Na de kerst ballen de Donar spelers vrolijk verder op topniveau

Door: Hein Gerd Triemstra

Beeld: Jan Kanning / Arnold Meijer

Het voelt als een overdadige rust en stilte tijdens deze kerstvakantie als de kruitdampen van het basketballfront al even zijn opgetrokken. Het strijdgewoel op het veld is tijdelijk verstomd en er mag met zicht op de kerstboom teruggeblikt worden. Tijdens de kerstmaaltijden kwamen de lekkerste gerechten van het meergangen Donar-menu nog even langs. 't Was een bijzondere eerste seizoenshelft van Donar en dat was het.

Met 7 overwinningen op rij zijn de spelers en coaches met kerstreces gegaan. Een mooi moment om cadeautjes uit te delen, wat de Groningers tot nu toe nog weinig hebben gedaan. Van de 8 verliespartijen in de 1e seizoenshelft werden er 2 direct op vreemde bodems van Litouwen en Denemarken goed gemaakt. In een spannend onderonsje mochten de Antwerpse zuiderburen er 1 winnen onder voorwaarde, dat er enkele weken later in Groningen na verlenging gewonnen mocht worden. Tijdens deze heroïsche wedstrijd op Sint Nicolaas zijn verjaardag mocht Donar in een volgepakt en uitzinnig Martiniplaza voor het 2e achtereenvolgende jaar de 2e ronde in de Europe Cup bereiken. Wederom een topprestatie voor het Groninger basketball in het sterke Europese strijdperk, waarbij vooral het geniale optreden van de net van een blessure herstelde Arvin Slagter opviel. In de laatste minuten van deze cruciale verlengde speeltijd wist hij een slimme steal en belangrijke rebound te pakken en eerst zelf een driepunter binnen te gooien waarna hij met een assist Drago Pasalic voor nog een driepunter kon bedienen. Ervaring die op deze momenten opstaat en kenmerkend is voor het leiderschap dat in een ploeg nodig is. Dat de nog iets ervarener Kroaat de laatste doorslaggevende score voor zijn rekening nam, maakte het Europese feest voor Donar compleet.

Diegenen die er bij waren zullen het niet snel vergeten. Een grandioze wedstrijd die wat mij betreft een optelsom was van alle trainingsarbeid, hoogstaande basketballvisie, slim aankoopbeleid en teamwork.

Bijna net zo spannend en intens maar nog beter van kwaliteit was de (thuis)wedstrijd tegen Estudiantes in Leeuwarden in de 3e voorronde van de Champions League. Een sterk staaltje organisatievermogen had het Kalverdijkje omgetoverd in een swingende 2e thuisbasis. Het basketballniveau dat Donar in deze wedstrijd liet zien was subliem te noemen en had na een gelijke eindstand eigenlijk wel beloond mogen worden met een Champions League ticket. Helaas werd deze route 3 dagen later geblokkeerd door de na verlenging verloren partij in Madrid. Wie had kunnen dromen dat Donar begin oktober er direct al een droomseizoen van had kunnen maken, die nog mooier zou worden dan het vorige seizoen? Na deze mooie piek kwam er een zware kluit op onze helden af na deze 3e verliespartij.

Zwolle kwam weer 3 dagen later naar Groningen om voor de Supercup te strijden. Doordat Donar in het seizoen 2016-2017 alle Nederlandse prijzen wist te veroveren, waren de verwachtingen nu ook weer groot. Zwolle dacht er anders over en overklaste een dit keer matig Donar op Gronings grondgebied. Het was al de 7e wedstrijd in 16 dagen en Arvin Slagter werd zeker gemist, maar vooral het gebrek aan leiderschap op het veld viel op. Zwolle profiteerde en won voor het eerst een welverdiende prijs in hun clubgeschiedenis. En 2 dagen later trok ook Leiden aan het langste eind tijdens het 1e competitieweekend. Een rollercoaster van 18 dagen met smakelijke hoogtepunten eindigde met een bitter toetje. Geen Champions League deelname, Supercup-winnaar en ranglijstaanvoerder voor Donar op dat moment en 5 verloren wedstrijden.

Donar zou op dit moment wel een terechte lijstaanvoerder zijn als we kijken naar het vertoonde spel en een bijzonder cadeau dat aan Aris werd uitgedeeld. Opmerkelijk hoe een coach tegenwoordig in één enkele wissel-actie een wedstrijd voor zijn team kan verliezen, zonder zelf geschorst te worden. Wadapatja zeggen we dan in Groningen en dan hopen we dat het licht snel weer terugkomt. Deze opgelegde verliespartij was na de uitwedstrijden tegen de Fransen en de Belgen de 8e verloren pot en blokkeerde reeks van 10 gewonnen wedstrijden. Imposante voorstelling tot nu toe, met overtuigende overwinningen op de andere topclubs in de DBL en de op de valreep de gewonnen uitwedstrijd in de 2e ronde van de Europecup tegen het Roemeense Napoca. Met iedereen fit had Teddy Gibson een belangrijke rol. Als vervanger voor de geblesseerde Arvin Slagter nam hij een enorme schat aan ervaring mee naar Groningen. Waar hij in 2004 als jonge talentvolle speler bij Amsterdam bijna de weg naar de finale voor de Donar dwarsboomde, zo blij zijn we nu in Groningen met zijn bijdrage. Zo fit en snel nog op zijn leeftijd. Geen wonder dat hij tot het einde van het seizoen mag blijven. Een extra kerstgeschenk voor de trouwe fans. Dat leverde direct ook het slechte nieuws op, dat Aron Royé na een half seizoen stopt bij Donar. Erg jammer dat deze betrouwbare en hard werkende point-guard Groningen weer gaat verlaten.

