Open brief aan Hans Nijland

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning (JK beeld)

Beste Hans.

Het zijn beroerde tijden voor jouw en ons aller FC. Verkoop seizoenkaarten dramatisch, supporters komen in opstand, het spel is meer dan bedroevend en jouw trainer Ernest Faber ligt al onder vuur. Kortom, een desastreus seizoen dreigt voor jouw club met toch hoge ambities: play offs halen en als het even kan weer eens de Europa League in. En heb je bij de seizoenspresentatie gesteld 'We moeten met attractief spel de hut weer vol spelen'. Tsja...                

'Het moet anders, het is vijf voor twaalf' kopt het Dagblad. Scribent William Pomp neemt jouw Ernest Faber flink te grazen. Moet hij weten, maar het is mij iets te simpel gesteld. Zullen we eerst even het aan-en verkoopbeleid van de laatste jaren doornemen? Jij was de eindverantwoordelijke persoon als algemeen directeur. Na het vertrek van Henk Veldmate promoveerde je jeugdbaasje Peter Jeltema tot technisch manager. Lekker goedkoop moet je gedacht hebben. Gemakshalve vergat je even dat het jaren kost om ingewerkt te raken in een dergelijke job. En je moet het echt in de vingers hebben. De gevolgen zijn desastreus met uitzondering van Ruben Jensen en Djiego Warmerdam is het en masse viertjes, vijfjes, zesjes werk.              

Toppunt van ellende is Jesper Drost. Ooit smaakmaker van PEC Zwolle onder supervisie van jouw nieuwe technisch manager Ron Jans. Gekocht voor pakweg 1,3 miljoen eurootjes. Daar eten ze bij PEC nog wekelijks biefstukjes van de haas van. Hier is de spelmaker annex goalgetter een anonieme hobbelaar. Je moet welhaast slapeloze nachten hebben. Wellicht kan Jans je uitleggen hoe het destijds met Drost ging: 9 goals en 12 assist! PEC acteerde met een keeper. vier verdedigers, drie middenvelders, twee flankspelers en een centrumspits. Necid maakte in een half seizoen 12 goals en raakte daarna zwaar geblesseerd. Jouw zoon Stef kreeg de kans en maakte ook 12 doelpunten. Wie was vaak de aangever? Juist, Jesper Drost.              Waar tegenwoordig de veldslagen op het middenveld worden beslist geeft jouw club niet thuis of er nu drie, vier of vijf mannetjes rond marcheren. Zoals gememoreerd is Jensen de enige 'normale'. Neem nu Juninho Bacuna. Zou een controleur moeten zijn doch heeft de kwaliteiten niet. Hij is evenmin een box-to-box speler. Het levensgroot probleem is dat er klaarblijkelijk geen beteren zijn. Dat is de crux. Jij en je helpers hebben nagelaten om een echte baas op het middenveld aan te trekken of een echte leider van achteruit. Zo'n figuur is het loepzuivere bindmiddel waardoor de verdedigers en aanvallers beter tot hun recht komen.             

Jarenlang was het beleid van jouw club om frisse, jonge, talentrijke spelers binnen te halen. Vervolgens nog beter maken en voor vele miljoentjes te verkopen. Dat was geruime tijd mooie handel toch? Voorbeeldjes? Marcus Berg, Luis Suarez, Tim Matavz, Andreas Granqvist, Dusan Tadic, Richairo Zivkovic, Filip Kostic. En nu is het de dood in de pot. Je doet het nu notabene met onder anderen drie huurlingen: de Japanner Ritsu Doan, de Mexicaan Uriel Antuna en de Engelsman Tod Kane. Tsja... Hebben al die tientallen scouts op het WK onder 20 dan zitten slapen? Blijkbaar levert de eigen en door jou zo vaak geroemde jeugdopleiding nog feitelijk niets op althans voor de hoofdmacht.               

Ja, ik weet het Hans. Je vind dit geen leuk columnpie, maar het is niet anders. Je neemt de bloemen in ontvangst bij voorspoed en moet je van top tot teen even laten scheren bij tegenwind. Ik heb er een hard hoofd in. Toch hoop ik dat jouw en ons aller FC ooit zal herrijzen.

Met voetbalgroet,
Jan A. Van der Veen


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.