Thijmen Kupers naar Beijing - met veel dank aan Bram Buigel

Door: Hans Schrijer

Ook zo benieuwd hoe de Chinese stadionspeaker op het WK Atletiek in Beijing de naam van de eerste Groningse medaillewinnaar op de 800 meter precies gaat uitspreken?

Jazeker, onze eigen Thijmen Kupers is er bij. Student te Groningen, lid van Groningen Atletiek. Twee rondjes moet hij op de atletiekbaan, rondjes die zo verschrikkelijk hard gaan, dat het verdacht veel op sprinten lijkt. Misschien wel het allermooiste onderdeel van het toch al zo mooie hardlopen. Vergelijkbaar met de 1.500 meter bij het schaatsen, inclusief pijnlijk kuchje na afloop omdat je longen er gewoon niet op gemaakt zijn, zo waanzinnig veel krachtpatserij binnen twee minuten.

Zaterdag 22 augustus om 11:50 uur - het is nog een beetje uitkijken voor de verdwaalde hamers van het hamerwerpen, dat dan ook al is begonnen - klinkt het startschot voor kwalificatieronde 1. Een dikke anderhalve minuut later - we rekenen voor het gemak op een fikse verbetering van Thijmens toch al zo strakke persoonlijk record - hebben we een Groningse winnaar, die snoeihard op weg is naar de finale op dinsdag 25 augustus. Niet meer te stoppen. Het officiële programmaboekje van de Atletiekunie 'Dutch Athletics Team Beijing 2015' is er in ieder geval hartstikke optimistisch over; bij de deelnemers aan de finale staat gewoon keihard Thijmen Kupers, Team4Mijl. Zo zit dat en niet anders.

Logisch, het is ook een beetje een Nederlands onderdeel, die 800 meter, afgezien van wat bleke Engelsen in het verre verleden, hier en daar een ijverige Keniaan en een dunne Deen met een verdacht Keniaans uiterlijk. Dat komt door Ellen van Langen uit Oldenzaal, die in 1992 in Barcelona met lange benen en ogen als schoteltjes als eerste over de finish denderde. Goud. De anders zo slaperig klinkende Theo Reitsma werd voor het eerst van zijn leven een heel klein beetje gek. NOS-verslaggever Sierd de Vos liet haar - vér voor de uitvinding van de mobiele telefoon op zakformaat - naar huis bellen met een soort veldtelefoon ter grootte van een tractor. Omdat ze even niks beters wist, riep ze maar 'Liefie, heb je het gezien?!' KPN Telecom maakte er in recordtijd een schattige commercial van, met als afsluiter 'Waar zouden we zijn, zonder Telefoon?'  

Thijmen Kupers is actief op Twitter. Zondag 2 augustus, kersvers Nederlands Kampioen: "Ik zit nog in de wolken! 1.45.28 en de WK limiet eindelijk en dan zo dik! Grote dank aan Bram Buigel."

Kijk, dat noemen wij bij Sport in Stad nou een sportieve tweet met klasse. In de wolken, maar toch even je haas bedanken. De haas die je kent van Team4Mijl. Hij heet gewoon Bram Buigel. Een naam die het heel goed zou doen in Nico Dijkshoorn's hilarische sportboek 'De tranen van Kuif den Dolder'. Kuif, die op straat voetbalde met Zweep Dukels, Kuitje Ruwiel en Zwaan Beggels.

Waar zou Thijmen allemaal van dromen maandagavond, in zijn Pekingse bedje? Ik denk iets over een nachtje gezellig doorzakken met Dafne, Sifan en Nadine in het Hollandse atletendorp, alle vier een gouden medaille om de nek, Dafne zelfs twee. Om de volgende ochtend zwetend wakker te worden naast kogelstootsters Ostapchuk en Kolodko, zo'n nacht was het wel. Of een enge nachtmerrie: aan het plafond spoken drie wapperende vlaggen, bij de medailleceremonie voor de 800 meter in Rio, zomer 2016. Hee, twee Nederlandse vlaggen! Dat gaat de goede kant op, voorlopig. Brons voor Kipketer. Zilver voor Kupers. Goud voor Bram Buigel.

 

 


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geƫmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE