Van Droom tot Werkelijkheid

Door: Jan Korte

2018... Het jaar waarin FC Emmen onder leiding van Dick Lukkien promoveert naar de Eredivisie. In zijn tweede jaar als hoofdtrainer weet hij een selectie samen te smelten die voldoende kwaliteiten heeft om het Sparta van Dick Advocaat te verslaan in de play-offs. Voor Sparta een grote teleurstelling, ondanks de aanwezigheid van 3 toptrainers (Dick Advocaat, Cor Pot en Fred Grim).

Een droom is voor FC Emmen uitgekomen. Voor het eerst in de historie in de Eredivisie. De seizoenkaarten waren binnen een uur uitverkocht en de sponsorpool is enorm uitgebreid, omdat sponsors zich graag aan sluiten bij de enige betaalde club uit Drenthe.

Nieuwe spelers werden gehaald onder wie Wouter Marinus (ex-PEC Zwolle), Jason Bourdouxhe (ex-Helmond Sport), Caner Cavlan (ex-Boluspor en -SC Heerenveen),  Jafar Arias (ex-FC Dordrecht), Luciano Slagveer (ex-FC Twente, -SC Lokeren en -SC Heerenveen), Nicklas Pedersen (ex-KV Mechelen) en Reuven Niemeijer (ex-SC Heracles). Tel daar de vaste krachten bij als aanvoerder Anco Jansen, Gersom Klok, Keziah Veendorp, Nick Bakker, Alexander Bannink, Hilal Ben Moussa, Michael Chacon en Glenn Bijl. Met name Glenn Bijl is het seizoen uitstekend begonnen. Zijn contract is dan ook open gebroken en voor een aantal jaren verlengd. In totaal heeft FC Emmen 12 oud-spelers en 2 trainers van FC Groningen en Veendam onder contract.

In de selectie met 3 keepers, Dennis Telgenkamp, Kjell Scherpen en Peter van de Vlag is laatstgenoemde met zijn 40 jarar de routinier in de groep en een prima verlengstuk van de trainer/coach in de kleedkamer. Dennis Telgenkamp is in de voorbereiding begonnen met een blessure, waardoor hij een groot aantal trainingen en wedstrijden heeft gemist. Daardoor heeft Kjell Scherpen zijn kans gekregen en hij heeft het vertrouwen van de technische staf nog niet beschaamd. Deze doelman heeft nog een hele mooie voetballoopbaan in het vooruitzicht mits hij hard blijft trainen en kritisch blijft op zijn eigen functioneren.

Overigens is de promotie wel in een heel laat stadium gerealiseerd waardoor het scoutingsteam de focus binnen een kort tijdsbestek moest verleggen naar een hoger niveau. Door een goede samenwerking tussen de technische staf, directie, bestuur en scouting zijn er prima voorwaarden gecreëerd voor een optimale prestatie in de Eredivisie. FC Emmen doet het wel met de laagste begroting in de Eredivisie, namelijk 6 miljoen Euro. FC Groningen heeft bijvoorbeeld een begroting van 16 miljoen Euro.

De start van de competitie is goed verlopen. De eerste competitiewedstrijd werd gespeeld in Den Haag tegen ADO en werd verrassend genoeg gewonnen. Vervolgens werd er tweemaal verloren, thuis tegen AZ  en uit tegen Ajax. Beiden waren terechte nederlagen en hier waren de  kwaliteitsverschillen tussen de  spelers goed zichtbaar. De thuiswedstrijden tegen De Graafschap en Fortuna Sittard leverden slechts twee punten op, door  onnodige gelijke spelen. Ook de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle had meer kunnen opleveren, dan de nu nipte nederlaag.

SC Heracles uit werd de wedstrijd in de eerste acht minuten al weggegeven door tegen een onnodige snelle achterstand aan te lopen. Met name de tweede helft bood FC Emmen goede weerstand en voetbalde prima mee op Heracles niveau. Kortom, een redelijke start van de competitie!. Als de huidige veertiende plaats behouden kan blijven, is dat een geweldige prestaties en blijft het team van Dick Lukkien nog zeker een jaar op het hoogste niveau spelen.

Mooi voor iedereen die FC Emmen een warm hart toedraagt!


Jan Korte

Over Jan Korte

Hij is geboren en getogen in Veendam. Debuteerde als 16-jarige in het eerste elftal van het destijds roemruchte SC Veendam. Was er verderop in het leven hoofdtrainer alsmede directeur. Tegenwoordig is Jan Korte technisch coördinator en hoofd scouting van FC Emmen. Ook is hij hoofdtrainer van Rolder Boys. Jan schrijft met enige regelmaat een column voor Sport in Stad.