Sport in Stad bestaat 5 JAAR - 5.000 redenen om door te gaan

Door: Hans Schrijer

Vijf jaar lijkt niks. Voor ons is het al heel wat. 

De FC Groningen scoorde in de afgelopen vijf jaar meer dan 100 keer. Het bleek niet genoeg.
Wijlen Fernando Riksen kreeg ooit in vijf jaar tijd meer paaldanseressen op bezoek dan ik in mijn hele leven. De Tweede Wereldoorlog duurde in Nederland op vijf dagen na precies vijf jaar. Daar is meer over gezegd en geschreven dan over de complete topsport in Groningen, inclusief alle breedtesport in Haren en Ten Boer. Er zijn films over gemaakt. Het was ook spannender, ondanks Duitse deelname.

Tussen 2014 en 2019 regende het in Groningen grote kampioenen, al is het maar in de sporttakken waar je niet moe van wordt: schaken, dammen, blaasvoetbal, klaverjassen, curling, of iets met paarden. Sport in Stad was er steeds bij, al was het maar in gedachten. American Football! We gingen gezellig op bezoek bij de Groningen Giants, waar we beleefd bedankten voor een clinic. We bukten voor een verdwaalde puck bij de ijshockeyers van GIJS, waar de toespraak van de voorzitter grappiger was dan de wedstrijd. 

Ik mocht de Antilliaanse vechtsportlegende Earl Blijd interviewen, wereldberoemd - en niet alleen in Paddepoel - dankzij Bao Trieu, Wushu en Kungfu, levenswijsheid, veerkracht, maar ook drukke Chinese drakendans en heel cultureel oosters tromgeroffel. Hij bleek graag een gebakken scholletje te eten in bruin café 'Bij Ons' - daar ging mijn James Bondgevoel. Iemand uit Willemstad, Curaçao mailde: of ze ons verhaal mochten afdrukken in de Antilliaanse krant Amigoe? Vooruit dan maar!

We mochten op werkbezoek bij een Groningse hockeyclub, iets met letters, waar we Willemijn Bos erg mooi vonden. Maar dat durfden we dan niet te zeggen, want ze had een stuk hout in haar handen. We kwamen onder het stof te zitten op de Draf- en Renbaan, waar we ontdekten dat champagne en bitterballen best samengaan. 
Er waren ook leuke dingen. Hoogtepunt van mijn vijf jaar: we leerden coach Habib Kazemi kennen. 

Jason Dourisseau - een Groningse basketballer met een Amerikaans verleden - speelde de afgelopen vijf jaar onafgebroken bij Donar, de vijf jaar daarvoor trouwens óók. 
Wat niet veel mensen weten: bij de FC Groningen loopt een keeper rond, die al vijf jaar niet meer gepasseerd is. Dat komt vooral omdat hij steeds op de reservebank zit. In 2017 kreeg hij vijf speelminuten - omdat de eerste keeper in blessuretijd door de bliksem getroffen werd. In die vijf minuten moest hij toch nog twee keer naar het net om te vissen, maar beide doelpunten werden in 2018 met terugwerkende kracht door de VAR afgekeurd. Hij houdt dus zijn 'clean sheet'.

Over clean sheet gesproken: in vijf jaar tijd keek ik op zaterdagavond 109 keer naar Match of the Day van de BBC, gemaakt in het verre Engeland, terwijl ik ook gewoon naar TV Noord had kunnen kijken. Dat komt vooral omdat mijn vrouw Gary Lineker aantrekkelijker vindt dan die kale van Noord.

Vijf jaar is best lang. Zelfs vijf seconden kunnen een eeuwigheid lijken. De wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur duurde vijf tellen te lang. Ook omdat ex-Groninger Tadic heel even niet oplette. Dat had trainer Danny Buijs dus nooit goed gevonden! Ajax-trainer Eric Ten Hag komt uit Twente, waar ze veel zorgelozer in het leven staan. 

Björn Borg won binnen vijf jaar vijf keer Wimbledon. Eddy Merckx was heel talentvol en had gemakkelijk geschiedenis kunnen schrijven door vijf keer in vijf jaar de Tour te winnen, maar in 1973 deed hij even niet mee. Hij was in Spanje. Daar won hij 6 ritten én het eindklassement in de Vuelta, maar ja, geen Tour dus. 

Dwalen we nu af? Nee, alles heeft met alles te maken op het kantoor van Sport in Stad. Het zit zo: de B-junioren van FC Groningen werden dit jaar Landskampioen Onder 17. We zongen: "Helemaal niks, helemaal niks in Amsterdam!" 

Dus als ze nog vijf jaar bij elkaar blijven en er niemand naar Spanje gaat, hebben we over precies vijf jaar een landskampioen in de Eredivisie voor Volwassenen. Schrijf maar op: half mei 2024 is het feest, uitgerekend als Sport in Stad alweer 10 jaar bestaat. Alvast gefeliciteerd!

Mathieu van der Poel wordt nog minimaal vijf keer wereldkampioen, desnoods in een sport die hij nu nog niet beoefent. Alle andere voorspellingen voor de komende vijf jaar, daar zijn we voorzichtiger mee. Maar één ding is zeker: er gaat weer een hoop gebeuren. Wij zijn erbij, al is het maar in gedachten.


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geƫmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE