Keuzes maken

Door: Britt Tjalma

Keuzes maken: als je het mij vraagt 1 van de moeilijkste dingen om te doen. Ik vind veel dingen leuk: zo houd ik van gezelligheid, maar ook van rust om me heen. Van activiteiten, maar ook van een serietje kijken. Van uitgaan, maar ook van wijntjes op de bank met een vriendin.
Vorig seizoen maakte ik een keuze: ik vertrok bij de ploegleidster die ik 5 seizoenen trouw geweest was, van wie ik heel veel geleerd heb en die mij talloze kansen geboden heeft. Een nieuwe uitdaging, met andere mensen, een andere omgeving: het leek me inspirerend.
Vernieuwend was het zeker: ik besloot immers om wedstrijden op de piste te gaan skeeleren en ging voor het eerst vrijwillig met een racefiets op vakantie. We maakten hele mooie dingen mee, maar helaas bleek het uiteindelijk, toen het spreekwoordelijke puntje bij het paaltje kwam, toch anders dan gehoopt.
Ik ben mijn ploeggenoten en begeleiders ontzettend dankbaar voor deze ervaring, absoluut, want al doende leert men, dat gaat een leven lang door. Ook beleefden we prachtige momenten, maar helaas begon, in februari, midden op een meer in Zweden, het riedeltje opnieuw: ik moest een keus maken.
Vaak kies ik voor anderen, omdat mij dit indirect ook plezier oplevert. Als anderen blij zijn, dan ben ik blij, dat geeft me een fijn gevoel. De keerzijde is in dit geval dat je zo nog wel eens aan je eigen gevoel en ideeën voorbij gaat.  
Midden op dat meer besloot ik dat het anders moest, aankomend seizoen. Een week later volgde een heerlijk telefoongesprek met mijn, toen nog, toekomstige ploegleidster. In dit geval was de keus makkelijk gemaakt: ik koos voor mezelf, voor een ‘kleinere’ ploeg, met minder, voor het publiek, bekende ploeggenoten. Voor mij waren ze echter des te aansprekender! Jonge meiden, met een gezamenlijk belang: het pak van de sponsor met trots dragen en dit mooie tenue laten zien in de wedstrijden. Strijden voor wat we waard zijn, ook als dit betekent dat we zo nu en dan ten onder gaan.
Keuzes maken: het is iets wat we elke dag doen. Het is iets wat we moeten leren, als je het mij vraagt. Het begint al bij het opstaan: neem ik vandaag karnemelk of een kop koffie? En lunch ik met een tosti of toch liever een salade? ’s Avonds volgt het wikken en wegen over het nemen van een toetje, terwijl je weet dat het misschien niet zo’n goed idee is.
Ik kan, met trots, zeggen dat keuzes maken me steeds beter afgaat, hoewel ik af en toe nog wel wat hulp nodig heb. Waarvoor dank, mocht je je aangesproken voelen!
Als sporter wil je vaak meer, harder, beter en sneller. Dat is de afgelopen jaren geregeld mijn valkuil geweest.
Dit jaar ga ik voor het eerst op vakantie in oktober, vlak voor de start van het seizoen. Naar Mexico, omdat 1 van mijn vriendinnen daar gaat trouwen. Het is een interne strijd geweest, dat zal ik niet ontkennen, er ging heel wat heen en weer aan vooraf, maar afgelopen week is de trip geboekt
Ik kies voor belangrijke ervaringen, voor dierbaren, voor positieve energie en voor, zo nu en dan, loslaten. Een hele uitdaging en eerlijk is eerlijk: we verblijven in een resort met een fitnessruimte en allerlei sportfaciliteiten, dus ik zal dagelijks aan het trainen zijn, dat dan weer wel…


Britt Tjalma

Over Britt Tjalma

Ze is geboren en getogen in het rustieke Beerta. Woont al vele jaren in Stad en verdient haar euri als consultant bij Sport Drenthe. Haar passie is bovenal het marathonschaatsen. Vooral op door de natuur gevormde ijspistes gaat Britt Tjalma helemaal los. Britt schrijft met regelmaat een column voor Sport in Stad.