Schaakdagboek van een lanterfanter (7)

Door: Jan A. Van der Veen

Uiteindelijk ging de pas 16-jarige Duitser Alexander Donchenko met de eer en hoofdprijs van 2000 euro aan de haal. Met acht punten uit negen partijen vergaarde hij bovendien z’n tweede  grootmeestertitel. Hij heeft er nog eentje nodig om tot de grote jongens te mogen behoren. De vier Groningse grootmeesters stelden diep teleur. Tiviakov was de beste, maar hij reikte niet verder dan de gedeelde achtste plaats met acht buitenlandse kornuiten. Zij mochten 150 euro delen. Van dat bedragje kan Tiviakov in ieder geval geen nieuwe outfit bekostigen.

Jan Werle finishte als 23ste, Sipke Ernst werd 35ste en Daan Brandenburg was helemaal de weg kwijt getuige zijn 50ste plaats in de eindrangschikking. De beschermelingen van mijn Chinese vriend bakten er ook niet veel van. Grootmeester Ma Qun pakte de elfde plaats en meester Wan Yunguo eindigde als zestiende. De van Foreestjes presteerden naar behoren. Lucas finishte als 32ste in de A-groep, Pieter werd 41ste in de B-groep en Machteld, Nederlands kampioen meisjes tm 10 jaar, behaalde 4,5 punten in de C-groep en werd daarmee 23ste. Jan van den Berg ontsnapte aan de Rode Lantaarn. Hij vergaarde 2,5 punten via drie remises en een bye in de C-groep en bemachtigde de 42ste plaats van de 44 deelnemers.

Ik nam tenslotte hartelijk afscheid van de Chinees en drukte zowaar de hand van Madonna. Ze wilde m'n telefoonnummer. Die heb ik haar gegeven. Alleen de laatste twee cijfers waren niet correct. Ik weet het, het is gemeen, maar ik wilde Madonna niet voor het hoofd stoten en later collect calls vanuit Moscou ontvangen.

EPILOOG
Het was me een eer en groot genoegen om als vanouds op het Schaakfestival present te mogen zijn. Ik dank al die mensen, die ongewild en dus onbewust ter sprake zijn gekomen in m'n story. Een Braziliaanse kennis sprak ooit "O passado e o passado, hoje e hoye” oftewel “Het verleden is geweest, we leven vandaag”. Tot volgend jaar zo de Heer het wil.

 

 

 

 

 

 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.