Een voorbeeldige voorbereiding en een sof

Door: Roel Boomstra

Het leek allemaal zo mooi. In juli 2020 was ik afgestudeerd aan de RUG (MSc Physics) en kon ik me volledig gaan voorbereiden op het WK Match Dammen die begin 2021 gepland stond. Mijn tegenstander voor de WK-match: niemand minder dan al 10-voudig wereldkampioen Alexander Georgiev uit Rusland. Niet alleen stond deze match veruit de sterkste tegenstander uit mijn damcarrière op me te wachten, ook moest ik ervoor zorgen dat ik de trainingsachterstand die ik tijdens het afstuderen had opgelopen zo snel mogelijk had weggewerkt. Extra uitdaging: door de coronacrisis vonden er geen andere fysieke toernooien meer plaats waar ik speelritme zou kunnen opdoen. Kortom, na mijn afstuderen stond ik voor een van de grootste uitdagingen in mijn damcarrière.

Ik was tot op het bot gedreven, maar moest ook verstandig met mijn tijd omgaan. Dat forceerde me tot het maken van duidelijke keuzes in de voorbereiding. Mijn trainingsschema bestond uit een combinatie van hard werken, slimme keuzes maken door te kiezen voor de trainingsuren met de hoogste prioriteit, de juiste mensen benaderen om me te helpen, het opdoen van speelritme op alle mogelijke manieren en daarnaast voldoende rust nemen.

Vrijwel alle tests om te kijken hoe de voorbereiding ervoor stond doorstond ik met vlag en wimpel. Het Online NK Rapid schreef ik overtuigend op mijn naam. In het speciaal georganiseerde oefentoernooi op Papendal (gebruikmakend van uitzonderingsregels voor topsporters ten aanzien van de coronamaatregelen) was mijn vorm groots. En ook in de online trainingsmatches was mijn vorm duidelijk stijgende. Ik was ervan overtuigd dat ik op weg was naar een puike prestatie in de komende WK-match.

En toen - volledig onverwacht - kwam er slecht nieuws uit Rusland. Tijdens de kerstdagen, exact een maand voor de geplande start van match, kwam er een bericht van mijn tegenstander met de boodschap: ‘Een paar dagen geleden heb ik besloten deze match niet te willen spelen vanwege de geldende coronamaatregelen in Nederland. Die maatregelen maken mijns inziens een te grote inbreuk op de rechten van de mens.’ Hij wilde alleen spelen in een land zonder beschermende maatregelen. Na een hoop chaos die volgde, had ik me uiteindelijk neer te leggen bij het besluit van de werelddambond om de match bijna een jaar uit te stellen en te mikken op december 2021.

Voor mij heeft dit lange uitstel van de match grote gevolgen. Buiten mijn schuld om is mij voorlopig de kans ontnomen voor de 3e maal wereldkampioen te worden. Daarnaast ging ook het hoge prijzengeld geheel weer terug in de pot. Maar dat alles komt toch nog niet in de buurt bij waar ik het meest van baal. Voor mijn gevoel heb ik een uitstekende prestatie geleverd door me zo succesvol klaar te stomen voor deze match. Dat ik dit nu niet heb kunnen bewijzen door de match ook echt te spelen is wat mij nog het meest steekt.

Het enige waar ik me na deze ongelofelijke sof aan vast kan blijven houden is dat ik waarschijnlijk in goede vorm zal zijn zodra er weer fysieke toernooien komen. En wat de match betreft probeer ik vooral te denken aan het gezegde: wat in het vat zit, verzuurt niet. Ondanks deze sof komt de beloning voor mijn voorbeeldige voorbereiding nog wel!


Roel Boomstra

Over Roel Boomstra

Hij heeft al een vrachtje damtitels op z'n erelijst prijken. Veroverde wereldtitels in 2016&2019, werd Europees kampioen in 2014 en Nederlands kampioen in 2012&2015. Stadjer Roel Boomstra was op z'n 14e al internationaal grootmeester. Volbracht de studie MSc Physics aan de RUG. En heeft met enige regelmaat even tijd om een column voor Sport in Stad te fabriceren.