Gronings Hoop

Door: Erik Bouwman

Op de foto: Chris Huizinga / Beeld: Jan Kanning

Het is al weer negentien jaar geleden dat Marianne Timmer twee Groninger Olympisch gouden plakken won in Nagano. Elf jaar geleden voegde ze daar in Turijn nog ééntje aan toe.

Kansen voor nieuwe Groninger Olympische schaatsmedailles beginnen toe te nemen. Is het niet in Korea volgend jaar, dan wellicht tijdens de Spelen van 2022 in China. Begin jaren ‘80 hadden we bij FC Groningen Fandi Ahmad die ook wel de parel uit Singapore werd genoemd. Nu hebben we op de schaatsbaan de parel uit Senegal. Zijn naam: DAI DAI NTAB.

Ook al is Dai Dai geen ras Groninger, omdat hij inmiddels al zo lang in Groningen bivakkeert kunnen we hem zeker als Groninger beschouwen. Dai Dai is enkele jaren geleden naar Groningen verhuist om zich via de schaats organisatie Iskate verder te ontwikkelen. Als junior brak hij relatief laat door. Ik mocht hem in 2014 als Bondscoach junioren begeleiden tijdens de World Cups en het WK voor junioren. In dat seizoen werden de ongelooflijke fysieke capaciteiten van Dai Dai zichtbaar. Een super atleet met een waanzinnige explosie in zijn benen. Op een 100 meter sprint op de atletiekbaan zou hij in Nederland ook geen gek figuur slaan.

Zijn doelen voor de toekomst waren op dat moment om deze fysieke capaciteiten beter te benutten door technisch te verbeteren en dan met name in de bochten. Dit is inmiddels in een sneltreinvaart gebeurd in een fantastische omgeving met coach Gerard van Velde. Als winnaar van de laatste twee World Cups op de 500 meter plus het overall klassement kunnen we een jaar voor de Spelen concluderen dat Dai Dai op de route ligt voor nieuw Gronings eremetaal! Nog een goede zomer en dan op naar de eerste spannende horde in december tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi. Daar moet alles al kloppen in die ene race. Kop dr bie hold’n en goan!  

Een andere naam met echte Groninger roots die zijn neus aan het venster drukt is Marcel Bosker. Marcel is in Zwitserland geboren en kwam op zijn 14e naar Groningen om alles op het schaatsen te zetten. Papa Marcel komt oorspronkelijk uit Loppersum en ik heb destijds nog samen met hem deel uitgemaakt van de Groninger selectie (ook wel de Bende van Eisses genoemd). Het feit dat Marcel er voor koos om op zijn 14e al zijn ouders en geboorteland te verlaten om bij een gastgezin in Ten Boer te gaan wonen, zegt alles over zijn droomdoel. Ik ken Marcel als een mannetje die als junior al  ongelooflijk goed wist wat hij wilde en al enorm professioneel met zijn sport bezig was. Op mentaal gebied was hij echt onderscheidend ten opzichte van andere junioren.

Normaal gesproken zou je zeggen dat de Olympische Spelen van komend seizoen nog te vroeg zijn, maar de ontwikkeling die Marcel het afgelopen seizoen heeft laten zien is echt indrukwekkend. Nog eenzelfde stap maken in het komende seizoen en hij zou zich al kunnen kwalificeren!  In 2022 kan hij dan zijn droomdoel gaan realiseren en kan Groningen zich gaan opmaken voor de huldiging!

Of gooit een andere Groninger dan roet in het eten? Met Chris Huizinga uit Garnwerd hebben we nog zo’n supertalent in onze provincie. Bij de junioren inmiddels naast zijn wereldtitel op de skeelers nu ook wereldkampioen op de schaats. Zijn prestaties en mogelijkheden zorgden ervoor dat hij de profploegen voor het uitkiezen had. Chris heeft logischerwijs gekozen voor het ijzersterke Lotto Jumbo collectief, waar hij o.a. met Sven Kramer de volgende stappen in zijn route naar de wereldtop kan zetten.  Ik ken ook Chris als een jongen die al vroeg wist wat hij wilde en zijn eigen keuzes maakte. Ben één keer bij hem thuis geweest in Garnwerd en kan daarom zeggen: Van de drie kanshebbers op toekomstig Groninger eremetaal is hij de grootste oer- Groninger. Opgegroeid en wonend op de boerderij op het Hogelaand. Lekker nuchter! Gewoon normoal doun! 

Chris, Marcel en Dai Dai: op naar een goede zomer en succes!!

 


Erik Bouwman

Over Erik Bouwman

Hij is een boerenjongen van komaf. Geboren in Appingedam, opgegroeid in Froombosch en al vele jaren woonachtig in Stad. Erik Bouwman is schaatscoach van professie. Had de teams van VGZ en Jong Oranje onder z'n hoede en was ruim twee jaar bondscoach en talentontwikkelaar van Zuid-Korea. Met regelmaat verschijnt van zijn hand een column in Sport in Stad.