El Messi del Mano!

Door: Hans Schrijer

Beeld: handbal.nl

Ik mag een paar maanden in Spanje wonen. Mijn vrienden van Sport in Stad weten dat ik van mijn 8ste tot mijn 28ste meer tijd op een handbalveld doorbracht dan thuis of op school. Op vrijdag appen ze me dat Nederland in de finale van het WK handbal staat.

Jaja, maak dat de kat wijs jongens. Altijd in voor een geintje, daar in Groningen. Maar zondagmiddag blijkt het op de Spaanse televisie nog waar te zijn ook: oranje shirtjes. Polman, Snelder, Abbingh en kijk, daar heb je Wester in de goal. Los Tulipanos! De Spaanse vrouwen kijken op de tribune gespannen mee, want als Noorwegen wereldkampioen wordt, is Spanje direct geplaatst voor Rio 2016. En Noorwegen wint eigenlijk altijd in deze mooie tak van sport.

Wat is het grootste voordeel van tijdelijk in Spanje wonen? Het mooie weer zult u zeggen. Het is: sport kijken op de televisie. Het kan bijna 24 uur per dag, als het niet zo'n mooi weer was, want zelfs de oefenwedstrijden van de A-junioren van Granada en Malaga worden helemaal uitgezonden, mét nabeschouwing. De pret begint al met de totale afwezigheid van wijsneuzen als Bert Maalderink van de NOS en zijn dodelijk saaie, oervervelende, quasi-olijke treitergrappen. Sport is hier serieus. Belangrijk. En zo wordt er ook over gepraat. De leukste thuis zijn doe je maar ergens anders, zeker niet in een sportprogramma. Lachen met René van der Gijp? Ondenkbaar.

Wel houd ik bij de handbalfinale even mijn hart vast voor de uitspraak van de Nederlandse namen. Lang geleden las ik in een mooi boek van Nico Scheepmaker over Johan Cruijff dat bij een uitwedstrijd van Barcelona - in 1973, Cruijff was op dat moment op het toppunt van zijn roem - de naam van de Verlosser doodleuk in de opstelling op het scorebord stond als 'Crustfi'. Ook noteerde Nico in een Spaans stadion, namelijk dat van Real Madrid: 'Vanoviwenbote' - dat was dan Theo van Duivenbode, aan het rugnummer te zien.

Bij de zilveren handbaldames gaat het eigenlijk fantastisch met de commentator. Onze eigen Lois Abbingh uit Groningen klinkt echt als Lois Abbingh. Al ietsje moeilijker: 'Bandergijde' als Van der Heijden de bal heeft. Bij 'Esnelder' (Snelder) komt hij op dreef met de lovende bijnamen. Zij is niemand minder dan 'La Chica 100%' - namelijk omdat ze van de 27 ballen die ze dit toernooi aan de cirkel in haar handen kreeg, er precies 27 in knalde. Ik weet niet hoeveel de geachte lezer van handbal weet, maar dat is dus heel erg bijzonder knap. Om niet te zeggen: legendarisch. Noem maar eens een voetballende spits die dat voor elkaar krijgt. Helemaal lyrisch wordt mijn televisiestem als Esnelder de Noorse keepster - toch wel de ster van de middag - te kakken zet met een wel héél langzaam lobje: "Madre Mia de mi alma!" Vrij vertaald: "Erg mooi gedaan dit." Als onze tweede keepster Van der Wal een knappe redding verricht, raakt de commentaarstem compleet over zijn toeren. Dat heeft hij nou nog nooit gezien: "Hola, una portera con gafas!" Dat betekent: "Hallo zeg, ik zweer het je. Een keepster met een bril!" Kijk Bert Maalderink, zo doe je dat. Een opmerking die meteen iedereen kan snappen, zonder lange uitleg achteraf, plaatsvervangende schaamte bij de kijker niet nodig. Bij de stand 9-20 in het voordeel van Noorwegen horen we: "No Perdona!" - Spaans voor Geen Enkele Genade!

Ach ja, keepsters. Ik weet niet hoeveel de geachte lezer van handbal weet, maar dat een keepster een wedstrijd in haar eentje beslist, is wel heel uitzonderlijk. De Noorse Grimsbo heeft toverarmen en toverbenen - en een fantastisch Viking-vlechtje op haar hoofd. Alleen al voor de rust stopt ze zo'n vijftien Nederlandse kanonskogels. Goed nieuws voor Rio 2016: het nog piepjonge Nederlandse team is in de tweede helft minimaal gelijkwaardig aan de Noorse vrouwen, toch het Brazilië van het handbal. Of moeten we, met het oog op het EK Voetbal al zeggen: het IJsland van het handbal? De commentator: "Hollanda, el Campeon del Segunda Mitad!" - Holland, de wereldkampioen van de tweede helft!

Hoogtepunt? Toch wel het interview in de rust met de Spaanse handbalster en superster Lara Gonzalez. El Messi del Mano, wordt ze genoemd. Ze is alleen stukken mooier. Ze heeft rode naggellak en subtiele glittertjes in haar lange, zwarte haar. En wat kan ze hard gooien.

Gaat dat zien, straks in Rio: de finale die Nederland niet verliest. De eerste helft is al gespeeld, zondag in Denemarken.


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geƫmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE