Liefde voor zaalvoetbal

Door: Leo Wassing

Het is de tijd rond Kerst. Nog één speelronde in de eredivisie en dan is het winterstop. De meeste amateurclubs zitten al in een winterslaap die tot zeker de eerste week van februari duurt. Om toch te blijven voetballen, gaan clubs al decennialang de zaal in. Wintertijd is zaalvoetbaltijd! Ook ik kwam als voetballertje bij Neptunia in Delfzijl voor het eerst met zaalvoetbal in aanraking tijdens de winterstop. Traditiegetrouw werd op de eerste zondag van het nieuwe jaar in de fameuze Olympiahal (met houten vloer!) onderling een toernooi gespeeld. De illustere hal in Delfzijl-Noord is al een aantal jaar geleden gesloopt, omdat het niet meer voldeed aan de eisen van de tijd. Sinds die kennismaking met zaalvoetbal ben ik altijd liefhebber gebleven van deze technische sport.


Een zaalvoetbaldoelpunt. Zo werd de treffer van PSV-aanvaller Steven Bergwijn tegen Heracles Almelo afgelopen weekend omschreven. Mijn gedachte ging direct uit naar Edwin Grünholz. De koning van de techniek bracht het zaalvoetbal in de jaren ’90 in de huiskamers. Op zondagochtend besteedde SBS6 aandacht aan de nationale zaalvoetbalcompetitie. Clubs als Bunga Melati, FCK De Hommel, Hoornsche Veerhuys en natuurlijk Leekster Eagles.

In mijn zaalvoetbalcarrière, die inmiddels toch al ruim tien jaar duurt, heb ik nog nooit zo’n zaalvoetbaldoelpunt à la Bergwijn of Grünholz gemaakt. Ik ben daar simpelweg te veel veldvoetballer (lees: lomp) voor. Niet technisch. Maar tóch geniet ik enorm van het voetballen in de zaal. Met vrienden uit Delfzijl en omstreken vormen we al tien jaar lang een (h)echt vriendenteam in de zaal. We zijn allemaal bijzondere en totaal verschillende personen die elkaar één maal in de week terugvinden in vriendschap en in pure passie voor de edele voetbalsport. Je kunt het vergelijken met het vriendenteam van Hugo Borst, Wakker in Alles 4. Alleen zijn wij begonnen bij Neptunia en spelen we, uit praktische overwegingen, inmiddels bij Exstudiantes uit Stad. De naam Exstudiantes slaat op ex-studenten; het Spaanse woord voor studenten is Estudiantes. Hiermee is de naam van de vereniging een knipoog naar de Argentijnse grote voetbalclub Estudiantes de la Plata uit Buenos Aires. Deze club, opgericht door studenten, is uiteindelijk een wereldberoemde club geworden. En Exstudiantes op haar beurt weer ‘wereldberoemd’ in Stad en Ommeland.

Na twee kampioenschappen op rij in de vierde (tevens laagste) klasse van de KNVB, werd het voor ons dit seizoen hoog tijd om op een hoger niveau te spelen. Maar dat gaat tot op heden zonder succes. In een lastige competitie zijn we niet opgewassen tegen clubs als V&Z Veendam, SV Bedum en Drs. Vijfje. Na 10 wedstrijden hebben we pas 4 punten verzameld. Toch gaan de moeizame prestaties niet ten koste van het plezier in de zaal. Zaalvoetbal geeft mij bovendien lichamelijke voldoening. Vijf tegen vijf in de zaal is misschien wel zwaarder dan elf tegen elf op het veld. Het aantal gelopen meters per minuut ligt een stuk hoger. Maar ook de hoeveelheid sprints, duels en balverlies is hoger in de zaal, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Vorig seizoen ben ik gestopt met veldvoetbal en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. In de zaal kom je veel vaker aan de bal en het is intenser. Daarnaast ben je voor veldvoetbal al snel een hele zaterdag kwijt, terwijl de zaalvoetbalwedstrijden altijd op vrijdagavonden worden gespeeld.

Nog een bijkomend voordeel van het zaalvoetballen is dat we bijna wekelijks in pareltjes van sporthallen terechtkomen. Wat te denken van de sporthal in Beijum? De enige hal waar na afloop Warsteiner te drinken is (uit de tap!), dankzij de immer vrolijke uitbater Tieme van Veen. Of sporthal De Brug aan de Donderslaan, de thuishaven van Madjoe, ook al zo’n bekende zaalvoetbalclub uit de Stad. Maar ook buiten Groningen vind je ze nog. Van die karakteristieke sporthallen. De Tiggelhal in Ten Boer is er zo’n eentje, waar je afloop nog uitgebreid kunt napraten over die ene actie of dat ene doelpunt. We komen ook graag in sporthal Scherphorn in Uithuizermeeden, alleen al vanwege het jaarlijkse toernooi in januari. En de kantine van V&Z in Veendam, sportcafé Sportplein, is niet voor niet onlangs uitgeroepen tot leukste voetbalkroeg van Stad en Ommeland. Vaak blijven we ook net iets te lang hangen in de Ripperdahal in Winsum. En je komt nog eens ergens: vorig seizoen belandden we zelfs in sporthal De Meet in Bellingwolde, op steenworp afstand van Duitsland. En zelfs de meest troosteloze hal voor een potje zaalvoetbal, sporthal De Vennen in Woldendorp, heeft z’n charme. Maar natuurlijk vallen deze sporthallen in het niet bij de inmiddels ter ziele gegane Olympiahal in Delfzijl.

Liefhebbers van zaalvoetbal hoeven zich deze periode niet te vervelen. Komend weekend begint het Drentse Protos Weering, het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland, voor de 42ste keer. Er doen maar liefst honderd clubs mee. Het meerdaagse toernooi wordt veelvuldig in beeld gebracht door RTV Drenthe. In Groningen wordt het Leekster Voetbalgala al weer voor de 33ste keer georganiseerd. En de Hogeland Cup in Uithuizen heeft met RWE dit jaar een nieuwe sponsor gevonden. In sporthal De Mencke zijn alleen verenigingen, die deel gaan uitmaken van de nieuwe gemeente Het Hogeland, uitgenodigd.

Geen tijd voor het bezoeken van deze toernooien? Je kunt vrijdagavond 21 december vanaf 20.50 uur genieten van de degradatiekraker in de derde klasse tussen Futsal Winsum 4 en Exstudiantes 8. Spektakel gegarandeerd. Er zijn nog volop kaarten beschikbaar…


Leo Wassing

Over Leo Wassing

Hij is geboren en getogen in Delfzijl. Houdt nu residentie met vriendin en dochter in Meerstad. Voetbalde bij Neptunia en speelt tegenwoordig in de zaal bij Extudiantes in Stad. Werkte als redacteur bij FOX Sports, RTL en RTV Drenthe. Leo is nu communicatiemedewerker Seaports in Delfzijl. Leo schrijft met regelmaat columns en stories voor Sport in Stad.