Hoogseizoen

Door: Wouter Sipma

December is de maand van Sinterklaas en Kerstmis, maar ook van de winterstop voor veel sporten. Normaal gesproken geldt dat ook wel voor dammen: in ieder geval ligt de competitie stil in de kerstvakantie en ik kan me een paar gevallen herinneren van damwedstrijden die zijn afgelast(!). Ik zal u meteen maar uit de droom halen: dat lag dan niet aan onbespeelbare borden of bevroren schijven, maar simpelweg aan onbegaanbare wegen…

Maar hoe anders is het dit jaar: het absolute zwaartepunt van het damjaar 2018 ligt in december! De WK-match vrouwen is nog maar net afgelopen of het volgende toernooi ligt alweer in het verschiet: het Europees Kampioenschap van 16 t/m 23 december. Het vindt plaats in Moskou; wel zo betrouwbaar, want daar blazen ze de wedstrijd niet af voor een beetje kou en gladheid. Nadeel is wel dat het er zeker koud zal zijn.

Veel ervaring met dammen ín Rusland heb ik niet; pas één keer eerder speelde ik daar een toernooi, in 2014. Dat was een min of meer vriendschappelijk toernooi in Jakoetsk (bekend van Risk), waar ik in m’n eentje vanuit Nederland heen ging. Over die reis kan ik een andere keer wel uitweiden; kort gezegd was het goed voor m’n Russisch en m’n Russische contacten.

Over twee weken naar Moskou, met een hele Nederlandse equipe, stelt dus weinig voor. Het toernooi is wel een stuk spannender: met 19 grootmeesters op de deelnemerslijst, vijf plekken die recht geven op WK-deelname in 2019 en ook nog eens een A-status voor Nederlanders in de top-8 wordt het spannend tot de laatste ronde.

Grote afwezigen op het EK zullen Roel Boomstra en de huidige wereldkampioen Aleksandr Shvartsman zijn. En daarvoor hebben ze een goede reden: vanaf 28 december tot 13 januari spelen zij een match voor de wereldtitel! Die zal net als in 2016, toen Roel Jan Groenendijk versloeg, plaatsvinden in Nederland, en wel in de drie Noordelijke provinciehoofdsteden: de eerste vier rondes in Leeuwarden, dan vier rondes in Groningen en ten slotte de laatste vier rondes en eventuele barrage in Assen.

En net als twee jaar geleden zal ik optreden als Roels secondant. Juist afgelopen week heeft Roel een trainingskamp op topsportwalhalla Papendal gehad en daarmee is het aftellen begonnen. Shvartsman is een damlegende met behalve vier wereldtitels in ‘ons’ spel ook wereldtitels in het Braziliaans én het Russisch dammen, dat op 64 velden gespeeld wordt. Met zijn 51 jaar heeft hij een schat aan ervaring. Maar goed, Roel is (ik zou haast zeggen ‘wij zijn’) nog jong, energieker en zal Shvartsman aan de tand voelen met fris, modern spel.

Een prachtige uitdaging, waarvoor alle registers opengetrokken zullen worden en ook als secondant is dat reuze interessant. Van werken met de absolute wereldtop word je natuurlijk geen slechtere dammer! Wat dat betreft is het jammer dat het EK nog vóór de match plaatsvindt.

Dus, genoeg topdammen voor de boeg om in de gaten te houden, op afstand en dichtbij, zelfs in Stad! En u, wat gaat u doen tijdens de donkere dagen? Haal het dambord eens uit de kast en speel tegen u neefje, het is immers hoogseizoen! Als het weer het toelaat, natuurlijk…


Wouter Sipma

Over Wouter Sipma

Hij is geboren en getogen in Hijken, maar woont al jaren in Stad. Wouter Sipma was nr. 5 van Europa en nr. 8 van de wereld wat het betreft het dammen. In 2019 werd bij tweede op het NK. Studeerde Natuurkunde aan de RUG en mag zich Master of Science noemen. Produceert met regelmaat een column voor Sport in Stad.