappen bij de senioren.
Johan Franke (1975)
De nationale sportwereld kreeg in de jaren zeventig van de vorige eeuw een ware revolutie te verwerken. Met slaande trom en vliegende vaandels overvielen pientere zakenlui - vermomd als suikerooms - sportbestuurders, topsporters en organisatoren van bekende evenementen.
Pasveertjes (1991)
Het jaar 1970 was nog maar nauwelijks op gang gekomen, of Groningen kon twee nieuwe sporten begroeten: ijshockey en kunstrijden. Daarvoor was in het Stadspark een heus ijsstadion gebouwd, dat met veel bombarie werd geopend. Zelfs de tv was er, dank zij de KRO, live bij om het feestprogramma in de Nederlandse huiskamers te brengen.
Nederland – Cyprus(1981)
Er was eens een tijd dat de KNVB met haar vlaggenschip, het Nederlands elftal, de boer op ging. Op de provinciale toer dus als er thuiswedstrijden tegen zogenaamde C- en D-landen op het programma stond.
Donar (8)
Geen clubnaam in de Groninger sport die beter beklijft dan Donar. Al was het alleen maar omdat het zo lekker scandeert: D0-NAR! Rombombom! DO-NAR! Rombombom! Met dank aan een God van donder en bliksem in de Germaanse mythologie. Donar dus. Anno nu een geuzennaam in de Groninger sportgemeenschap.
Semi-interland (1935)
Waren het er nou 16000 mensen, zoals de verslaggever van het katholieke dagblad Ons Noorden had geteld, of bleef het toeschouwersaantal steken op 'zeker 11000', de schatting van het Nieuwsblad van het Noorden.
Tuur in Town (1995)
Het voltallige college van B en W van de stad Groningen toog op 9 maart 1995, uiteraard op uitnodiging, onder aanvoering van burgemeester Hans Ouwerkerk naar de Martinihal om een bokspartij op te luisteren.
NWVG (1926)
Op de nationale wielerkaart gold Noord-Nederland heel lang als een achtergebleven gebied. Dat had veel, zo niet alles, te maken met de katholieke signatuur die deze sport van oudsher heeft getekend.
Oosterparkers
Voetballend Groningen was in het vroege voorjaar van 1991 in staat van opwinding. Wat was het geval? Het toen zieltogende Oosterparkers werd opgepimpt door twee ambitieuze zakenlieden, Jan Benninga en Folkert Buringa.
Albert Bakker
Het is een klassiek verschijnsel in de sportwereld. Coryfeeën die bijna of helemaal aan het einde van hun carrière zijn nog even de ruimte krijgen in de media voor een terugblik. Veelal gaat dat gepaard met een sneer naar de generatie die hen opvolgt.
Groningen-Atletico/Inter
Groningen werd in de nazomer van 1983 overvallen door hevige koorts. Vele weken lang zelfs. Niet dat de stad er overigens onder leed, integendeel zelfs. Het was sportieve koorts en zorgde voor ongekende golven van euforie.
Henk Nijdam
Wielrennen is van oudsher een sport van boeren, tuinders, bakkers- en slagersknechten. Henk Nijdam was er een prototype van: én tuinderszoon én bakkersknecht. Hij kwam in 1935 ter wereld in het deel van Eelderwolde dat tot de gemeente Haren behoorde.
Karpov in stad
Het jaar 1967 was op een paar dagen na gevild toen in Tula, een plaats zo'n 200 kilometer ten zuiden van Moskou, een 16-jarig schakertje op de trein werd gezet. Zijn bestemming: Groningen!
Heerenveen – Be Quick 1948, een wedstrijd van de eeuw
Heel voetbalminnend Groningen stond op stelten, in de eerste maartweek van 1948. Er was weer eens een grote wedstrijd in aantocht, Heerenveen – Be Quick.
Koosje van Voorn
Niets is zo vergankelijk als sportroem. Dat bleek recentelijk weer eens, toen ik werd geattendeerd op het overlijden van Koosje van Voorn. Er is geen letter c.q. woord aan gewijd in de Groninger media.
Eerste buitenlanders
Geen profclub in Nederland of er staan buitenlanders onder contract. Het is de normaalste zaak van de (voetbal)wereld. Niet in alleen in de voetballerij heeft de globalisering overigens toegeslagen, dat geldt voor nagenoeg alle professionele sporten in teamverband.
Kleny Bimolt
Topzwemmers en – zwemsters, dat zijn doorgaans waterratten. Haalden als kleuters al hun eerste diploma. Zo niet Kleny Bimolt, één van de vaandeldragers van het glorierijke Groninger zwemmen, zo halverwege de vorige eeuw.
Anja en Trudy
Tennis behoort tot de oudste in Groningen beoefende sporten. Al voor 1920 werden er, door de happy few, heel wat balletjes geslagen in de stad. Desondanks heeft het Groninger tennis geen grote historie als het gaat om toppers.
Jaap Bulder
De eerste, ware goalgetter op de Nederlandse voetbalvelden was een Groninger. En wat voor eentje! Jaap Bulder maakte, als midvoor van het legendarische kampioenselftal van Be Quick, doelpunten aan de lopende band.
Hellemansen
Ze werden geboren aan de Emmasingel, hun geboortehuis stond schuin tegenover het clubgebouw van De Hunze. Daar vonden de zusters Greet en Nicolette uiteindelijk ook hun favoriete sportplezier.
Euroborg
Het topvoetbal in Groningen kreeg in 2006 een nieuwe dimensie. Dat had alles te maken met de ingebruikneming van de Euroborg als nieuwe thuisbasis van FC Groningen. De club kreeg er een geweldige boost van; niet alleen financieel en voetbaltechnisch, maar vooral ook qua behuizing.
Nic. in Ahoy
Geen groter zaalsportfestijn in Nederland dan de wedstrijd om het Nederlands korfbalkampioenschap. Voorheen in de Rotterdamse Ahoy', sinds 2016 in de Amsterdamse Ziggo Dome.
Jansen & Westerhof
Café De Evenaar in de Folkingestraat staat aangeschreven als hét ontmoetingspunt van de Groninger denksportwereld. Of beter gezegd: stond! Want De Evenaar is al een tijdje niet meer.
Thea Sybesma
Een substantieel deel van de sportroem die over de stad Groningen is neergedaald, is te danken aan de komst van de Rijksuniversiteit in 1614. Denk aan de roeiers van Aegir, de basketballers van Donar en de volleybalsters van Donitas.
Eurovoetbal
Wat in 1977 begon als een aardigheidje, groeide in ijltempo uit tot een sportief kroonjuweel van de stad. Eurovoetbal dus, ofwel het toernooi voor de sterren van morgen.
Zesdaagse
Weinigen zullen er weet van hebben, maar Groningen staat in een rijtje met illustere wereldsteden als New York, Los Angeles, Buenos Aires, Parijs, Londen, Berlijn, Milaan, Brussel, Amsterdam en Kopenhagen.
Vélodrome
Zeg Vélodrome en de gedachten gaan bij bij een beetje voetballiefhebber richting Marseille, waar de lokale trots Olympique sinds 1937 huist. Maar wie weet nog dat ook Groningen ooit een Vélodrome had?
Jannes van der Wal
Geboren en getogen in Friesland, in Driesum om precies te zijn, vond Jannes van der Wal zijn draai in Groningen. Dat gebeurde nadat hij zich op 18-jarige leeftijd had ingeschreven bij de Rijksuniversiteit voor een studie wiskunde. Zij het niet als student maar als dammer.
Hans Tetzner
Toen het Nederlands (voetal)elftal nog geen zestien miljoen bondscoaches telde, in 1924, laaiden de discussies over Oranje ook al regelmatig hoog op. Zo hekelde Evert van Linge het beleid van de Technische Commissie diete weinig oog had voor de kwaliteiten van zijn medespelers en te veel voor spelers uit het Westen van het land.
EK Schaatsen 1985
Toen het Oosten van Duitsland, als een nawee van de Tweede Wereldoorlog, nog een zelfstandige, maar door Rusland gestuurde republiek was en al haar sporttalenten gebruikte om de superkracht van de voormalige communistische heilstaat uit te dragen, kreeg Groningen ook een staaltje van deze politieke propagandamachine te zien.
Henk Kalf
Hardlopers zijn doodlopers. Henk Kalf, langeafstandsloper bij uitstek, kreeg het vaak te horen als hij onderweg was voor het maken van trainingskilometers. De GVAV'er trok zich niets van deze 'waarschuwingen' aan. Zijn logboek telde aan het eind van zijn carrière liefst 220.000 wedstrijd- en trainingskilometers.
Bill Pijl
Groningen afficheert zich als de basketbalstad van Nederland. Die statuur, waar anno 2000 weinig tegenin in te brengen valt gezien de vele titels en publieke belangstelling, mag mede als erfgoed van Bill Pijl worden beschouwd.
GVAV 1963
Noodsignalen in het Oosterpark in 1963. GVAV, de trotse Groninger representant op het hoogste voetbalniveau in Nederland, de eredivisie, kan haar broek niet meer ophouden.
Bert Oosterhuis
Sterkte en succes, zei Henk Kok routinematig op Radio Noord aan het slot van een interview met motorcoureur Bert Oosterhuis, in aanloop naar de editie 1982 van Parijs-Dakar...
Op sterven na dood
Zijn er nog wel wakkere ijsclubbesturen? Koning Winter zwaait nu al een dikke week de scepter in het land, maar nog nergens heb ik iets gelezen over wakkere bestuurders van ijsverenigingen. Hoe anders was dat pakweg twintig jaar geleden ...
Piet Swieter
De generaties Groningers die na 1970 zijn geboren, zullen er zich weinig bij kunnen voorstellen, maar ooit was de Korenbeurs een place to be voor de Groninger sportliefhebbers.
Piet Fransen
Geboren en getogen in het Oosterpark, in de Hortensialaan om precies te zijn, en dan niet voor de volksclub Oosterparkers gaan spelen. Dat werd Piet Fransen als beginnend voetbaltalent niet in dank afgenomen.
Gert Ligterink
Als in maart 1979 de Nederlandse schaakelite zich opmaakt voor de jaarlijkse strijd om de landstitel, reist de gezaghebbende schaakjournalist Max Pam met een filmploeg naar toernooistad Leeuwarden.
Johan Toren
Toen Johan Toren geboren werd, op de drempel van 1957 en 1958 (29-12-'57), was pa Menno semi-profvoetballer. Bij Velocitas, dat toen nog in de betaalde sector actief was. Johan bleek enkele jaren later ook een aardig balletje te kunnen trappen en bracht het ook tot professioneel sporter.
Tonny van Leeuwen
Sportminnend Groningen werd op de vroege ochtend 14 juni 1971 in een golf van diepe rouw ondergedompeld. Nog maar was de slaap uit de ogen gewreven of van alle kanten werd het rampzalige nieuws rondgebazuind: Tonny van Leeuwen is dood.
Henk Meijer (taekwondoka)
Heel Zuid-Korea verkeerde september 1985 in een shock. Nee, de ruziënde buren van Noord-Korea hadden geen agressieve, levensbedreigende praatjes en er was evenmin sprake van een natuurramp. Nee, het land was in diepe treurnis gedompeld door een Nederlandse sportman.
Quicksilver S
Hij werd drie keer kampioen van Nederland, veroverde vier keer de Gouden Zweep, zegevierde vijf keer in de Grote Prijs van Nederland en bekroonde zijn carrière met een meesterlijke triomf in de Grote Prijs der Lage Landen
Stanley Matthews
Van de vier allerbeste voetballers van de wereld in de twintigste eeuw, hebben er drie ooit hun opwachting gemaakt in Groningen. Alleen Diego Maradona heeft zijn kunsten nooit vertoond in het Oosterpark laten zien. De Argentijnse wonderboy kwam niet verder dan Meppen, net over de grens bij Emmen.
Gerard Hijlkema (2)
Honderd jaar topsport in Groningen heeft uitblinkende vogels van diverse pluimage opgeleverd. Vechtjassen, denkers, stilisten, grapjassen en wat dies meer zij. In de categorie meest kleurrijke sporters aller tijden die de stad heeft voortgebracht, behoort zeker Gerard Hijlkema.
Jan Hekman
Hoe zou de Groninger voetbalkaart er uit hebben gezien zonder Jan Hekman? Die op zich intrigrerende vraag zal nooit worden beantwoord. Maar dat Jan Hekman een belangrijke rol in de historie van het stad-Groninger voetbal heeft gespeeld, is zonneklaar.
