Muppet-show in Groene Kathedraal

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning      

FCG hield in de Groene Kathedraal de traditionele seizoenpresentatie ten aanschouwe van bestuurders, selectie, technische staf, media, sponsoren en aanverwante lieden. Het was een mix van een goed nieuwsshow en de muppetshow. De nieuwe trainer Ernest Faber stal de harten van het volk met z'n opmerking "Het lijkt wel of ik hier op een altaar sta van een Brabantse kerk". Om er even later serieus aan toe te voegen "We moeten minimaal de play offs halen en misschien moeten we het verwachtingspatroon na de transferwindow nog gaan bijstellen".            

Die transferwindow sluit op 1 september. Er is dus nog van alles mogelijk op het spelersvlak. FCG speurt nog stad en land af naar een verdedigende linksback met ook aanvallende kwaliteiten. Het allerliefst zou FCG van Feyenoord de 22-jarige Lucas Woudenberg willen huren. Faber kent 'De witte Keniaan' als z'n broekzak want hij acteerde vorig seizoen als huurling in het shirt van NEC en kwam tot dertig optredens. Feyenoord verlengde het contract met Woudenberg tot medio juli 2019 en riep hem terug naar de Kuip. Sedertdien is hij voornamelijk bankzitter. Dus wie weet.               

Als een linksback arriveert heeft FCG maar liefst 26 spelers op de loonlijst. Dat is veel te veel en dus mogen er nog drie, vier spelers vertrekken. De selectie herbergt momenteel twee keepers, zeven verdedigers, acht middenvelders en acht aanvallers. In elke linie zou dus gesneden kunnen worden. De belangrijkste kandidaten om verkocht of verhuurd te worden zijn Abel Tamata, Martijn van der Laan, Juninho Bacuna of Tom Hiariej, Danny Hoessen, Jarchino Antonia. En dan is er nog Hans Hateboer, die z'n medio 2017 aflopende contract niet wil verlengen en nu dolgraag hogerop wil. FCG is bereid om mee te werken mits er een aannemelijk bod komt. Totop heden nada.                 

Het is niet al te complex om het elftal voor de vuurdoop aanstaande zondag in de Groene Kathedraal vs Feyenoord (12u30) samen te stellen. Simon Tibbling&Kasper Larsen vertoeven met respectievelijk Zweden en Denemarken op de OS in Rio, Samir Memisevic (3-jr contract) is nog niet speelgerechtigd, Nicolo Pozzebon heeft nog tijd nodig, terwijl Martijn van der Laan, Abel Tamata en Alexander Sørloth aan het terugkomen zijn van blessures. 25 spelers minus de zeven gememoreerde krachten en tweede keeper Stefan van der Lei maakt 17 beschikbare krachten aan te vullen met jeugdspelers.                   

Aan te nemen valt dat Faber en z'n companen Marcel Groninger&Peter Hoekstra zullen kiezen voor Padt; Hateboer, Reijnen, Maduro, Van Nieff; Hiariej, Drost, Jenssen; Idrissi, Van Weert, Rusnak. Op de bank Van der Lei, Bacuna, Mahi. Linssen, Hoessen, Antonia en jeugdige talenten. "We gaan voor enthousiast en attractief voetbal" orakelde algemeen directeur Hans Nijland op de seizoenpresentatie. "Het is vanmiddag een goed nieuwsshow. En neemt U van mij aan dat geen enkele directeur of voorzitter van een betaald voetbalclub op een seizoenpresentatie met slecht nieuws komt" Zo is het maar net. Blinde Maupie zei ooit "Eerst zain en dan geleuvn!"


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.