Synchroon lopen

Door: Niek Blikslager

Naast het hardlopen ben ik ook student bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. En ja, als ik niet bezig ben met sporten, vind ik het ook leuk om me bezig te houden met de sport. Op dit moment ben ik bezig met afstuderen, en in mijn onderzoek kijk ik naar de effecten van hardlopen met ritmes.

Als je aan het hardlopen bent heb je een bepaalde cadans, bijvoorbeeld 170 stappen per minuut. Dit is dus een ritme. In de wereld waarin we leven zijn overal ritmes te vinden. De aarde draait een keer per jaar om de zon, elke paar uur is het eb of vloed, je hart klopt met een bepaalde frequentie. Wat interessant is, is dat ritmes invloed op elkaar kunnen uitoefenen.
Wanneer je aan het hardlopen bent kan jouw ritme dus ook beïnvloed worden door een ander ritme. Het is je misschien wel eens opgevallen dat je soms ‘toevallig’ precies synchroon loopt wanneer je naast of achter iemand aan het lopen bent. Dit kan natuurlijk echt toeval zijn, maar de kans is groot dat jullie je onbewust aan elkaar hebben aangepast. Hetzelfde kan gebeuren door te lopen met muziek. De muziek gaat zich natuurlijk niet aan jou aanpassen, maar jij kan je wel aanpassen aan de muziek. 

Misschien denk je nu: “dat is hartstikke leuk voor je Niek, maar wat moet ik daarmee?” Nou, dat zal ik je vertellen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gesynchroniseerd bewegen (bijvoorbeeld synchroon hardlopen met muziek, of met een ander persoon) leidt tot betere prestaties! In 1998 verbrak Haile Gebreselassie het wereld record op de 10.000 meter terwijl het nummer ‘Scatman’ van Scatman John op repeat stond in het stadion. Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen efficiënter gingen lopen wanneer ze synchroon aan het hardlopen of roeien waren. Dit komt waarschijnlijk omdat je een stabieler bewegingspatroon hebt; je bent minder aan het variëren 

Als je dit voordeel van het synchroniseren wilt gebruiken is het wel belangrijk om muziek te gebruiken die overeenkomt met je eigen natuurlijke cadans. Wanneer je luistert naar muziek met een hoger tempo dan jouw cadans is het niet altijd handig om je daaraan aan te passen. Mensen zijn heel goed om de meest efficiënte bewegingspatronen te vinden, en jouw natuurlijke cadans is dan ook de meest efficiënte cadans voor jou. Het kan dus handig zijn om je eigen afspeellijst te maken met nummers die precies overeenkomen met je eigen cadans (deze wordt vaak wel door je sporthorloge gemeten). Op deze website (https://getsongbpm.com/tempo) kan je bijvoorbeeld jouw cadans gebruiken om de juiste muziek te vinden. Daarnaast bestaan er ook afspeellijsten op Spotify waarin alle nummers hetzelfde tempo hebben, super handig.”


Niek Blikslager

Over Niek Blikslager

Niek Blikslager studeert Bewegingswetenschappen aan de RUG en is hardloper Team 4Mijl. Specialist 5000m. Is geboren&getogen in Stad en produceert met regelmaat een column voor Sport in Stad.