Iedereen geniet van voetballen bij Kids United

Door: Emiel Venema

Foto: kids-united.nl

Op woensdag 16 september jl. beleefde Kids United een primeur. Voor het eerst in het bestaan van de stichting trainde een seniorenteam onder de vlag van Kids United. Een seniorenteam dat is ontstaan uit de eigen jeugd van de club, dat bestaat uit jongens en meisjes met een beperking.

Mijn eerste kennismaking met Kids United was in september 2010. Het was een interlandweekend en dus kon ik mooi met een viertal spelers van FC Groningen naar Sportcentrum Kardinge waar de vier spelers kennis konden maken met een paar andere sporten zoals bijvoorbeeld honkbal. Deze middag was Kids United er ook. Zij speelden op de parkeerplaats een partijtje tegen een paar freestylers en kregen daarbij hulp van FC Groningen-spelers Gonzalo Garcia en Tom Hiariej. De jongens en meisjes van Kids United vonden het geweldig. Meteen besefte ik hoe een klein gebaar een enorm enthousiasme teweeg kan brengen.

Onno Kukler vertelde mij ondertussen over het ontstaan van Kids United en hoe laagdrempelig de stichting is. Ieder kind vanaf zes jaar met een beperking, klein of groot, kan lid worden van Kids United. Om het voor iedereen ook mogelijk te maken lid te worden, wordt er geen contributie gevraagd.  Uiteraard besteedde ik in de eerstvolgende uitzending van FC Groningen-TV aandacht aan de FC Groningen-spelers die meededen met Kids United.

Bijna anderhalf jaar later werd Kids United geadopteerd door FC Groningen en ontstond ineens de mogelijkheid om in FC Groningen-TV regelmatig aandacht te besteden aan de voetballende jongens en meisjes. Overal spatte het enthousiasme bij de jongens en meisjes er vanaf. Ik weet nog dat ik een zaalvoetbaltoernooi bezocht in Lewenborg en meteen door spelers werd begroet vanaf het veld. De wedstrijd was op dat moment even niet belangrijk.  Waar maak je dat mee?

Elke vaste bezoeker van FC Groningen heeft vast wel eens de jaarlijkse penalty-shoot out in Euroborg met spelers van Kids United gezien. Fantastisch hoe er gejuicht wordt met de FC-fans achter het doel als er wordt gescoord.  Dat is genieten voor iedereen.  En dat is ook het mooie van Kids United. De leden genieten van het feit dat ze kunnen sporten en tonen die blijdschap. En dat is weer genieten voor een ieder die daar op één of andere manier een bijdrage aan levert.

Inmiddels heeft Kids United 110 voetballers, twaalf trainers en een aantal vrijwilligers. Zo blijft de stichting steeds verder groeien en blijven nieuwe leden welkom. Die leden kunnen bij Kids United mooie ervaringen op doen. Zo spelen vijftien spelers op zondag 6 december tegen het G-team van Roda JC, als voorwedstrijd van Roda JC – FC Groningen. Een maand eerder, op zaterdag 7 november, viert Kids United het 12,5-jarig bestaan. Ook dat zal ongetwijfeld weer een hoogtepunt worden in het bestaan van Kids United.

En wat te denken van januari 2016 als het eerste seniorenteam van Kids United gaat beginnen aan de competitie. De ploeg is sinds medio september dus al volop in training. De eerste training werd meteen onvergetelijk want Mick Duzink van FC Groningen in de Maatschappij had de beker van de Europa League meegenomen. Natuurlijk wilde het team daarmee op de foto.  Het zou fantastisch zijn als het seniorenteam van Kids United in 2016 weer met een beker op de foto gaat, dan als kampioen.

  


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.