De driekoppige draak uit Rusland

Door: Roel Boomstra

De laatste Nederlander die de wereldtitel dammen had weten te veroveren was lange tijd Harm Wiersma. Hij won zijn zesde en laatste titel in 1984, bijna tien jaar voordat ik was geboren. In de jaren daarna vond de opmars plaats van de meest succesvolle dammer aller tijden: Alexey Chizhov uit Rusland. In 1988 won hij met grote voorsprong zijn eerste wereldtitel, waarna hij de damwereld zo’n tien jaar zou regeren. De eerste, nog steeds actieve, grote Rus had zich aangekondigd.

Na een korte vormdip in 1994 werd zijn hegemonie in 1998 doorbroken door een nieuwe Rus: Alexander Shvartsman. Hij versloeg de toen 8-voudig wereldkampioen in een direct duel om de wereldtitel. Samen stonden ze aan de top van de damwereld. Een derde grote Rus kon niet lang meer uitblijven. Vijf jaar later kwam deze er dan ook. Alexander Georgiev won in de periode 2003-2015 negen wereldtitels door de andere twee met regelmaat te verslaan. Er waren nu drie grote Russische dammers.

Sinds 2011 sta ik zelf in de top 10 op de wereldranglijst. Af en toe wist ik de grote drie voor te blijven, zoals bij de door mij gewonnen World Cup 2013 of het EK 2014. Vaker was het echter een van de grote drie die mij de pas af sneed. Zo won Alexander Georgiev het WK in 2015 (ik werd 3e), won Alexey Chizhov het EK 2016 (ik werd 2e) en won Alexander Shvartsman het WK 2017. Ook op de wereldranglijst lukte het mij nog nooit de 1e plaats te bezetten. Op het moment dat ik Georgiev inhaalde was het Shvartsman die mij inhaalde. Toen ik hem inhaalde was het weer Georgiev.

Het voelde als strijden tegen een driekoppige draak. Met enige regelmaat had ik twee koppen goed in mijn vizier, maar dan was er dan altijd nog een derde over. In 2016 greep ik mijn kans. Alexander Georgiev besloot om persoonlijke redenen zijn wereldtitel niet te verdedigen, waardoor de WK-match werd gespeeld tussen Jan Groenendijk en mijzelf. Ik won de match overtuigend. Hoewel de titel echt telt, voelt het een beetje als het drakennest leegroven terwijl de driekoppige drakenmoeder weg van huis was.

Komende WK-match speel ik tegen regerend wereldkampioen Alexander Shvartsman. Hij is een van grote drie uit Rusland, maar in ieder geval is het slechts één kop om rekening mee te houden. Ik kijk er al naar uit om mijn krachten een-op-een met hem te meten.

En mocht het mij niet lukken, werken we in Nederland inmiddels aan een bataljon strijders. De grootmeesters Wouter Sipma (25 jaar), Martijn van IJzendoorn (21 jaar) en Jan Groenendijk (20 jaar) meldden zich al aan de top. Zelfs hun opvolging staat al weer klaar met de net iets jongere generatie talenten Wouter Wolff (19 jaar) en Jitse Slump (19 jaar). En bij de jeugd halen ook Machiel Weistra (15), Emre Hageman (13) en Simon Harmsma (13) uitstekende resultaten. Over een paar jaar heeft Nederland 9 ridders om de driekoppige draak uit Rusland definitief te verslaan!

Foto: In actie tijdens de WK-match 2016 met twee Nederlandse vlaggetjes op tafel. Hopelijk gaan we dat vaker zien!


Roel Boomstra

Over Roel Boomstra

Hij heeft al een vrachtje damtitels op z'n erelijst prijken. Veroverde wereldtitels in 2016&2019, werd Europees kampioen in 2014 en Nederlands kampioen in 2012&2015. Stadjer Roel Boomstra was op z'n 14e al internationaal grootmeester. Volbracht de studie MSc Physics aan de RUG. En heeft met enige regelmaat even tijd om een column voor Sport in Stad te fabriceren.