Open brief aan Ernest Faber & FC Groningen

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning

Je had natuurlijk al natte voeten. Ongetwijfeld had je in de afgelopen weken opgevangen dat FC Groningen niet met je door zou willen gaan. Dus dacht je op een zonneklaar moment, ik meld me zelf maar af. Afgezien van al dan niet aanwezige kwaliteiten van jezelf, het is een goede beslissing. Bij FC Groningen kom je niet hogerop. Een permanent afgeroomde selectie, een desastreus aankoopbeleid met alle gevolgen vandien kunnen jou niet aangerekend worden. Voorafgaande aan het seizoen spraken jij en je hoogste baas Hans Nijland nog over spectaculare toestanden en de hut vol spelen. Loze kreten om nog een handjevol seizoenkaarten te verkopen. Wat overigens niet gelukt is. In Groningen en omgeving zijn de voetballiefhebbers namelijk niet mesjokke.

Steeds weer wordt er van alles geroepen doch er komt niets van terecht. Het is een en al ellende. Simpele constatering, je hebt een selectie, die bepaald niet overloopt van kwaliteit hoewel baas 1 Hans Nijland en baas 2 Ron Jans telkens in koor roepen dat er veel meer inzit. Waar ze die kennis vandaan hebben mag Joost weten. Een vrijwel blinde vrouw of man kan toch wekelijks constateren dat het kommer en kwel is. Cijfers liegen namelijk nooit. Met slechts 21 punten uit 19 matches en een doelsaldo van 31-31 is het eens zo trotse FC Groningen verworden tot een laagvlieger van de categorie Willem 2, Heracles en anderen. Ja, zul je wellicht zeggen, we staan maar zes punten achter op een plekkie in de play offs. Mag ik je erop wijzen dat je ook maar vijf punten boven de degradatiestreep staat?

Mijns inziens heb je drie levensgrote problemen. Je mist een baasje achterin met leidinggevelde capaciteiten, je mist een echte spelverdeler met bovendien scorend vermogen en je mist een slagvaardige aanvaller. Het ziet er niet naar uit dt er in jouw laatste maanden nog verandering in komt. De poet inzake de verkoop van Oussama Idrissi naar AZ, de bonus van circa 850.000 euri van de overgang van Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool, de verkoop van Danny Hoesen aan San Jose Eartguakes en de verhuur van Ruben Jensen aan FC Kaiserslautern wordt gebruikt om het begrotingstekort van 2,2 miljoen euri weg te poetsen. Dat is een nobel streven doch heeft niets te maken met de in augustus zwaar opgeklopte verwachtingen.

Ik ben overigens wel verbaasd dat het jou en de overige boys van de technische staf niet gelukt is om de krakkemiggige kwaliteit van de defensieve krachten bij te scholen. Tenslotte was jij een behoorlijke verdediger van PSV en zelfs Oranje. En je assistent Marcel Groninger was een topverdediger in de hoogste kringen van het amateurvoetbal. Blijkbaar zijn typetjes als Kasper Larsen, Etienne Reijnen, Samir Memisevic doof voor allerlei raadgevingen. Foutief dekken of lucht dekken is wekelijks hun credo. Om een heel lange column kort te houden, je bent een prima kerel, maar bent hier op een foutief moment gekomen. Het is hier in mijn Groningen er al jaren een warboel. Het ga jou en je familie goed.

Met welgemeende sportgroet, Jan A. Van der Veen


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.