Mijn jaar als wereldkampioen

Door: Roel Boomstra

Beeld: Eigen archief

De strijd om de wereldtitel dammen 2016 ging tussen Jan Groenendijk (18 jaar, Ned.) en mijzelf, ook wel genoemd: Jan vs Roel. Meteen de eerste partij van de match speelde ik de beste partij uit mijn damcarrière tot dan toe, waarmee ik een verpletterende overwinning boekte. In ronde 2 had Jan de kans om terug te slaan, maar vanuit verloren stand kroop ik door het oog van de naald en behaalde ik een remise. Daarna verliep de match ideaal. Ik kwam niet meer in de problemen, wist de kansen die ik kreeg te benutten en won de match over twaalf partijen met 16-8. Ik piekte op het juiste moment!

Na de wereldtitel stroomden de felicitaties binnen, onder andere namens het Koninklijk Huis en de Minister-President. Toen de match net was beslist kwamen Jan en ik weer op de landelijke TV in de studio bij De Wereld Draait Door. Bij thuiskomst werd ik op het stadhuis in Groningen verwacht voor een huldiging. Ook werd ik uitgenodigd voor het decemberdiner van de Rijksuniversiteit Groningen, net als onder andere Nobelprijswinnaar Ben Feringa. En verder was er zoal nog een prachtige huldiging bij damclub Hijken DTC, een leuke avond met Sport in Stad, een dagje als eregast bij Tata Steel Chess en een wereldkampioenenlunch van het ministerie van VWS.

Rond alle aandacht bleek het niet eenvoudig mijn normale leven weer op te pakken. Als ik bij squashtraining een oefenpartijtje squash verloor zeiden mijn tegenstanders: ‘Ik heb gewonnen van de wereldkampioen! (dammen)’. Bij een project voor mijn master natuurkunde werd ik ook meteen herkend: ‘Hee, jij bent toch de wereldkampioen dammen?’ ‘Ja.’ ‘Okee, cool!’ Het is niet zo dat ik een hekel heb aan deze aandacht, maar het was zeker wennen.

Gelukkig zijn er ook leuke voordelen aan de wereldtitel. Zo hebben sinds maart van dit jaar de hoofdsponsoren van damclub Hijken DTC, Autobedrijf Misker en Veninga Hijken Bloembollen, in samenwerking met de NSP Adviesgroep een jaar lang een auto ter beschikking gesteld. Als treinreiziger wist ik lange tijd niet wist wat ik miste, maar nu kan ik ineens bijna een uur langer in mijn bed blijven liggen voor een training op Papendal. Verder vond ik het een grote eer om te worden verkozen tot ‘Sporter 2016’ van de provincie Groningen en te worden benoemd tot erelid bij Damclub Het Noorden uit Groningen.

Ondertussen begonnen ook de damtoernooien weer. Het eerste toernooi dat ik speelde was de World Cup Final in Oefa (Rusland). Ik had moeite om te wennen aan mijn nieuwe status en wilde het extra goed doen. Mede daardoor eindigde ik op een teleurstellende 5e plaats. Ook bij de andere toernooien dit jaar lukte het mij niet om op het podium te eindigen. Zo werd ik bij het World Cup toernooi in Spanje slechts 14e, bij het Nijmegen Open net 4e en bij het World Cup toernooi in Polen 7e.

Wel waren er kleinere successen: Bekerwinst met Hijken DTC, winnaar van het NK Sneldammen en zelfs Europees kampioen Rapide (rapide is een vorm van dammen met een verkorte bedenktijd).

Op 1 oktober van dit jaar begint het WK Dammen 2017 met voor het eerst in de geschiedenis maar liefst 84 deelnemers. Daar wil ik vanzelfsprekend mijn titel verdedigen. Ik weet dat ik het niveau in mij heb, nu gaat het weer om pieken op het juiste moment!


Roel Boomstra

Over Roel Boomstra

Hij heeft al een vrachtje damtitels op z'n erelijst prijken. Veroverde wereldtitels in 2016&2019, werd Europees kampioen in 2014 en Nederlands kampioen in 2012&2015. Stadjer Roel Boomstra was op z'n 14e al internationaal grootmeester. Volbracht de studie MSc Physics aan de RUG. En heeft met enige regelmaat even tijd om een column voor Sport in Stad te fabriceren.