Floorball in Groningen heeft een connectie met de Trots van het Noorden

Door: Emiel Venema

Beeld: archief Emiel Venema

Eén van de snelst groeiende sporten in Nederland is floorball. Een soort van ijshockey, maar dan in de zaal met eenvoudige regels, sportschoenen, kunststof-sticks en een plastic bal met gaten. In Groningen zijn we zeer bedreven in floorball. UC Face Off, de studentenclub uit de stad, speelt zowel bij de dames als de heren op het hoogste landelijke niveau. En al heel wat jaren levert de stad diverse internationals aan de vertegenwoordigende teams.

Henk Schuster is al jaren de voorvechter van floorball in Groningen. Ik leerde hem vijf jaar geleden kennen toen ik voor FC Groningen TV een item maakte over floorball. Dat is inderdaad niet direct een combinatie die je snel maakt. Ware het niet dat Schuster zo slim was om gebruik te maken van zijn kennis van floorball. Want de sport is zeer populair in Scandinavië. En dus nodigde hij de toenmalige Scandinavische spelers van FC Groningen uit om aanwezig te zijn bij Olympic Moves, de grootste schoolcompetitie van Nederland.

Samen met Andreas Granqvist, Fredrik Stenman, Tim Sparv en Petter Andersson ging ik naar het Willem Alexander Sportcentrum aan de rand van de stad en zag daar met eigen ogen dat de toenmalige spelers van de FC inderdaad ook erg bedreven waren met de stick. Andersson wist mij toen het volgende te melden: “Floorball behoort bij de top vijf van sporten in Zweden. Voetbal, ijshockey en misschien handbal zijn populairder, maar daarna komt floorball wel denk ik. Het is heel groot in Zweden. Op school speelden we het zeker één tot twee keer per week. Je groeit er mee op. In Zweden heb je zelfs een professionele competitie.” Granqvist: “Ik heb het in Zweden tot mijn zestiende of zeventiende gespeeld. Ik speelde in de tweede divisie, maar omdat voetbal helemaal mijn sport was, koos ik uiteindelijk voor voetbal.”

Nu, vijf jaar later, is floorball misschien wel de meest beoefende sport op scholen in Nederland. En internationaal heeft Nederland de weg naar boven ook ingezet. Zo speelde het Nederlands mannenteam onlangs een kwalificatietoernooi voor de WK. Alle duels gingen weliswaar verloren, maar een 2-1 achterstand bij rust tegen de nummer twee van de wereld Finland verraad potentie bij het Nederlands team. De Nederlandse dames zijn al wat stappen verder. Zij eindigden in december vorig jaar op de WK als veertiende en lieten daarmee Japan en Singapore onder zich.

Het maakt Schuster trots. Zoals hij ook trots was op de komst van FC Groningen-middenvelder Simon Tibbling bij Olympic Moves 2016. Net als zijn Scandinavische voorgangers bij FC Groningen is Tibbling grootgebracht met Innebandy, zoals de sport in Zweden wordt genoemd. “Ik speelde het al vanaf mijn zesde jaar. Omdat ik het ook druk had met voetballen, heb ik het niet altijd kunnen spelen. Soms was ik lid van een club, soms niet. Maar het blijft ontzettend leuk om te doen.” Tibbling kon het dan ook niet laten om tijdens Olympic Moves de stick op te pakken. Net als op het voetbalveld vroeg hij veel om de bal, verdeelde hij het spel en wist hij zelfs te scoren. Ik moest hem afremmen anders was hij -twee dagen voor de wedstrijd tegen SC Cambuur- nog de hele middag doorgegaan. Het bevestigde mij eens te meer dat floorball een ontzettend leuke sport is om te beoefenen.


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.