Open brief aan Hans Nijland

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning       

Beste Hans,

Het is de hoogste tijd om even het een en ander door te nemen met betrekking tot het seizoen 2016-2017 want over vijf weken staat al weer de eerste training van jouw FC Groningen op de rol. Ik neem aan dat er dan toch een volwaardige selectie op het veld staat? Jij en je handlangers hebben me de laatste jaren namelijk een beetje in de steek gelaten. Destijds lukte het niet om tijdig topguys binnen te halen als vervangers van Filip Kostic en Richairo Zivkovic. Als algemeen directeur ben jij toch eindverantwoordelijk? Jij moet de trainers werktuigen verschaffen om mij en tienduizenden anderen te bekoren met een selectie, die attractief en resultaatgericht voetbal speelt.   

Een jaar geleden was het weer foute boel. Het vertrek van Eric Botteghin en Tharonn Chery hadden al die tienduizenden fans van jouw club zien aankomen en toch lukte het weer niet om tenminste spelers van hetzelfde niveau te strikken. Dat is op z'n zachts gezegd, nait best. Etienne Reijnen nam je voor een prikkie over van Cambuur en Jesper Drost voor circa 1,3 miljoen euro van PEC Zwolle. In Zwolle verorberen ze met z'n allen nog dagelijks biefstukken van de haas van het gevonden geld. Dat je verrast was door het vertrek van Maikel Kieftenbeld vond en vind ik heel apart. Hij acteerde met name in de tweede seizoenshelft excellent en je had toch via een ontsnappingsclausule toegestaan dat hij voor een paar ton mocht vertrekken?           

De opvolging van Kieft verliep ook desastreus. Vlak voor de deadline van de transfermarkt stapte Danny Hoessen de kamer van de trainers binnen met de mededeling dat Hedwiges Maduro wel zin had om naar jouw Euroborg te komen. Zo geschiedde. Een tweejarig contract was het gevolg. Hoezo uitgekiend beleid? Jouw handlangers, technisch manager, full time en part time scouts en trainers, waren blijkbaar niet bij machte om een echte nieuwe Kieft met transferwaarde  van een jaartje of 25 op te sporen. Maduro was tenslotte al 30 en levert geen stuiver meer op. En via Google hadden jullie met z'n allen toch kunnen weten dat Maduro in tien jaar betaald voetbal voor Ajax, Valencia, Sevilla en PAOK Saloniki slechts 191 wedstrijden had gespeeld? Dat zegt alles toch? Nu zitten jullie met de gebakken peren want hij ligt nog een jaartje vast.          

Het aantrekken van Hoesen was destijds ook zo'n gokkie. Hij had in vijf jaar betaald voetbal voor Fortuna Sittard, HJK Helsinki, Fulham, opnieuw Fortuna Sittard, Ajax en PAOK Saloniki slechts 25 goals gemaakt en toch gaf je hem een vierjarig contract waar je nu nog twee jaar aan vast zit. 'Kwestie van beleid heren', roep je met regelmaat in de perskamer als jouw cluppie heeft gewonnen. Hoezo beleid? De vooraf geroemde Scandinavische boys Kasper Larsen en Alexander Sorloth heb ik ook amper zien acteren. Ben benieuwd of de heren onder jouw nieuwe trainer Ernest Faber echt tot wasdom komen. En hoe moet het verder met Abel Tamata en Jarchino Antonia? Om het even kort en bondig samen te vatten. Jouw club heeft een gigantische kwaliteitsinjectie nodig na een seizoen zonder kraak nog smaak.           

Tot overmaat van ramp lopen ook nog drie spelers uit hun contract. Jouw captain Rasmus Lindgren, topscorer Michael de Leeuw en Lorenzo Burnet gaan transfervrij foetsie. En zelf heb je Peter van der Vlag en Dino Islamovic de wacht aangezegd. Er zullen dus een flinke partij spelers gehaald moeten worden en het beste zou zijn om afscheid te nemen van spelers als Hoesen, Antonia en Maduro. Maar ja, contracten hè. En dan hangt ook nog een dreigend vertrek van Hans Hateboer en wellicht Sergio Padt in de lucht. De eerste vereisten lijken me een messcherpe mandekker met tevens organisatorische kwaliteiten, een linksback met ook aanvallende kwaliteiten, een vakbekwame controleur op het middenveld en als het even kan een doeltreffende spits. Jaja, ik weet het, het wordt een helse klus. Daarom wens ik je uit de grond van m'n hart behouden vaart? Sportieve groetjes, Jan van der Veen 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.