Rienk Mast hoort al te starten in de DBL

Door: Stefan Mladenovic

Met blijdschap heb ik deze zomer meegekregen dat het U18 Nederlands Team de B divisie in Skopje heeft gewonnen. De aanvoerder van het team, Rienk Mast, een jongen uit de Groningse jeugdopleiding was een van de dragende spelers van het team.

Het bracht mij mooie herinneringen terug van toen wij als Nederlands Team de B divisie in 2009 hadden gewonnen bij de U20 Europese Kampioenschappen, notabene ook in Skopje, Macedonië. 

Dit zijn de enige 2 keren in de Nederlandse basketbalgeschiedenis dat een Nederlandse jeugdteam een EK in de B divisie heeft gewonnen. Wanneer je de B divisie wint stroom je het jaar erop in de A divisie, bij de beste 16 landen van Europa.

Een van de redenen dat ik deze prestaties vergelijk is dat er heel veel talent rondloopt in de U18 selectie en dat een van Nederlandse grootste talenten voor Donar speelt.

In 2009, toen wij het EK hadden gewonnen bestond ons team uit spelers die nu al jaren in de Nederlandse Eredivisie spelen of hebben gespeeld (onder andere): Jessey Voorn, Thomas Koenis, Jeroen van der List, Craig O, Charlon Kloof (ACB), Ewoud Kloos, Terence Robinson, Ralf de Pagter, Mark Ridderhof en ik zelf. Destijds gecoacht door Burhan Alibegovic en Hein-Gerd Triemstra.

Echter speelden wij destijds in een Nederlandse competitie die gedomineerd werd met buitenlandse spelers. Om minuten te krijgen dienden wij op onze kans te wachten en keihard te trainen. In de hedendaagse Eredivisie, de DBL, zijn er nog steeds veel buitenlanders, maar wel minder dan voorheen. Een mooie kans dus voor de aankomende talentvolle generatie om meer minuten te gaan maken in de Eredivisie.

3 van de andere dragende spelers van deze U18 generatie, naast Rienk Mast, spelen al in het buitenland. De belangrijkste reden hiervoor is dat de clubs in Nederland geen plan hebben om spelers op topniveau op te leiden. Er wordt meestal maar wat gedaan, spelers van buitenaf worden gehaald en de clubs hopen dat ze de nieuwe Travis Young binnen hebben gehaald. Begrijp mij niet verkeerd, buitenlandse spelers kunnen en zijn vaak een toegevoegde waarde voor de DBL teams en deze hebben een bepaalde basketbal opleiding gekregen in het buitenland waardoor zij de competitie ook aantrekkelijker maken. Echter vergeten wij in Nederland om als clubs eigen spelers op te leiden en deze kansen te geven en voor deze een plan te maken, vooral bij de top clubs, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. De teams met minder budget laten jonge spelers wel spelen, maar alleen omdat er geen financiële middelen zijn. De hele visie met betrekking tot spelers opleiden in het Nederlandse basketbal dient te veranderen naar mijn mening.

Om terug te komen tot Rienk Mast, een van Nederlandse grootste talenten, dient naar mijn mening een 4-5 jarig contract te krijgen met een waarde die past bij zo een talent. Investeer in hem, train extra met hem en geef hem de zelfvertrouwen dat hij fouten mag maken en geef hem vooral veel speeltijd. In de Eredivisie kan hij al mee komen en kan hij zelfs al starten tegen de meeste teams om een statement te maken als club, want zo sterk is Donar in Nederland. Europees gezien kan die al 10 minuten per wedstrijd gaan maken en op de trainingen zal die van Pasalic en Koenis veel leren.

Over 5 jaar zal zo een speler de aanvoerder en dragende speler (kunnen) zijn bij Donar, zowel in de Eredivisie als in de Europa cup wedstrijden. En eventueel kan je zo een speler nog verkopen ook aan een buitenlandse club indien die een langdurige contract heeft.

Rienk heeft echter plannen om naar de Verenigde Staten te gaan en daar zijn basketbal en schoolopleiding te vervolgen. En goed recht heeft die want bij alle top DBL teams is er nog steeds geen voorbeeld geweest dat een talentvolle jeugdspeler via zijn eigen club en een plan van de club uitgegroeid is tot de aanvoerder van het team of een van de beste spelers van het team is geworden. Rienk kan dit echter worden maar de club zal hem dan wel moeten spelen zoals clubs dat doen in de Balkan, Spanje, Turkije en alle andere Europese toplanden waar elk jaar talenten echt doorbreken.

Een mooie kans voor zowel Rienk als Donar om een statement te maken voor alle clubs in de Dutch Basketball League en om van Rienk Mast, een Groningse jongen, een topspeler te maken bij Donar!


Stefan Mladenovic

Over Stefan Mladenovic

Hij is geboren in Belgrado doch woont meestal in Stad. Stefan Mladenovic basketbalde ondermeer voor Donar, Aris, Oranje en diverse nat. jeugdteams. Hij is afgestudeerd aan de Randstad Topsport Academie Hogeschool Rotterdam in commerciele economie, sportmarketing&management. Stefan produceert met enige regelmaat een column voor Sport in Stad.