Er gaat niets boven schaatsen in Groningen

Foto: Jan Kanning, Yuri Solinger in 2006

Oer-Groninger Yuri Solinger is oud-schaatser en tegenwoordig de grote baas van iSkate en eigenaar/directeur van Athleteshop. Hij is geboren in Vierhuizen en woont met vriendin in Engelbert. Vanaf nu maakt Yuri regelmatig columns over z'n grote sportliefde: het schaatsen.

Het Nederlands schaatsen is tegenwoordig ook in het sprinten absolute wereldtop. Waar het twintig jaar geleden knap was als er tijdens wereldkampioenschappen sprint een Nederlander in de buurt van het podium eindigde, is het nu teleurstellend als er geen Oranjeklant op het ereschavot staat. Dat maakt het NK sprint dit weekend in Groningen alleen maar interessanter. Als je hier de eindzege pakt heb je goeie papieren voor eremetaal op het WK in Astana later dit seizoen.

Bij het rijden van een prima sprintvierkamp is het uiteraard van belang om weinig fouten te maken. Je kunt drie fantastische races rijden maar als er tijdens de vierde van alles misgaat kun je nog steeds overal naast grijpen. Het beste voorbeeld hiervan was de Japanner Manubu Horii op het WK sprint in 1997. Hij won weliswaar drie afstanden, maar werd in het algemeen klassement slechts 33ste.

Wat dit toernooi op het ijs van Kardinge nog belangrijker maakt is dat er startplaatsen zijn te verdienen voor het WK afstanden in Thialf volgende maand. In een tijd waarin de schaatsers zich steeds meer gaan specialiseren op een specifieke afstand betekent dit dus extra vuurwerk op zowel de 500- als 1000 meter bij het NK sprint. En door het steeds hoger wordende niveau in Nederland is de concurrentie moordend.

Het kan je seizoen dus maken of breken. Als je er nu niet staat is je internationale sprintseizoen voorbij. Dan kun je dus weer een jaar knoeterhard gaan trainen voor een  herkansing. Zijn het weer dezelfde toppers die pieken op het juiste moment? We zullen zien of dat dit weekend in Kardinge het geval is.

Het is ieder geval mooi dat dit belangrijk evenement sinds 1997 voor de tiende keer op het ijs van Kardinge wordt gehouden. Met andere woorden: Er gaat niets boven schaatsen in Groningen!!!