Europese bubbel Den Bosch

Door: Thomas Koenis
Foto’s: (c) Orange Pictures
 

Na de wedstrijd tegen Den Bosch op zondag 11 oktober heeft de topsport twee maanden stilgelegen. Dit was een zware periode waar wij alleen individuele trainingen mochten afwerken. Het uitzicht op een hervatting van de competitie was er niet en de cijfers omtrent het coronavirus werden steeds slechter. Redelijk onverwacht, aangezien de cijfers verslechterden en er extra maatregelen aan zaten te komen, kwam daar ineens groen licht voor de topsport. De lobby vanuit de topsport, waar Donar ook zeer actief bij betrokken was, heeft gewerkt en onder strikte voorwaarden was topsport weer mogelijk. Na twee maanden, en na het ondergaan van een coronatest, hebben wij op 17 december onze eerste teamtraining afgewerkt, een heugelijk moment voor iedereen. Na een aantal trainingen hadden we een eerste oefenwedstrijd tegen Den Helder. Dit was voor iedereen weer wennen na een periode van 2,5 maand zonder wedstrijden. Ondanks het uitdagende trainingsprogramma van de coaching staf ontbrak (logischerwijs) het wedstrijdritme. Door het besluit van de overheid zijn wij in staat om op een fatsoenlijke manier voor te bereiden op de Europese wedstrijden en dat is nodig ook. De competities van de overige teams zijn gewoon doorgegaan waardoor zij al aardig wat wedstrijden in de benen hebben. Na drie officiële competitiewedstrijden, waar wij wisselvallig hebben gepresteerd, was het tijd om ons voor te bereiden op de Europese bubbel. In dit toernooi spelen wij tegen Den Bosch en het Russische Parma. Borisfen uit Wit-Rusland heeft zich afgemeld wegens positieve coronagevallen. In de periode tot de Europese bubbel hebben we circa vijftien coronatesten ondergaan.

Zondag 24 januari

Op zondag 24 januari vertrokken wij, na de laatste training in Martiniplaza, richting Den Bosch. Bij aankomst in de Maaspoort moesten wij eerst een coronatest ondergaan alvorens wij intrek konden nemen in het hotel. Wat direct opviel was dat de protocollen streng waren ingericht. Het testen verliep voorspoedig, binnen een half uur was iedereen getest en kregen we groen licht om richting het hotel te gaan. Ieder team heeft een eigen etage in het hotel waar je in principe niet van af mag, tenzij het noodzakelijk is zoals trainen, wedstrijden of eten. Donar heeft één hotelkamer ingericht als soort van huiskamer waar een tafeltennistafel staat en een andere kamer als fitnesskamer, waar een fiets, matjes en andere fitnessattributen aanwezig zijn. 

Maandag 25 januari

Maandag was een vrij rustige dag en waren wij grotendeels aangewezen op onze hotelkamer. Om 13.00 stond de eerste activiteit op planning, video analyse van Den Bosch. De coaches waren goed voorbereid en geven, zoals gewoonlijk voor een wedstrijd, een videopresentatie van de tegenstander. In deze bijeenkomst worden de laatste puntjes op de spreekwoordelijk “i” gezet voor het gameplan. Er werden hierna een aantal fanatieke potjes tafeltennis gespeeld. Om 18.00 mochten wij eindelijk het hotel verlaten om een training af te werken in de Maaspoort. Tijdens deze training werd het gameplan doorgelopen en was het verder een rustige training, om alle energie voor de wedstrijd te sparen. Na afloop van de training werd de vloer, ballen en stoelen grondig gedesinfecteerd door de organisatie. Na terugkomst in het hotel hebben wij met zijn allen gedineerd en daarna was het tijd om te rusten en op tijd te gaan slapen, want dinsdag is het wedstrijddag!

Dinsdag 26 januari

Na het ontbijt zijn we weer vertrokken naar de Maaspoort om een ‘shoot-around’ af te werken. Tijdens deze training lopen we een aantal laatste details door, daarna nemen we schoten en is er gelegenheid om te stretchen etc. Bij terugkomst in het hotel hebben we een lunch en daarna nog tijd om te rusten. We zouden rond 16.30 vertrekken naar de Maaspoort voor de wedstrijd tegen Heroes maar door onrust in Den Bosch wegens protesten/rellen, werd ons nadrukkelijk verzocht om eerder naar de hal te komen. Uiteindelijk vertrokken we rond 15.30 richting de hal. Een uur voor de wedstrijd mochten wij de speelvloer op, waar iedereen vrij is om zichzelf voor te bereiden op de wedstrijd. Veertig minuten voor aanvang van de wedstrijd hebben wij altijd een korte teambespreking in de kleedkamer. En toen was het zover, onze eerste wedstrijd in de bubbel tegen Den Bosch. Het was een intense wedstrijd, waar zelfs een verlenging nodig was om een winnaar te benoemen. Helaas was dit niet in het voordeel van ons. We hebben kansen gehad om te winnen maar grepen uiteindelijk naast de overwinning. Uiteraard was de teleurstelling groot bij het team…

Veel tijd om in de teleurstelling te blijven hangen was er niet maar uiteraard moeten we hier van leren en daarom werd besloten om de volgende dag een aantal fragmenten te bekijken om hier van te leren.

Woensdag 27 januari

Woensdag stond in het teken van herstel en voorbereiding op de volgende tegenstander: Parma uit Rusland. Begin van de middag hadden wij een hersteltraining in de Maaspoort, belangrijk om te bewegen voor actief herstel en een gedeelte van het wedstrijdplan tegen Parma doornemen. Later op de middag hadden we weer een videoanalyse van de tegenstander. De rest van de dag stond in het teken van rust en voorbereiden op donderdag.

Donderdag 28 januari

Vandaag is de dag dat het moet gebeuren, we hebben een overwinning nodig om zeker te zijn om door te gaan naar de volgende ronde. De tegenstander is het Russische Parma en heeft een sterke ploeg. Na eenzelfde voorbereiding als de wedstrijd tegen Den Bosch, waar we dit keer niet eerder naar de sporthal hoefden omdat de relschoppers zich iets meer gedeisd hielden, was om 18.00 tijd voor de wedstrijd. Het was een fysiek zware wedstrijd waar wij het moeilijk hadden. Elke fout werd direct afgestraft en ook kregen wij veel persoonlijke fouten tegen. Gedurende de wedstrijd liep Parma steeds verder weg van ons, wat zelfs tot 20 punten opliep. We bleven als team knokken om dichterbij te komen en te hopen op een stunt. Daarnaast was het van belang om, bij verlies, de schade zo klein mogelijk te houden om alsnog zicht te houden op een plek in de volgende ronde. Die schade was uiteindelijk 12 punten en dit betekende dus het tweede verlies. In deze wedstrijd zijn wij vooral onszelf tegengekomen en zijn wij in situaties gekomen waar wij als team van moeten leren en sterker van moeten worden. Parma heeft een goed team waar constant de open man wordt gevonden in de aanval, ze spelen slim en weten hoe ze fouten moeten uitlokken. Uiteraard is dit resultaat teleurstellend en hoopten wij op meer. 

Vrijdag 29 januari

Vrijdag was het tijd om naar huis te gaan en afwachten hoe andere teams het ervan af gingen brengen en of wij toch nog een plek in de volgende ronde weten te bemachtigen. Bij thuiskomst hebben wij de standen gevolgd en uiteindelijk was dit niet voldoende voor ons. De Europese bubbel, die overigens fantastisch georganiseerd was door Heroes en Donar, is uiteindelijk teleurstellend geweest voor ons als team. Met name de wedstrijd tegen Den Bosch had meer ingezeten. Voor ons zaak om als team te herpakken en volledig te concentreren op de DBL.

 

Thomas Koenis