Van sport kijken word je dik

Door: Hans Schrijer

Groningen heeft, net als New York, zijn Giants. American Football dus. Een hele gave en plezierige sport, die maar snel groot moet worden in Nederland, te beginnen met de Groningse Giants als landskampioen natuurlijk. Ik heb namelijk HONGER!

Ik was op een stralende herfstdag - 30 graden in de schaduw - op bezoek bij die ándere Newyorkse grootmacht van het football, niet de Giants maar de Jets. De Giants waren namelijk uitverkocht. Wachten op een seizoenkaart duur ongeveer 15 jaar en ik was maar twee weken in New York. Giants of geen Giants, het was erg mooi. Een paar details: de bal is niet rond, maar ei-vormig, zodat zelfs de grootste en handigste knuisten er wel eens eentje laten glippen - een wedstrijd zou anders ook snel afgelopen zijn. Je herkent dankzij de enorme hoeveelheid sportkleding inclusief helm met gebitsbeschermend fietsenrek helemaal niemand, maar dat geeft niks. Als er een verdediger iets goeds doet - iemand dooddrukken in het gras bijvoorbeeld - komt zijn pasfoto in 5 x 5 meter op het scorebord, plus nog wat statistieken uit de rest van zijn carrière: zoveel botbreuken, zoveel afdruipende tegenstanders, zoveel grote mannen die moesten huilen als jochies.

Jullie krijgen allemaal de groeten van de New York Jets fans. Na een kwartiertje al kansloos met 0-17 achter staan, dik verliezen, maar WHO CARES? Zolang de biertap maar open is, de BBQ blijft sissen en de hot dogs lekker groot zijn. Ik ontdekte dat zo'n american football game in feite een verschrikkelijk grote horecagelegenheid is, een fast food restaurant met 82.000 zitplaatsen - waar op het middenterrein een partijtje matten-met-de-helm-op aan de gang is, toevallig precies van 1 tot 4, nét nu jij er ook bent om een hapje te eten met vrienden. Naast je zit een supporter van de tegenpartij, die maakt af en toe een rotopmerking van de vrolijke soort - LACHEN JOH.

Een vergissing is trouwens snel gemaakt, want de Eagles uit Philadelphia hebben bij de oprichting ook al gekozen voor fris groen-wit - en New York is niet zo ver weg. Dat zie je terug in de gezichtsbeschilderingen, de groen gemaakte lippen en de van eeuwige trouw blijk gevende groen-witte Eagles tattoeages. Ik zag zelfs een zwangere Jets-fan (de trotse aanstaande vader die na een lange aanloop gescoord had stond ernaast) met op haar zwangerschaps T-shirt heel groot "Jets Fan in Progress".

Maakt het een moer uit hoe goed de Jets vandaag spelen en WAAROM? WELNEE toch? Want je hebt HONGER. En DORST.

Uitgerekend deze maand oktober geven onze eigen Groningen Giants - kijk vooral even op de website hoe prachtig het ei-vormige clublogo met de twee G's schittert - voor iedereen tussen 12 en 19 jaar open trainingen. Op woensdagavonden, vanaf 18:30 uur. Tot 20:00 uur, voor wie dat er zo lang levend afbrengt.

Wel eerst even aanmelden met een mailtje, ook via de website. En de nabestaanden vast op de hoogte brengen natuurlijk.

Iedereen kan het, staat er op de website. "Ben je groot en sterk, of juist klein en behendig, voor iedereen is er een plek! Kom mee trainen en ontdek of deze fantastische sport voor jou is weggelegd! American Football is een combinatie van gooien, vangen, rennen, tacklen, blocken en heel tactisch nadenken." Nou, ik heb er nog eens goed over nagedacht en ik doe het toch maar niet. Ook al zou ik tussen de 12 en 19 zijn, of pakweg 24. Ik ben wel klein en behendig, maar toch vooral een schijterige lafaard.

De routebeschrijving naar het trainingsveld laat meteen al een verschil zien met de vijfsterren accommodatie van de New York Giants én Jets, het MetLife Stadium in de Meadowlands, New Jersey. Daar rijdt een eigen 'footballzweefspoortrein' van Hartje Manhattan naar 20 meter voor de hoofdingang van het immense, gloednieuwe multimedia stadion.

Kijkerstip: kijk op de website van het MetLife Stadium naar het filmpje 'The Secrets of MetLife Giants-Jets Game Changeover' - allebei de clubs spelen er hun thuiswedstrijden. Na vier kwartier wedstrijd van de ene kleur wordt er door een leger mensen dag en nacht gewerkt om het hele ding weer op tijd om te toveren van Giants-blauw in Jets-groen. Alleen de middenstip blijft hetzelfde, met de onpartijdige letters NFL in het kunstgras. Zo'n 1.100 losse items (van vlaggetjes op het parkeerterrein tot stoelen in de business lounge tot verwisselbare 'endzones' in Jets of Giants kleuren) worden 1 voor 1 met de hand verwisseld. De achterwanden en kledingrekken in de rij supportersshops, die gaan vanzelf: ze draaien automatisch op James Bond-achtige wijze om. Niemand die volgende week de lelijke grote shirts van de andere huurder nog ziet!

Wij moeten het (nog even) doen met: "Sportpark Corpus Den Hoorn, veld 8, links achterin ten opzichte van de ingang."


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geƫmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE