Unieke basketbalderby in Stad

Door: Jan A. Van der Veen

Ooit was Groningen een florerende basketbalstad met vermaarde verenigingen als Groene Uilen, Pink Stars, Donar, Boreas en Celeritas. Derbies in de veilinghal aan de Peizerweg met veel publiek waren schering en inslag. Zelf mocht ik als A-junior met Boreas helaas niet in de veilinghal, maar in de roemruchte sporthal Kalverdijkje in Leeuwarden kampioen van het Noorden worden. Op donderdag 11 december 2014 keerde de Groningse derby terug en wat voor een. Regerend landskampioen Promotiedivisie Groene Uilen ontvangt in het Willem-Alexander Sportcentrum regerend landskampioen Basketball League, Donar. De eerste bal werd geworpen om 19.30 uur.

Niet geheel toevallig was ik onlangs present bij de bekerwedstrijd van Groene Uilen tegen Landslake Lions en de competitiewedstrijd tegen het tweede team van ZZ Leiden. Uilen was beide malen duidelijk een maatje te groot voor de tegenstanders, die met lood in de schoenen naar Groningen waren afgereisd. Immers het team van coach Hans Nieboer is niet alleen regerend landskampioen Promotiedivisie, maar doet er alles aan om opnieuw kampioen te worden. Groene Uilen staat, na de overwinning afgelopen zaterdag in Meppel op het eens zo roemruchte Red Giants, aan kop.

Tijdens de confrontaties van Groene Uilen met Landslake Lions en ZZ Leiden 2 dwaalden m'n gedachten met de regelmaat van de klok af naar eind jaren '60. In die tijd was SV Donar net als nu G.S.B.V. Groene Uilen een studentenvereniging. Het team van commandant Jan Loorbach speelde in de ACLO z'n thuiswedstrijden en had mannetjes als Jan Kamman, Ton Nederhoed, Leo Wubbolt en Arend-Jan Julius in de gelederen. En dan was er natuurlijk nog altijd Jan Loorbach, een reus van 2 meter 12. Hij dunkte uit stand dat het een lieve lust was, werd later een gewaardeerd international, studeerde tussen de bedrijven door af als jurist en schopte het zelfs tot voorzitter van NOC/NSF. Het waren vreselijk mooie tijden in de ACLO en naderhand in het beroemde en beruchte cafe Havenzicht.

Met collega Dick Heuvelman mocht ik zelfs plaatsnemen op de spelersbank vlak naast de coaches annex advocaten Willem de Roos en Ruud Skala, die onlangs overigens uit z'n ambt is gezet wegens wangedrag. Veel te coachen hadden de heren overigens niet. De meeste spelers waren wijsneuzen van de bovenste plank en regelden bijna alles zelf. Succes bleef niet uit. Die vrolijke studenten uit Groningen kregen na verloop van tijd landelijke aandacht en zo uit het niets meldde zich ineens een grote sponsor: Nationale Nederlanden. Het vormde de aanzet tot de verhuizing naar MartiniPlaza en tenslotte de eerste landstitel van Donar in 1983 onder regie van coach Maarten van Gent met een karrevracht aan Amerikanen en Nederlandse Amerikanen.

Inmiddels heeft Donar vier landstitels te pakken met als coaches Maarten van Gent. Ton Boot, Marco van den Berg en de Kroaat Ivica Skelin, de huidige bewindvoerder. Of Groene Uilen ooit in de voetsporen treedt van Donar is zeer de vraag. Immers, in basketballend kun je alleen een behoorlijke rol spelen of kampioen worden als een overvolle geldbuidel beschikbaar is. Profs en semi-profs komen alleen als de eurootjes rijkelijk vloeien. Groene Uilen had als kampioen van de Promotiedivisie dit seizoen in de Basketball League kunnen spelen. Coach Hans Nieboer had becijferd dat de Uilen 200.000 euro nodig zouden hebben om kwalificatie voor de play offs af te dwingen met veel Groningse spelers en twee super-Amerikanen. Versterkingen had ie al in het vizier.

Het bestuur onder leiding van voorzitter Sanne de Leeuw en vice-voorzitter Bregje Seves trapte na rijp beraad evenwel op de rem. Men wilde geen onverantwoorde financiële risico's nemen wegens een gebrek aan grote en middelgrote sponsoren. Bovendien was de eigen organisatie niet op orde. Tijd om allerlei zaken alsnog te regelen was niet voorhanden. En dus bedankte Groene Uilen voor promotie. "Dan doen we het dit seizoen gewoon nog een keertje", kraaide Nieboer manhaftig. Tot dusver marcheren de zaken naar wens met als gevolg de tweede plaats in de tussenstand van de Promotiedivisie.

Het verschil tussen de subtop Basketball League, Donar staat vierde, en de koploper van de Promotiedivisie, zal op donderdag 11 december in het volgepakte Willem-Alexander Sportcentrum (1100 toeschouwers) ongetwijfeld tot uiting komen. Voor veel mannetjes van Groene Uilen is de eerste officiële derby tussen beide clubs evenwel een bijzondere uitdaging. Immers, coach Hans Nieboer, assistent-coach Jeroen Hamminga en de spelers Erik Schuur, Mark-Peter Hof, Yannick van der Ark en Sander de Roos hebben een Donar-verleden. Je oude club een kunstje flikken, daar droomt menigeen van. Hoe de afloop ook zij, het zal een historisch avondje worden. En mocht u de tocht naar het Zernike-complex ondernemen, neem dan losse eurootjes mee. Een pinapparaat is niet voorhanden!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.