De Lokhalle
Met ons vaste groepje houden wij er van om leuke sportwedstrijden in vooral Duitsland te bezoeken. Vaak voetbal en basketbal, maar we waren ook bij het handbal in Kiel en het ijshockey in de SAP-Arena in Mannheim. Beide voor meer dan 10.000 toeschouwers en dat maakt het speciaal. We zijn vaak op zoek naar die speciale sfeer rondom wedstrijden. De decibels van de 3.100 fans in de Rasta Dome van dorpsclub Rasta Vechta (basketbal) zijn uniek, maar ook een thuiswedstrijd van Borussia Dortmund met 83.000 toeschouwers is indrukwekkend. In Duitsland durven ze hun nek uit te steken. Iedere twee jaar is er bijvoorbeeld een ijshockeywedstrijd in een voetbalstadion, waar bijna 30.000 mensen op afkomen.
De afgelopen jaren zijn we ook regelmatig in de Sparkassen-Arena in Göttingen geweest. We hebben een leuke band opgebouwd met toenmalig BG Göttingen-coach Johan Roijakkers en vonden het leuk naar zijn ploeg te kijken. Een club met een prachtige historie in het Duitse basketbal, maar ook een club die het met beperkte financiële middelen moet doen en desondanks al jaren goed presteert. Ondanks de afstand van 400 kilometer, is het de moeite waard op een wedstrijddag heen en weer te rijden.
Toen de Duitse basketbalbond in de zomer van 2015 het speelschema voor het seizoen 2015/2016 van de hoogste Duitse basketbalklasse (de BBL) bekendmaakte, zagen we dat BG Göttingen rond de kerst een aantal thuiswedstrijden zou spelen in de Lokhalle. ‘Daar moeten we bij zijn’ dacht ik direct. In 2010 had BG totaal onverwacht in deze hal de EuroChallenge gewonnen en de beelden daarvan had ik aantal keer op YouTube gezien. Dat maakte indruk.
Wat is er zo bijzonder aan de Lokhalle? In 1917 werd de Lokhalle gebouwd om dienst te doen als locomotiefhal voor de Duitse spoorwegen. Er werden vanaf die periode in de immense hal grote reparaties aan locomotieven uitgevoerd. Er ligt dus een enorme historie die duurde tot 1976, toen de fabriek werd gesloten. De locomotiefhal werd in 1981 opgenomen in de voorlopige lijst van architectonische monumenten van het instituut voor monumentenzorg van Nedersaksen. In 1983 werd de Lokhalle verkocht aan een ondernemer.
Het stadsbestuur van Göttingen besloot in 1992 het heft zelf weer in handen te nemen en ontwikkelde de omgeving rond de Lokhalle tot een zelfstandig, vitaal, stedelijk gebied met aantrekkelijke functies. In 1998 werd de heringerichte vernieuwde locomotiefhal uiteindelijk geopend met ruim 5.400 m² evenementenruimte en 3.000 m² foyerruimte. De oude sfeer van 1920 bleef gelukkig bestaan door constructie van het oude gebouw. De universiteitsstad Göttingen heeft met de Lokhalle een prachtige multifunctionele zaal gekregen.
Als BG Göttingen haar thuiswedstrijden in de Sparkassen-Arena speelt, dan kunnen er 3.400 fans bij aanwezig zijn. In de Lokhalle kan de club een arena creëren voor 3.700 toeschouwers. En die is vaak ‘restlos ausverkauft’. Wij besloten een poging te ondernemen om op 23 december 2015 aanwezig te zijn bij de wedstrijd tegen Eisbären Bremerhaven. Dankzij Johan Roijakkers bemachtigden we 4 kaarten en kon de trip naar Göttingen gepland worden.
Als we op 23 december aankomen bij de Lokhalle, proeven we direct de sfeer van oudheid. Een gigantische grote ruimte met enorme constructies in het plafond dat deed denken aan vroegere tijden. In het midden was een er een prachtige arena opgebouwd middels tribunedelen aan alle zijden, inclusief diverse staanplaatsen. De spelers moesten vanaf de kleedkamer een behoorlijk stuk lopen om bij het veld te komen. Daardoor moesten vrijwilligers met linten het publiek tegenhouden.
Voor de wedstrijd gingen we eerst een biertje drinken en wat eten. Daarvoor waren diverse plekken in de enorme ruimte ingericht. Het leuke was dat we daar nog een noordeling uit Nederland met zijn beide zoons tegenkwamen. Hij was in de buurt een aantal dagen op vakantie en maakte van de gelegenheid gebruik deze wedstrijd bij te wonen.
Ongeveer een half uur voor aanvang van de wedstrijd wilden wij richting onze plaatsen op de tribune lopen. Ik moest echter nog naar het toilet. Ergens in de verte zag ik een bordje ‘wc’ staan, met in de buurt een beveiliger. Ik groette hem vriendelijk en liep langs hem richting de toiletten. Tenminste, dat dacht ik. Nadat ik door een deur was gegaan en de trap opliep, zag ik links een deur. ‘Dat zal de wc wel zijn’ dacht ik. Vlak bij de deur aangekomen, zag ik ineens allemaal spelers van Bremerhaven rekken en strekken. Bleek dat ik in de kleedkamer van Bremerhaven terecht was gekomen. De beveiliger beneden had mij tegen moeten houden, maar had blijkbaar niet gezien dat ik de verkeerde deur nam en bij de kleedkamers uitkwam in plaats van de wc. Hahaha. De spelers en begeleiding van Bremerhaven waren uiterst vriendelijk en keken er niet van op dat ik gebruik maakte van het toilet die bij hun kleedkamer hoorde. Opgelucht dat ik had kunnen plassen, ging ik weer naar beneden, liep voorbij de beveiliger (die nog steeds niets doorhad) en ging met ons groepje naar de stoelen op de tribune.
De wedstrijd speelde zich af in een prachtige ambiance en de akoestiek was geweldig. Het feit dat een club een dergelijk evenement organiseerde in zo’n historisch gebouw was uniek en we genoten dat we er bij konden zijn. Helaas verloor BG Göttingen de wedstrijd maar de entourage en onze ervaring was er niet minder om. Een wedstrijd in de historische Lokhalle is een echte aanrader.