Open brief aan Ernest Faber

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning

Beste Ernest,

Een straftraining om half negen op zondagochtend na de afgang tegen ADO Den Haag. Het is een paardenmiddel. Denk je nu echt dat jouw ‘strijders’ zondag tegen PEC Zwolle ineens tot volle wasdom komen? Als je van de laatste twaalf matches er slechts eentje wint is er veel meer aan de hand. Of je hebt teveel knoeiers in de selectie of je positioneert de beschikbare spelers op verkeerde posities. Knoeterhard werken is de eerste vereiste. Dat moet die man in de doperwtenfabriek dagelijks ook. Dus daar hoeven we het niet over te hebben.

Ik wil niet volop de beschuldigende vinger naar jou wijzen. Je bent een plesante man en hebt weinig invloed gehad op het transferbeleid van je werkgever. Maar dat het goed mis is wil ook toch door deze brief onder je aandacht brengen.

Sinds 6-jarige jongeling volg ik FC Groningen intensief en sedert 1968 beroepsmatig. Ik heb alle hoogte-en dieptepunten meegemaakt. Het is dit seizoen weer eens bar en boos. Als je van de veertien thuismatches er slechts vier kunt winnen vervreemden jij en je spelers zich van de fans. Ik vind dat je eens een hartig woordje moet wisselen met opperbaas Hans Nijland en zijn adviserende beleidsbepalers. Hun aankoopbeleid is de laatste jaren desastreus. Vrijwel alle nieuwelingen flippen hier. Dat kan toch geen toeval zijn? Wil je namen? Jarchinio Antonia, Albert Rusnak, Jesper Drost, Danny Hoesen, Alexander Sorloth, Hedwiges Maduro, Martijn van der Laan en vele anderen.

Toegegeven, je bent in de winterstop twee basiskrachten en een reservekracht kwijtgeraakt vanwege financiële redenen. En er kwam niemand voor terug. Hans Hateboer mocht van de bazen naar Atalanta Bergamo, Albert Rusnak nam the plane naar Real Salt Lake en supersub Danny Hoesen werd verhuurd aan San Jose Earth Quakes. Dit alles vanwege de poet. Voor het seizoen verklaarde Hans Nijland al dat het tekort een half miljoen zou bedragen. Desevio Payne zou wel even de opvolger worden van Hans Hateboer. Welnu, na enkele povere partijen is zijn rol al uitgespeeld. Z'n contract wordt niet verlengd. Het is me wat. Dat tekort is ook natte vingerwerk. De schade zal veel hoger zijn. Dat is inmiddels duidelijk. En wat te denken van de tv-gelden. Jouw club ontvangt na de schrikbarende prestaties dit seizoen ruim twee miljoen euro minder.

Alle mooie verhalen over het Topsportzorgcentrum ten spijt is het code (diep) rood in plaats van groen! Je hebt voornamelijk vijfjes en zesjes in je selectie en daar kom je er niet mee. Slechts twee spelers springen er bovenuit. Mimoun Mahi (12 goals) kan nog wat opbrengen alsmede Sergio Padt. Hij staat in de belangstelling van AZ. Mochten zij vertrekken dan blijft er helemaal niets over. En wat dan? Wachten tot het als door een wonder beter wordt?

Ik wens je in de komende maanden alle sterkte. Weet je overigens al zeker dat je hier wilt blijven? Het bivakkeren in Harkstede zal je ongetwijfeld bevallen doch beleidsmatig rammelt het aan alle kanten. Of verwacht jij een verbetering? Ik hoop het van ganser harte.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.