Doordromen of doorzakken

Door: Eddy Kiemel

De vorige keer schreef ik over de maand Mei als de maand waarin de gemiddelde atleet weer met beide beentjes op de grond landt. De wedstrijden geven een reëel beeld van de werkelijkheid in tegenstelling tot de dromen en verwachtingen van een maand eerder. Dit, en erger, overkwam ook een aantal van onze atleten. Suzanne Voorrips breekt een middenvoetsbeentje: einde seizoen. Marlies Huigen heeft een onduidelijke infectie aan haar evenwichtsorgaan en Bram Buigel ijzertekort. Beiden kunnen zich gaan richten op de tweede helft van het seizoen. Dat begint in Juli, met het NK. Voor hen meteen de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Maar er zijn ook atleten die wel verbeterden. Toptalent Thomas van Laar klopt op de deur en Thijmen Kupers doorbreekt de 1.45 grens op de 800 meter. En belangrijker hij wint de op FBK-games! De grootste internationale wedstrijd in Nederland.

In plaats van neerdalen tot het aardse steeg hij op naar de roze wolk. Hij kent zijn beste seizoenstart uit zijn carrière.  In zijn tweede 800 meter kwalificeerde hij zich al voor de Wereldkampioenschappen in Londen. Daarna wint hij een internationale middenafstand wedstrijd in Nijmegen, en afgelopen zondag dus de FBK-games. Voor het eerst. Hij deed dat op een “on-Thijmense” manier: in de eindsprint. Normaal loopt hij aanvallend, maar dat was nu niet nodig, en kon hij het op de laatste 100 meter afmaken. Dit zegt iets over zijn toegenomen niveau. Hij is in April voor het eerst op hoogtestage geweest en kwam beter terug dan ooit. Je zou verwachten op conditioneel gebied, rode bloedlichaampjes en zo. Maar niets was minder waar. Zijn sprintsnelheid was enorm verbeterd. Interessante kost voor de begeleiding.

Terug naar roze wolken en dromen. De eerste helft van het seizoen zit er zo ongeveer op en Thijmen is voorlopig de snelste van Europa, en nummer acht van de wereld (op slechts een halve seconde van de nummer drie). Dat geeft aanleiding tot ambitieuze dromen. Dus in plaats van bezig te zijn met het halen van limieten, kunnen we het NK als training gebruiken en ons richten op het halen van de finale, en meer, tijdens de wereldkampioenschappen. Als coach is het mijn taak dromen om te zetten in concrete doelen en de atleet te voorzien van de juiste tools en tactieken. Noviteit bij de FBK-games was de eindsprint: een nieuw wapen?

De komende periode staat in teken van het testen van de tactische wapens. Te beginnen in Stockholm aanstaande zondag. Hier zal Thijmen de degens kruisen met Adam Ksczot, de beste “kicker” (eindsprinter) van de wereld. Als hij die weet te verslaan in de eindsprint staat onze wereld op z’n kop. Maar als rasechte noorderling verwacht ik dat we, een week later, tijdens de EK-landenteams een andere tactiek gaan proberen…

Voorlopig dromen we nog even van de mooie dingen die gaan komen. Ben benieuwd of we in Londen doorzakken met champagne of troostbier. In augustus weten we meer.

 

 


Eddy Kiemel

Over Eddy Kiemel

Hij werd in 1991 NK op de 800 meter. Verderop in het leven bekwaamde hij zich als atletiektrainer. Sedert jaar en dag is Eddy Kiemel de technische baas van het zo succesvolle Team 4Mijl. Z'n atletiekactiviteiten combineert hij met z'n job als procesverbeteraar bij de Gasunie. Eddy leeft samen in Eelde met Wendy Koolhaas, veelvuldig NK kogelslingeren. Met regelmaat publiceert hij een column voor Sport in Stad.