Albert Bakker
Het is een klassiek verschijnsel in de sportwereld. Coryfeeën die bijna of helemaal aan het einde van hun carrière zijn nog even de ruimte krijgen in de media voor een terugblik. Veelal gaat dat gepaard met een sneer naar de generatie die hen opvolgt. Dat gebeurde dus ook in de winter van 1992, toen marathonschaatser Jan Roelof Kruithof in zijn nadagen liet weten dat de jonge generatie in het peloton niet meer kon afzien. En juist dát kon Kruithof als geen ander. In zijn poging om de Elftedentocht een keertje te winnen sloot hij zich zelfs urenlang op in een vriescel om zich in Siberische omstandigheden te harden voor de Tocht der Tochten.
De ontboezeming van de destijds 55-jarige Drentse architect kwam nadat hij een wereldrecord 24 uurschaatsen had gevestigd. Een prestatie waarvoor de schaatsfanaat uit Havelte heel diep moest gaan. Dat was voor Albert Bakker, ook al zo'n kilometervreter en twintig jaar jonger, het moment om Kruithofs woorden te loochenstraffen. Hoe kon dat beter dan diens wereldrecord af te pakken? Hoewel zijn vrouw en ook tal van anderen in zijn leefwereld hem voor gek verklaarden, ging Bakker op 4 maart 1992 deze uitdaging aan. In overleg met Peter Beukema, de trainer van de Groninger marathonschaatsers, had hij berekend dat hij in een etmaal op het kunstijs in het Stadspark zeker tot 1680 rondjes moest kunnen komen. Ofwel een afstand van 608 kilomter en 700 meter. Flink wat meer dan Kruithofs record.
Om het eentonige rondjeswerk wat aangenamer te maken had de man uit Noorderhoogebrug een walkman opgezet, die Bakkers favoriete muziek in zijn oren sluisde. Ede Staal, Paul Simon en Rooie Rinus & Pe Daalemmer moesten hem op de been houden en verveling uit zijn bovenkamer verdrijven. Voor het startschot, 's middags om half vijf, was FC Groningen scherpschutter Henny Meijer opgetrommeld. Bakker begon boordevol zelfvertrouwen aan deze onmenselijke klus. Tegen verslaggever Peter Homan van het Nieuwsblad van het Noorden zei hij: "De vorm is goed en de conditie ook. Na twaalf uur moet ik op duizend rondjes zitten, anders wordt het moeilijk want in de tweede helft komt het verval."
Het schema dat Bakker en Beukema hadden opgesteld, werd ooverigens niet gehaald. Ondanks het windstille weer en het goede ijs dat door het ijsbaanpersoneel steeds werd bijgewerkt, haalde hij die duizend niet. Wel bijna. Maar wat belangrijker was, hij lag op dat moment al 17 kilometer voor op Kruithofs record.
Die positieve tussenbalans kon niet voorkomen dat Albert Bakker niet veel later de man met de hamer tegenkwam. Dat gebeurde in het holst van de nacht, toen er nauwelijks nog toeschouwers langs de kant stonden om hem te steunen. Ook was er bezorgheid over het aantal oppeppende hazen, die Bakker nog vergezelden. Dat deed coach Beukema besluiten een rustpauze van een half uur in te lassen. In deze tijd werd Bakker gemasseerd, kon hij even lopen en was er tijd voor een sanitaire stop. Vervolgens kwam hij weer moeizaam op gang. Pas toen een twaalftal late feestgangers het Stadspark aandeed en voor Bakker 25 waves inzetten, hervond de tweevoudig winnaar van de Noorderritten het gewenste ritme terug. Ook door ijsbaandirecteur Ger Bron op band opgenomen gesprekken met prominenten als voetbaltrainer Hans Westerhof, veelvoudig schaatskampioene Gunda Niemann, Elfstedenwinnaar Reinier Paping, cabaretier Paul de Leeuw en mannetjesmaker Kees van Kooten zorgden voor welkome mentale doping. Weliswaar liepen de rondetijden op naar de vijftig seconden, maar dat verval was dus ook door Bakker voorzien.
Hoewel hij pas om half vijf in de middag zou worden afgeschoten, stond rond de klok van drie uur het record van Kruithof al op breken. Dat werd door juryvoorzitter Frans Schuil bepaald op 1672 ronden. Uiteindelijk kwam Albert Bakker tot ruim 1729 ronden, een afstand van exact 628 kilometer, 108 meter en 26 centimeter.
Jan Roelof Kruithof, die bijna twintig kilometer minder reed, werd daarmee royaal op zijn nummer gezet. Maar Jan Roelof Kruithof zou Jan Roelof Kruithof niet zijn als hij het hierbij liet zitten. Een jaar later verbeterde hij Bakkers record en nog altijd heeft hij dat in handen.