(On)voorspelbaar

Door: Adriaan Helmantel

Zaterdag start de 105e Tour de France. Een mooi moment om vooruit te blikken. Gaat het een voorspelbare Tour worden, of wordt het net als het WK voetbal best verrassend. 

Als het voorspelbaar wordt, gaan we naar een Tour kijken die wordt gedomineerd door Team Sky met Chris Froome als winnaar. Peter Sagan wint zijn zoveelste groene trui door vele 2e en 3e plaatsen. Marcel Kittel domineert de sprints, ondanks zijn mindere voorseizoen. De bolletjestrui wordt gewonnen door een Fransman die niet meedoet in het klassement. Na een hectische eerste week inclusief de kasseien etappe zijn er 5 van de 20 potentiële top tien kandidaten kansloos geworden voor het klassement.

Van de Nederlanders wint Groenewegen opnieuw een etappe. Mollema vecht, knokt en hijst zich in kenmerkende stijl naar een 8e plaats en Dumoulin krijgt het in de 3e week toch net iets te lastig en zakt weg in het klassement om later toch de tijdrit te winnen. En Gesink probeert en probeert, maar zal opnieuw geen etappe winnen. 

Maar wat nu als het een onvoorspelbare Tour wordt? Dan blijkt Froome na de Giro en alle perikelen toch niet zo fris en zakt er doorheen. Door de harde wind breekt het peloton in de vlakke etappes meermaals in waaiers uiteen, zodat alleen de laatste etappe in Parijs in een massasprint eindigt. Mijn Team Sunweb rijdt in de Roubaix etappe alle concurrenten voor het klassement op een hoopje waardoor Tom Dumoulin, die nog beter is dan in de Giro, de Tour gaat winnen. Laurens ten Dam stijgt nog één keer boven zichzelf uit en sleept Dumoulin door de moeilijke momenten wanneer hij voornamelijk door landgenoten Kruiswijk, Mollema en Poels bestookt wordt. Laat het maar onvoorspelbaar zijn...

Of het voorspelbaar wordt of niet, het wordt sowieso leuker dan het WK voetbal waar de meeste wedstrijden niet om aan te zien zijn. Toch hoop ik wel dat de renners in de Tour een voorbeeld nemen aan Neymar. Dat als ze vallen net zo heldhaftig zullen opstaan en verder fietsen, zoals Neymar met hevige pijn toch verder voetbalt. Want wat dat betreft zijn wielrenners maar watjes...

Veel plezier met 3 weken koers!


Adriaan Helmantel

Over Adriaan Helmantel

Hij is geboren en getogen in Westeremden. Bivakkeerde en studeerde jarenlang in Stad. Tegenwoordig huist Adriaan Helmantel met gezin in Assen. De oud-wielrenner heeft van z'n hobby z'n beroep gemaakt. Adriaan is wielerconsultant en trainer/coach/ploegleider van Team Sunweb. Hij produceert met regelmaat een column voor Sport in Stad.