Aegir 1972
Geen sport die zo veel Groninger Olympiërs heeft voortgebracht als het roeien. Met als hofleverancier Aegir, de studentenclub die de laatste tijd is overladen met negatieve publiciteit.
Joop van der Geest
Als handbalpionier is hij bij zijn overlijden in 1968 bijgezet in de Groninger sporthistorie. Maar Joop van der Geest was meer dan dat, hij was ook nog eens triple-international. Eerst als korfballer, vervolgens als handballer en ook nog eens als handbalscheidsrechter. Uniek en nog altijd ongeëvenaard in deze contreien.
Roelof Hamming
Het was bepaald geen zomerse dag, die 23ste juli van het jaar 1960. Verre van dat zelfs. De regen viel met bakken uit de hemel. Desondanks togen duizenden Stadjers naar het Stadspark.
Kraaien en Readsjes
Nog nooit een voetbalreportage op de tv zo indrukwekkend zien beginnen als zaterdagmiddag. Cup-Final-day in Engeland. Knappe planning van de KRO. Een kwartier voor de aftrap werd al overgeschakeld naar het Wembley-stadion in Londen. Een uitgelezen moment…
De surfrenners van Boskamp
Daags vóór die tijdrit over 100 kilometer kreeg ik argwaan. Zat het wel goed met onze olympische wielrenners? NOS-verslaggever Leo Driessen had Tom Cordes voor de microfoon. De traditionele duiven waren zojuist bij mooi weer gelost in het stadion van Seoul.
Monarchie kan zo mooi zijn
In de foyer van de Groninger Evenementenhal viel mij een primeur ten deel. Voor het eerst was ik er getuige van hoe een club het predikaat ‘koninklijk’ kreeg uitgereikt.
De teloorgang van het Stadspark
Groningen-zuid. Eens het summum van stedelijk woongenot. Daar was de stadjer het best af. Hoe zuidelijker hoe beter. Uitbundige kastanjebomen, fraai geschoren grasvelden (verboden te voetballen), onverwoestbare beuken, sierlijk aangelegde vijvers met statige zwanen en majestueuze partijen rodondendrons.
Be Quick landskampioen
Het gonsde in het voorjaar van 1920 in Groningen. De stad was in vervoering gebracht door de voetballers van Be Quick. Die waren met overmacht kampioen geworden van de de eerste klasse district Noord en volgens insiders was het niet ondenkbaar dat Be Quick ook wel eens kampioen van Nederland zou kunnen worden.
Riet van den Heuvel
Als in de opbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog het volleybal zijn intrede doet in het vaderlandse sportwezen, laat ook Groningen zich niet onbetuigd.
Ton Nederhoed
De historie van de Groninger sport is niet slechts ingekleurd door Stadjers. Ook veel passanten hebben bijdragen geleverd. Met als prachtig visitekaartje Donar, dat is uitgegroeid tot een ware attractie voor Stad en Ommeland.
GVAV
Wie GVAV zegt, of hoort, zal die naam vrijwel direct associëren met de club, die Groningen in 1956 eredivisievoetbal schonk, totdat het in 1971 noodgedwongen, vanwege structureel financiële tekorten, het vaandel moest overdragen aan FC Groningen.
Familie Lugthart
Je hebt van die voetballers die je voor eeuwig op het netvlies hebt staan. Klaas Lugthart, in 2015 op 86-jarige leeftijd overleden, is zo iemand.
KCG
Geen club in Groningen die op zoveel landstitels kan bogen als de Kunstrij Club Groningen, kortweg KCG genoemd. Op de palmares van deze nog betrekkelijk jonge vereniging, die in 1970 werd opgericht, staan liefst 24 kampioenschappen bij de senioren.
Hennie van Nee
FC Groningen heeft weer eens een speler van Heracles binnengehengeld. Nadat Bryan Linssen al van de Almelose club werd overgenomen, maakte de clubleiding onlangs bekend dat ook Mike te Wierik naar de metropool van het Noorden komt om hier zijn voetbalkunsten te gelde te maken.
Klaas Schipper
In het internationale voetbalwezen liggen nogal wat historische wedstrijden opgeslagen. Zoals de interland Engeland-Hongarije, die op 25 november 1953 als de Wedstrijd van de (twintigste) Eeuw de geschiedenis is ingegaan...