Dai alles te samen betekent wel dat het telraam stand-by moet blijven of dat deze hier en daar met kerstcadeau is gedaan. Misschien kan de supportersvereniging een groot exemplaar op de tribune plaatsen en nauwkeurig bijhouden, zodat iedere betrokkene goed op de hoogte blijft. Altijd zelf met een goed voorbeeld beginnen, zodat er door anderen beter nagedacht gaat worden over een regel, de invoer ervan en de noodzakelijke gevolgen en sancties bij overtreding. Als deze dan ook zorgvuldig met alle betrokkenen wordt gecommuniceerd, dan komt het in de toekomst vast helemaal goed.

Wat mij betreft heeft de bedachte regel niet zoveel te maken met de essentie die er achter ligt. Uiteindelijk willen we met z'n allen een supergoed presterend Nederlands basketbalteam, waardoor de extra media aandacht ook kan zorgen voor meer financiële mogelijkheden in het basketball. Daar zijn goede opgeleide Nederlandse spelers voor nodig of goede genaturaliseerde spelers. Decennialang is er in Nederland veel ingezet op deze laatste groep. Dat zijn ook voornamelijk de spelers die Donar goed geholpen hebben om kampioenschappen binnen te halen. Niets mis mee, maar niet erg handig voor de lange termijn successen van het Nederlands basketball. Dit onderkend hebbende is er voor een halfbakken maatregel gekozen. Talentvolle jonge spelers hebben een goede opleiding nodig en voldoende kansen en uitdagingen op niveau. Met de bedachte regel ontstaat er nog steeds geen prikkel voor een betere jeugdopleiding en kiezen veel jonge spelers voor een avontuur in het buitenland. Ook staan de jonge Nederlandse spelers hierdoor niet meer minuten op het veld, behalve als de begroting van een club weinig tot geen buitenlandse inbreng kan veroorloven. Een betere regel zou zijn om minimaal 2 in Nederland opgeleide spelers per team op het veld te hebben staan. Deze regel wordt in veel landen in Europa toegepast en dwingt clubs zorgvuldiger over de lange termijn na te denken en daarnaar te handelen. Een regel die ook goed kan worden bijgehouden door een wedstrijdcommissaris. Een foutje van de coach kan dan bijvoorbeeld door de wedstrijdcommissaris worden gecorrigeerd en eventueel met een technische fout worden bestraft. Beter nog zou het zijn als we elkaar helpen onthouden hoe het hoort en wat we eigenlijk willen. Als dat geen mooie kerstwens is...

Maar voorlopig is onze Nederlandse jeugdopleiding nog niet goed genoeg om mee te draaien in de Europese top maar dat is precies wat Donar wil. Met een bescheiden budget wordt volwaardig de strijd aangegaan met iets rijkere clubs van Europa. En nog vaak gewonnen ook. Deze bijzondere prestaties  van Donar, die om van te smullen zijn, zouden er voor pleiten om juist niet met zo'n regel akkoord te gaan, omdat dan de mooie prestaties en noodzakelijke ervaring op topniveau niet kunnen worden nagestreefd.

Een overpeinzing voor het nieuwe jaar die inzicht en wijsheid vraagt, om zowel voor de goede als lange termijn iets te laten opleveren. En als in januari de competitie en Europese avonturen weer verder gaan, dan zal Donar laten zien hoe de opgedane ervaringen en goede trainingsarbeid het spelniveau weer een stukje beter hebben gemaakt. In de Bekercompetitie en richting play-offs voor het landskampioenschap zal het gemis van de Supercup worden gecompenseerd. In de 2e ronde van Europecup staat Donar er goed voor en heeft ook tegen Keravnos uit Cyprus en Mons uit België goede kansen. Ook nu volstaat 1e of 2e worden in de poule om een volgende ronde te halen. Dat zou volgens een droomscenario misschien al op 24 januari bewaarheid kunnen worden tijdens de 100ste Europese wedstrijd voor Donar in de clubgeschiedenis. Als die 3e ronde wordt gehaald, dan mag dit team nog beter genoemd worden dan die van vorig jaar. Moge de nieuwjaarswens uitkomen dat ook we ook in 2018 het beste Donar ooit mogen aanschouwen.

Gelukkig zijn alle spelers zuinig op hun vingers en ogen en daarom ook voorzichtig met vuurwerk richting het nieuwe jaar.


Hein Gerd Triemstra

Over Hein Gerd Triemstra

Hij was jarenlang actief voor Donar en speelde 56 interlands. Hein Gerd Triemstra is tegenwoordig Youth Coordinator BBC Grengewald Hueschtert and Create Playful Learning in Luxemburg. Hij is single. Zoon Joran studeert in Amsterdam en speelt voor Orange Lions Academy. Hein Gerd is al jaren columnist van Sport in Stad.