Heimwee naar Eurovoetbal met FC Groningen onder-19

Door: Emiel Venema

Voetbalminnend Groningen hoorde het Sierd de Vos ongetwijfeld zeggen nadat Hans Hateboer voor de tweede keer namens Atalanta Bergamo had gescoord tegen Valencia. “Hans Hateboer uit Beerta die ik als jochie van zestien jaar nog zag spelen tijdens Eurovoetbal, dat prachtige jeugdtoernooi bij Be Quick op de Esserberg dat al een paar jaar helaas niet meer bestaat.”

Het schoot door mijn hoofd toen ik woensdagavond 26 februari op Sportpark Corpus den Hoorn aanwezig was voor de kwartfinale van de beker tussen FC Groningen onder-19 en FC Emmen onder-19. De jongens die deze avond in actie kwamen, hadden mee kunnen doen aan Eurovoetbal als het toernooi nog had bestaan.

Reken maar dat FC Groningen onder-19 hoge ogen had gegooid. De ploeg van de trainers Peter Hoekstra en Melchior Schoenmakers maakt een prima seizoen door, wist in het najaar al te winnen van PSV en Ajax, en heeft dankzij een 6-2 overwinning op FC Emmen de halve finale van de beker bereikt. En dan te bedenken dat spelers als Kian Slor, Joël van Kaam en Tomas Suslov deze avond niet in actie kwamen vanwege het drukke programma, want twee dagen eerder moest FC Groningen 2 ook een wedstrijd afwerken.

In 2012 was ik manager communicatie van het laatste Eurovoetbaltoernooi. Het evenement was toen al niet meer het toernooi wat het ooit was. De publieke belangstelling was al wat afgenomen en vaste deelnemers als Ajax en Feyenoord ontbraken. Maar met HSV, Atlético Madrid, Udinese, Fenerbahçe en uiteraard FC Groningen viel er nog genoeg te genieten. 

Ook in dat zonovergoten pinksterweekend was het weer kijken welke talenten opvielen. Wie van deze spelers zouden we terug gaan zien in de Champions League en op de grote internationale toernooien? Een aantal van hen is nu nog actief in de Europese top zoals Romelu Lukaku, Memphis Depay en Joël Matip. En natuurlijk onze eigen ‘Hansi’ Hateboer die ik begin januari nog bezocht in Bergamo voor de FOX Sports DOC ‘Van Beerta naar Bergamo.’

Terug naar het huidige FC Groningen onder-19 dat voor dit seizoen een duidelijk doel heeft gesteld: “We willen opnieuw de bekerfinale halen en in de top drie eindigen in de competitie,” spreekt aanvaller Remco Balk uit. Om daar lachend aan toe te voegen: “Natuurlijk willen we kampioen worden.” En waarom zou hij dat ook niet uitspreken? Vorig jaar werd een deel van de selectie al kampioen met FC Groningen onder-17 en bereikte FC Groningen onder-19 de eindstrijd van de beker. In het Hitachi Capital Mobility Stadion werd de finale verloren van een sterk Ajax. Het deed op die woensdagavond 29 mei herinneren aan de openingswedstrijden van Eurovoetbal die vanaf 2006 in Euroborg werden afgewerkt.

FC Groningen onder-19 zou dit seizoen ook zomaar kampioen kunnen worden. De ploeg staat tweede in de Eredivisie voorjaar, achter AZ, en won al van PSV en sc Heerenveen. Als het team tegen het einde van de competitie nog steeds kans maakt op de titel, dan worden eerder genoemde jongens als Slor, Van Kaam en Suslov en wellicht Romano Postema misschien wel aan de selectie toegevoegd. Laten we dan met z’n allen naar Corpus den Hoorn gaan en de oude tijden van Eurovoetbal een beetje doen herleven.


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.