Jac. Nolle
Het eerste indoorsportpaleis van Groningen was ook een concertzaal, De Harmonie geheten. Daar waar het GOV, de Groninger Orkest Vereniging het ’nette’ deel van de bevolking in vervoering bracht. En keurige heren biljartten. Maar waar ook het stadse plebs, inclusief de penose, haar vertier zocht en vond. Bijvoorbeeld als er werd gebokst.
Rika Bruins
Opwinding op de sportpagina's van de Groninger kranten in 1950. Er was een zwemtalent ontdekt. Niet zo maar eentje, maar eentje met - zo wisten de kenners - mondiale potentie. De ontdekking luisterde naar de naam Rika Bruins.
Ronald Breinburg
Geen voetbalelftal tegenwoordig of het is multiculti van samenstelling. Niet alleen in het profvoetbal, maar inmiddels ook bij de amateurs. In het Nederlandse voetbal deed de eerste kleurling zestig jaar geleden zijn intrede. De primeur was voor Heracles, dat in 1957 de Zuid-Afrikaan Steve Mokone contracteerde. Niet veel later voegde zijn landgenoot Darius Dhlomo, die tevens profbokser was, zich bij hem in Almelo.
Wereldkampioenschappen
Groningen mag bogen op een mooie sporthistorie, op de mondiale sportkaart moet het genoegen nemen met een uiterst bescheiden plekje.
Otto Bonsema
De huidige generatie voetballiefhebbers zal zich er – een enkeling uitgezonderd misschien – geen voorstelling van kunnen maken, maar ooit speelde Velocitas 1897 in de top van het Nederlands voetbal.
Een wereldspeler voor Donar? Het is ooit gebeurd.
Stelt u zich eens voor: Donar contracteert een Europese topspeler, bijvoorbeeld de guard van Rode Ster Belgrado, Stefan Jović. Gelauwerde international van basketbalgrootmacht Servië.
Eerste buitenlanders
Geen profclub in Nederland of er staan buitenlanders onder contract. Het is de normaalste zaak van de (voetbal)wereld. Niet in alleen in de voetballerij heeft de globalisering overigens toegeslagen, dat geldt voor nagenoeg alle professionele sporten in teamverband.
Staunton-Toernooi
Eén van de oudste Groninger sportclubs is Staunton. Een schaakclub die opgericht is in 1871 en vernoemd werd naar de Britse grootmeester Howard Staunton, die leefde van 1810 tot 1874. Staunton is - zeg maar - het Be Quick van de Groninger schaakwereld.
Oranje Nassau/Korenbeurs
Het jaar 2016 is met vette letters opgeslagen in de Groninger sporthistorie. Met dank aan volleybalclub Abiant/Lycurgus, die voor de eerste landstitel in deze sport tekende. Liefst 4400 toeschouwers waren getuige van deze primeur.
GIJS
Historisch besef is niet de grootste waarde in de Nederlandse sportwereld. Dat werd weer eens duidelijk bij het overlijden van Frans van Erp, nog niet zo heel lang geleden. De Groninger media vonden zijn dood geen bericht waard.
Max Tetzner
Kunt u het zich voorstellen? Luuk de Jong, de spits die met PSV voetbalkampioen van Nederland wordt en ook nog eens Nederlands schaatskampioen wordt? Wellicht niet! Toch is zoiets een keer gebeurd. In Groningen nog wel. Die unieke gebeurtenis voltrok zich een kleine eeuw geleden, in 1920. Was getekend Max Tetzner.
Sportstad van het jaar
Als het om sport gaat, hebben stadjers al gauw de neiging bij enig succes hun Groningen uit te roepen tot de sportstad van het land. Zoals bij de recente landstitels van Donar en Lycurgus gebeurde. En ook bij de verovering van de KNVB Beker door FC Groningen, veelvuldig viel te beluisteren.
Stadion Stadspark
Ingeklemd tussen de A7 en de grote vijver in hert Stadspark ligt het veld van Velocitas 1897, de club die FC Groningen in 1934 voorging in het veroveren van de KNVB Beker.
Dick Nanninga
Er moet een blijvende herinnering aan Dick Nanninga komen in de Oosterparkwijk. Dat vinden twee vooraanstaande stadse politici, Tjeerd van Dekken en Sandra Beckerman.
De Hunze
Ach ja, De Hunze. Eén van de twee sportclubs in Groningen die het predikaat koninklijk mag dragen. Het is een erfenis uit het verre verleden, toen de happy few van de stad voornamelijk de ledenlijst vulde.
Eerste lichtwedstrijd
Geen dag of er wordt wel gevoetbald tegenwoordig. Ooit was dat, althans wat betreft ons topvoetbal, slechts één dag per week. Op de zondag. Of om twee uur, veelal in de Randstad, of om half drie, elders in het land. Dat was vaste prik en duidelijk. Iedere voetballiefhebber wist waar hij aan toe was.
Plantsoenloop
Aan hardloopwedstrijden geen gebrek in Groningen. De Vier Mijl, de Bommen Berend Loop, de Nacht van Groningen, de Ladies Run en niet te vergeten de oudste in jaren, de Plantsoenloop. Een echte klassieker, anno 1958.
Donar sterker dan ooit
Geen clubnaam in de Groninger sport die beter beklijft dan Donar. Al was het alleen maar omdat het zo lekker scandeert: D0-NAR! Rombombom! DO-NAR! Rombombom!
Eredivisie
Het zal u, met name de voetballiefhebbers, niet zijn ontgaan – de eredivisie bestaat 60 jaar. Op alle mogelijke manieren wordt het rondgebazuind en dat gaat nog het hele seizoen door.
Vergeten kampioen (6)
Onlangs overleed Joop Rijkens. Geen mediahaan die er naar kraaide. Geen bericht in het Dagblad van het Noorden, ook niet bij RTV Noord en jawel, ook bij deze omroep, OOG dus, ging er geen belletje rinkelen.
Hans Top
Een van de meest kleurrijke deelnemers aan de Vier Mijl aller tijden is Hans Top, tegenwoordig beter bekend als de Hoogkerker dakdekker.
Esserberg
Het Esserbergstadion, al sinds mensenheugenis de thuisbasis van Be Quick, staat er weer pico bello op. Dat kostte een paar centen, enkele tonnen zelfs, maar het is alle moeite voor een grondige restauratiebeurt waard geweest.
Nankman (Herman)
Geen renner die méér geschiedenis heeft geschreven voor het Groninger wielrennen dan Bauke Mollema. Eerste Groninger die een etappe won in de Ronde van Spanje, eerste Groninger die top-10 reed in de Tour de France en recentelijk ook weer eerste Groninger die een wereldbekerkoers op zijn naam heeft geschreven, de Clasica San Sebastian.
Tweede divisie
De tweede divisie is terug van weggeweest. Precies 60 jaar na de invoering er van. De rentree van de tweede divisie in ons voetbalbestel gaat niet gepaard met Groninger deelname. Dat was in 1956 wel anders. Toen waren er liefst drie stadse clubs op dat podium actief.
Handbal in Groningen
Met ingang van deze week zullen we actuele bijdragen van Dick Heuvelman gaan opnemen op deze website. We gaan terug in de tijd van Sport in Stad en elke zondagavond wordt een thema belicht.
Boksen in Esserheem
De stemming zit er goed in. Bokspubliek is overal hetzelfde, of het nou in Veenhuizen, in een gezellig dorpscafé, in een kille sporthal of in het sjieke Hilton-hotel is, men wil wat in voetbalkringen heet ‘bloed aan de paal’.
52 x 18
Een mooie hagelwitte racefiets op mijn verjaardag gekregen. Batavus, type Course. De visite vond hem ook mooi. Ik had er jaren tegenaan gehikt, maar het doorhakken van de knoop ging met een schier eindeloze aaneenschakeling van aarzelingen gepaard...
De ouderwetse kapper
Of ik nog belang had bij een nieuwtje, riep de buurman van twee huizen verderop me vanuit zijn tuintje, waarin hij elke vrije zaterdag onderhoudswerk verricht, amicaal als altijd toe. Hij gaf me niet eens de kans te antwoorden, zo in de trant van “Oh ja, wat mag dat dan wel wezen?”
Een selectie columns van sportgek Dick Heuvelman
In mei 1990 verscheen een selectie columns van sportjournalist en sportgek Dick Heuvelman in boekvorm. Columns die hij schreef sinds 1983 en die een historische plek hebben verworven in de Groninger sportjournalistiek. Wij nemen u mee terug in de tijd.
Meneer Ottens
Hoog gezeten in de Evenementenhal op klapstoeltje 10 van rij 17, stelde ik voor de zoveelste keer vast dat Groningen een prachtige basketbalstad is. De toch al sfeerrijke tempel van Donar was op dat moment flink aan het kolken ...
Hagelslag
In Voetbal International stond in het buitenlands overzicht het volgende berichtje: Omdat de Spurs altijd in de duurste hotels logeren moeten alle leerling-profs een cursus bezoeken waar hen geleerd wordt hoe ze slakken moeten eten in exclusieve restaurants.
Cruijff denk dat ie Jezus is
Als altijd stond ze op mij te wachten, moe Rie. Aan de linkerkant van het grote raam, zodat ze mij al aan kan zien komen zodra ik op het verwachte tijdstip de straat ben ingedraaid voor het één à twee wekelijkse middageten.
Stadsgezicht
Groningen. Pronkjuweel in gouden rand of kan het nog mooier? Bijvoorbeeld door de fabelachtige zwaaikom in het Verbindingskanaal tegenover het hoofdstation op te vullen met een museum in cadeauverpakking. Daarover zijn de meningen verdeeld.
Superelf
Als je Ficq heet, liefst vijf voorletters voor je achternaam hebt staan (C.R.L.R.M.), die naam ook nog eens op een adellijke q eindigt, je Meester in de Rechten bent, dan heb je -lijkt me- weinig reden tot klagen.
Woldjeprikken
Onze samenleving is in de winter terechtgekomen, verkondigde een goocheme specialist in de belastingaftrek een tijdje geleden. Hij klonk somber. Alsof dat niet de gewoonste zaak van de wereld is eind november. Korfballers hebben daar al lang geleden het volgende op gevonden: zij trekken de zaal in.
Het Ajax van het Noorden
Twee dagen nadat keurig nette UEFA-officials tijdens de loting in Zürich FC Groningen aan Inter hadden gekoppeld, meldde de grootste sportkrant van Italië, La Gazetta dello Sport, in vette letters: FC GRONINGEN HET AJAX VAN NOORD-NEDERLAND
Willem Alexander
Of Willem Alexander nu wel of niet met een blondine in een luxe en airconditioned Hilton-koffer in de slag is geweest, het zal mij worst wezen – om eens de woorden van collega Jan A. van der Veen te gebruiken. Waar ik me echter wel zorgen over maak, is dat onze blonde kroonprins zich in sportief opzicht niet laat gelden...
Een verdeelde stad
Een memo van Bauke van Stempvoort, loyaal medewerker van de sport- en spelbaas in Groningen-stad. ”Ik kan na ons telefoongesprekje niet nalaten jou van enige informatie te voorzien, opdat je van de aktiviteiten en vooral aktualiteiten van de gemeente in relatie tot ‘de stad’ op de hoogte bent...
Hamstrings, ze bestaan echt
Janus van der Zande, de eerste marathonloper van Nederlands fabricaat, had ze nog niet. Evenmin als Paavo Nurmi, Emil Zatopek en Wim Slijkhuis, om maar eens een paar hardlopers van naam uit het verleden te noemen. Je hoorde hen er tenminste nooit over klagen. En wat niet weet, wat niet deert.
What the hell is Hiemuh?
Tennis is wel een héél volkse sport geworden, stel ik vast bij het bekijken van een actiefoto van ons nieuwste sportidool, de jongeheer Paul Haarhuis. Op het shirt van de McEnroe-bedwinger prijkt prominent de naam HEMA ...
Rolf Loensch
Niet dat ik er een boterham (met hagelslag) minder om eet, maar ik maak me de laatste dagen toch een beetje zorgen. Die lichte mate van ongerustheid is veroorzaakt door Roelof Luinge, in zijn vrije tijd scheidsrechter betaald voetbal.
Oomkes-trofee
Je zal hier maar sponsor zijn, zei ik tegen een collega, toen een pelotonnetje marathonschaatsers nauwelijks vooruit te branden was op de Groninger kunstijsbaan. Geschrokken boog mijn wakkere collega zich iets voorover en fluisterde waarschuwend in mijn oor: ”Hij zit hier naast ons lul.”
Vaticaan All Stars
Het idee was niet van gisteren. Al geruime tijd had ik een aflevering van deze rubriek gereserveerd voor de R.K.V.V. Kwiek te Hoogezand. Om deze roomseclub met gepaste eerbied uit te roepen tot de slechts geklede vereniging van het noordelijk amateurvoetbal.
Van Epenhuysens heb je niet meer
Of Renze nu de bak indraait, wilde mijn vrouw weten. Alvorens ik antwoord gaf, flitste het volgende schrikbeeld door mijn gedachten: Renze de Vries gekleed in een zebratrui met registratienummer (2240345.RdV) en een vaal witte broek met te korte pijpen in cellenblok 16 van Esserheem...
Verdriet om Huckle
Sport is mooi. Fijn om te doen. Gezond voor lichaam en geest. Cultureel verantwoord ook. De vroegere bisschop van Brugge, monsigneur Jos De Smedt heeft dat zelf gezegd. In de Grote Sportenencyclopedie van Lannoo (bladzijde 46-kerk en sport).
Sportief-cultureel werk
Zou Hans Westerhof, de trainer van FC Groningen, zijn spelers eerst mee hebben genomen naar het openluchtmuseum in Arnhem? Die gedachte komt bij me op als ik het verslagje lees van de oefenwedstrijd tussen De Graafschap en de FC...
De wereld van Harry Wagemans
Golf lijkt mij een fantastische sport, merkte onlangs een goede kennis van mij op tijdens een geanimeerd feestje. Hij kwam net van een tenniswedstrijdje, dat na afloop in alcoholisch opzicht lichtelijk uit de klauw was gelopen. Ik taxeerde zijn mogelijkheden om lid te worden van de Noord Nederlandsche Golf-en Countryclub te Glimmen ...
De Poggio
De poggio is een van de prachtige monumenten in de wielersport. Een 162 meter hoge rots even buiten San Remo. Met uitzicht op zee...
Jacobs de wereldtrainer
Wat is het kenmerk van een wereldtrainer? Niet dat-ie nooit de bons krijgt. Het beste paard struikelt immer wel eens. Vraag het Happel, Memnotti of Beenhakker.
Het zijn geen studenten meer
Het is vrijdag 25 april, des middags om bijna tien over half twee. Op mijn beeldscherm tik ik de volgende voorspelling in: AEGIR WINT DE VARSITY WEER NIET.
Ode aan Heringa
Er was eens een tijd dat bij voetbal het leer aan het rollen werd gebracht. Die eervolle taak was voorbehouden aan een midvoor. (Voor de jongeren onder ons: een midvoor leidde de aanval van zijn elftal en was goed voor minimaal een goal per wedstrijd.
Piet Kruger geeft niet thuis
Of ik misschien van de telefoon ben? Een vriendelijke boerin in Huizinge, een Noordgronings plattelandsdorp dat nog vooroorlogse rust uitstraalt, wil er wel even het fijne van weten als ik mij rond het naoorlogse huis van Piet Kruger ophoud. Op mijn gebel krijg ik geen gehoor, binnen is geen enkel teken van leven. Het is duidelijk; Piet Kruger is niet thuis.
De harmonie, da’s een mannenzaak
Als toeschouwer bij de Europa Cup-wedstrijd tussen FC Groningen en Atletico Madrid deed het mij deugd dat uw korps de muzikale omlijsting van dit avondje voetbal mocht verzorgen...
Poëzie in Warffum
Tweemaal per jaar worden we attent gemaakt op het bestaan van Warffum. Dit Groninger dorp, even voorbij Winsum rechtsaf, zal het wereldnieuws wellicht nimmer halen. Tenzij een versleten kunstmaan er eens met donder en geweld ter aarde stort...
De verloedering van een sport
De verloedering van een sport met aanzien. Men neemt het niet zo nauw meer. Amper nog enige vorm van etiquette te bekennen. De sjiek heeft de hal moeten ruimen voor middle class en nog lager….
De techniek van het zwemmen
De buurvrouw deed het al een tijdje. Elke dag, weer of geen weer, toog zij in de morgenuren heen. Soms wat pipjes, nadat de ooghoeken moeizaam van geronnen slijmsliertjes waren ontdaan. Soms ook met de frisheid van wilde limoenen.