Groenwit in extase

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning
(eerder gepubliceerd op 13 april 2015)

Er is eindelijk weer eens positieve heisa in de Euroborg. Na een pover begin van de tweede seizoenshelft liggen de prijzen ineens voor het oprapen. FC Groningen heeft de troefkaarten in eigen hand. Het winnen van de KNVB-beker op 3 mei in de Kuip ten koste van PEC Zwolle is de hoofdprijs. Een triomf levert niet alleen een beker en roem op, maar betekent ook kwalificatie voor de Europa League met tevens een startbonus van maar liefst 2,4 miljoen euro. Algemeen directeur Hans Nijland heeft sinds vorige week woensdag al meerdere natte dromen gehad. Mocht het misgaan in Rotterdam, dan is kwalificatie voor de play offs met als inzet een ticket voor deelneming aan de voorronden van de Europa League, ook een mooie prijs. De mannetjes van Erwin van de Looi moeten dan als achtste finishen. FC Groningen heeft evenveel punten als nummer acht Willem 2, maar een iets slechter doelsaldo (-3 om -7). Uitgerekend komende zaterdag mag FC Groningen het in Tilburg opnemen tegen Willem 2.

Er komt dus wellicht een heel mooi eind aan een merkwaardig seizoen. In de aanloop hingen er donkere wolken over de trainingsvelden, immers de schutters van het vorig seizoen Richairo Zivkovic en Filip Kostic waren voor vele miljoenen verkocht aan respectievelijk Ajax en VfB Stuttgart. Het lukte Hans Nijland en de zijnen niet om capabele opvolgers te strikken. De technische staf voelde zich danig in de steek gelaten en moest met een gemankeerde selectie aan de competitie beginnen. De voor een koopje van Go Ahead Eagles overgenomen Jarchinio Antonia en de van Sparta aangetrokken Mimoun Mahi bleken gewenningstijd nodig te hebben, de van Ajax gekochte Danny Hoesen viel ronduit tegen en de van Cambuur teruggekeerde Martijn van der Laan was meestijds geblesseerd. Ook Lorenzo Burnet kreeg permanent te maken met blessureleed.

Ondanks al die sores handhaafde FC Groningen zich in de eerste competitiehelft in de middenmoot. En toen brak de tweede transferperiode aan. Hans Nijland kwam z'n belofte na, er komen in de winterstop versterkingen had hij de hunkerende fans toegezegd. Nou. die kwamen er inderdaad. De Slowaak Albert Rusnak had indruk gemaakt bij Cambuur, maar was eigendom van Manchester Ciry. Hans Nijland lokte de technicus de Euroborg binnen. En het Deense loopwonder Simon Tibbling maakte plotsklaps eveneens z'n opwachting in de Euroborg. Erwin van de Looi en z'n handlangers Dick Lukkien en Marcel Groninger konden in januari een nieuwe start maken.

Onmiddellijk bleek dat FC Groningen twee rasvoetballers had binnen gehengeld. En omdat de sterkhouders Eric Botteghin, Sergio Padt en Tjaronn Chery zich nog sterker gingen voelen, kwam de laatste tijd niet alleen beter spel tot stand, maar volgden ook meer punten. Bovendien maakte Lorenzo Burnet een mooie rentree, was de vondst van Rasmus Lindgren als vrije verdediger een door de nood gedwongen prachtige vondst en toonde Michael de Leeuw zich een echte goaltjesdief, net als jaren terug bij SC Veendam. Al met al is er nu ineens sprake van een ongekende flow. En dat zonder echte spits. Die flow is vergelijkbaar met die van een jaartje geleden toen FC Groningen maar liefst tien wedstrijden op rij ongeslagen bleef met negen overwinningen en een gelijkspel. Tenslotte werden de play-offs gewonnen ten koste van AZ en reikten de op drift geraakte FC'ers tot deelneming aan de voorronden van de Europa League. Het destijds nog gemankeerde team legde het loodje tegen het Schotse Aberdeen.

Als de huidige vorm met het daaraan gekoppelde zelfvertrouwen nog drie weken kan worden vastgehouden staat een mirakel te gebeuren in De Kuip. Eigenlijk is het daar ook wel eens tijd voor aangezien de FC in het verleden bij beslissingswedstrijden te vaak (net) niet thuis gaf. De tijd zal leren of de overtreffende trap van extase zal worden bereikt.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.