Tumult in het luchtruim
Een drone zorgde onlangs voor tumult tijdens de EK-kwalificatie-interland tussen Servië en aartsvijand Albanië. Het van afstand bestuurde vliegtuigje voerde een Albanese vlag mee. Het kleinood werd een prooi van Servische spelers tot woede van de Albanezen, die ook belaagd werden door over de hekken geklommen Servische fans. Een geweldige matpartij was het gevolg. Tenslotte moesten de Albanezen in Belgrado van het veld vluchten om eliminatie te ontlopen. De stand was 0-0 op het moment van staking. De net aangetreden Servische bondscoach Dick Advocaat en diens hulpje Bert van Lingen, ooit hulptrainer bij FC Groningen, keken hun ogen uit en zochten snel met asgrauwe gezichten de kleedcabine op.
Het duel zal niet meer worden uitgespeeld. De ook hevig geschrokken UEFA heeft inmiddels haar oordeel geveld.
Op het moment van het zien van deze interessante beelden, dwaalden mijn gedachten af naar een historische gebeurtenis midden jaren 70 in het Oosterpark. Volkomen onverwacht kwamen tijdens een competitiewedstrijd van FC Groningen twee reclamevliegtuigjes vanaf Eelde een bezoekje brengen. Op de sleepteksten stond: 'Azing Griever rot op' en 'Willy Huberts moet in het doel'. Verbijstering alom in het Oosterpark. Wat was er zo'n 40 jaar geleden eigenlijk aan de hand?
Azing was in de week voorafgaand aan de rel aan de wandel geweest in het Groningse nachtleven. Dat gebeurde, zoals met veel voetballers, vaker. Midden in de nacht in dancing C'est Ca in de Oosterstraat maakten de heren kennis met een aantal vrolijke jonge vrouwen Azing had de meer dan warme belangstelling van één van hen maar de gevolgen waren groot, zo bleek een dag later. Een plaatselijke cafébaas, die de vriend bleek te zijn van de dame in kwestie, kwam in het gezelschap van een ijzeren staaf het trainingsveld in het Oosterpark op rennen om verhaal te halen en de keeper een aframmeling te geven. Net op tijd ontdekte Azing tijdens z'n keeperstraining de overspannen kroegbaas. Hij ondernam een geweldige sprint naar het park achter het trainingsveld. De beste man had geen schijn van kans om zijn doelwit te grazen te nemen. Gebrek aan conditie speelde hem parten.
Een paar dagen later arriveerden dus de door de kroegbaas ingehuurde reclamevliegtuigjes. In totaal speelde Azing 200 wedstrijden voor FC Groningen en in het seizoen 1979-1980 won hij de Tonny van Leeuwen-trofee als minst gepasseerde doelman in het betaalde voetbal en promoveerde Azing met FC Groningen naar de eredivisie. Willy Huberts stond 38 duels bij de FC op goal, meestal vanwege blessures van zijn concurrent.
En Azing? Die moest thuis aan de Paterswoldseweg heel wat uitleggen. Maar wat er achter de gordijnen in C'est Ca heeft plaatsgevonden is nog altijd een raadsel. Van de kroegbaas is na die twee acties in ieder geval niet meer vernomen…