Europa in!

Door: Martijn van der Veen

Beeld: Archief Jan Kanning
(eerder gepubliceerd op 30 september 2015)

Het is dan eindelijk zover. We gaan Europa in! Nu letterlijk wel te verstaan want dat deze exodus stond te gebeuren wisten we al enige tijd. Met Lycurgus naar Siberië, Donar naar Mons of de FC (massaal) naar Liberec. Het lot heeft beslist en u zegt het maar.

De Groningse uittocht toont nog maar eens ondubbelzinnig aan dat er maar één echte sportstad in Nederland is. In één woord ongekend en daar mag iedereen in deze fase waarin alle deelnemers spelend actief zijn best even bij stilstaan. Het zou van hoogmoed getuigen door te stellen dat  sportend Groningen door de oprichting van onze stichting en de daaraan gekoppelde site medio oktober vorig jaar haar ‘finest-hour’ beleeft, maar dat het fijn is om hier sport te bedrijven en beleven lijdt geen enkele twijfel. En daar gaat het om.

Het is daarom dat ik alle liefhebbers ongevraagd maar goed bedoeld adviseer om in de periode tot december op enig moment een kleine sport (uit Stad) vakantie in te lassen en in ieder geval, uiteraard indien de middelen dat toelaten, één Europees avontuur te beleven. Lease-auto van de buurman, Easyjet of bus, hotel, pension of camper; je gaat hoe dan ook een onvergetelijk avontuur tegemoet waar je jaren later nog geweldige herinneringen aan op kan halen. En leuke bijkomstigheid, je kunt onze helden ook nog ‘live’ ondersteunen.

Niet voor niets schreef één van onze huiscolumnisten recent; Oh wat kan het voetbal toch mooi zijn. Vooral als de bal niet rolt. Dit geldt evenzo voor de andere sporten waarbij je voor rolt wellicht iets anders (stuitert ofzo) zou moeten lezen.

Stel je voor; in een suite in Liberec met uitzicht op het stadhuis, ontbijt voor vier euro vijftig. Mee met Lycurgus naar een sporthal drieduizend kilometer verder op, waar het 15 graden onder nul is. De mannen van Donar opgevouwen in de bus naar Hongarije om zich daar te goed te doen aan de plaatselijke goulash-schotel om vervolgens op adem te komen in het plaatselijke bronnenbad.

Mocht het thuisfront nog moeten worden overtuigd dan lijkt het feit dat Oranje het EK niet gaat halen mij al een sluitend argument. Gelukkig, niet weer naar Frankrijk op vakantie. Maar dichter bij onszelf; nu is nu en de toekomst blijft -alle verwachtingen en hoop ten spijt- onvoorspelbaar. Ik had ook niet gedacht dat ik als supporter van de bekerwinnaar ooit nog eens een voetbalstadion zou bezoeken tussen de rotsen. Met dank een Rusnak c.s. gaat dat gewoon gebeuren!

Denk na dit gelezen te hebben tien tellen na, bel, mail of app gelijkgestemden en ga mee! Waarheen dan ook. Het wordt onvergetelijk. Ik wens iedereen heel veel plezier op zijn of haar eigen reis. En vergeet niet; wij gaan Europa in maar zijn en blijven Groningen!


Martijn van der Veen

Over Martijn van der Veen

Martijn van der Veen is coach van Sport in Stad en klimt zo nu en dan in de pen om mooie Groninger sportmomenten met u te delen.