12,5 jaar Jubileum Basketballschool Groningen

Door: Hein Gerd Triemstra

Beeld: website RTC Noord

Onder het motto 'Talent is er altijd; de omstandigheden laten het groeien en bloeien' is begin 2005 de Basketballschool Groningen van start gegaan. Vele jonge basketballers hebben sindsdien met succes geprofiteerd van de fundamentele basketballtrainingen onder leiding van enthousiaste trainers. Een goede reden om dit 12,5 jarig bestaan te vieren met een Jubileum Toernooi op zondag 10 september 2017 van 10.00-14.00 in Sporthal Vinkhuizen voor alle huidige en ex-deelnemers en -trainers.

Lang, lang geleden toen Donar eindelijk het 2e kampioenschap in de historie van de club wist te winnen, werden tijdens de euforische weken na het feestje op de grote markt plannen gesmeed om structureel meer en betere eigen jeugd op te leiden. Het was 2004 en de 8 resterende spelers lieten onder leiding van Ton Boot de bijna voor onmogelijk gehouden diepe wens van de Groningers uitkomen. Junior speler Nikki Hulzebos was de enige in Groningen opgeleide speler in dit team en had in dat seizoen een minimale bijdrage. 

2003-2004 was mijn laatste seizoen als actieve speler en het was goed zo. Mijn lichaam had al vaker flink geprotesteerd tegen de dagelijkse en toch heerlijke belasting op het veld en in mijn hoofd was ik al veel meer met trainen en coachen bezig. Op naar volgende prestaties om aan bij te dragen. Het toenmalige bestuur wilde samen met enkele sponsors zich sterk maken voor een krachtige impuls in de jeugdopleiding. Dat sloot goed aan bij mijn wensen en ambities.

Sinds mijn 1e jaar bij Donar in 1992 heeft het me altijd verbaasd, hoe weinig kansen en goede begeleiding de talentvolle Groningse basketballers kregen in deze basketball-stad en dat er na Rob de Bruin nog steeds geen andere Groninger een plek in de basis van het Nederlands heren team heeft  weten af te dwingen. Nikki Hulzebos en Stefan Mladenovic kwamen als stadjers met meerdere interlands enigszins in de buurt en het optreden van Maarten Bouwknecht in de laatste wedstrijd tegen Albanië geeft ons moed. Zeker als we zijn bijdrage in het lastige 1e kwart goed bekijken. Formidabel gedaan.

Dat Nederland in de 1e ronde van de WK-kwalificatie nog zo'n lastige uitdaging had, kwam natuurlijk door die kale Oostenrijker met baard, die het nodig vond om op het laatst al die ballen raak te schieten. Laat mijn vrouw hem nu als zijn 1e trainer de belangrijkste fundamentals hebben bijgebracht... Gelukkig kwam het nog goed voor Oranje! De oudere jeugd in Sankt Pölten kreeg een geweldig opleidingsprogramma dat was opgezet door de Spanjaard Mauricio Parra. Hij heeft vele internationals opgeleid en is nu assistent coach bij Oldenburg.
Quizvraag voor de kenners: Welke in Groningen opgeleide basketballers hebben meer interlands gespeeld dan Rob de Bruin?

Maarten en vele andere basketballers hebben in ieder geval mede geprofiteerd van het jeugdplan van MPC Capitals dat in 2004 werd geboren. Na het opzetten van een programma voor vele clinics op scholen en een jaarlijks terugkerende scholencompetitie was de Basketballschool de volgende stap. Mede geïnspireerd door het in 2003 gestopte Talentencentrum Groningen, de jeugdopleiding in Sankt Pölten en het door Erik Braal geleide AA Drink Academy in Rotterdam (Arvin Slagter en Thies Theeuwkens hebben later vele interlands gespeeld), wist ik Jack Keijzer over te halen om samen met mij de Basketballschool trainingen te gaan verzorgen. Zijn kennis en ervaringen met het opleidingstraject 'Donar-kids' en als assistent-coach bij Donar waren samen met zijn passie en enthousiasme goud waard. Mooi dat hij samen met mij komend seizoen weer de trainingen van de Basketballschool wil gaan verzorgen.

Net als toen gaan we komend seizoen weer veel aandacht besteden aan de belangrijkste fundamentals, die nodig zijn om de top te halen en dat leren en beter worden  leuk is. Spelers als Sjoerd Koopmans, Tim Hoeve en de kersverse Donar-aanwinst Rienk Mast hebben met hun trainingen bij de Basketballschool gemerkt hoe belangrijk deze elementen zijn. Rienk zal de 17e worden en er zijn al 16 spelers en speelsters hem voorgegaan die in de eredivisie hebben gespeeld met trainingen van de Basketballschool in de pocket. Stefan Mladenovic en Valentijn Lietmeijer  waren er in 2005 vanaf het begin al bij. Beiden gingen in september 2005 ook doordeweeks extra trainen in de ochtenden bij de Basketballklas, die in samenwerking bij de LOOT-school werd opgezet. Laura Cornelius, Jordy Kuiper en Maarten Bouwknecht kwamen daar later ook bij.

Er zullen de komende jaren vast vele spelers bijkomen die eredivisie gaan spelen en hopelijk ook  het Nederlands team halen. Velen volgen de route van de trainingen bij Basketball Academy RTC Noord (vervolg van de Basketballklas sinds 2011) onder leiding van Pete Miller of waaien uit over de wereld om via Litouwen, Duitsland, USA of andere landen de top te halen. Dat de Basketballschool met Roelf Bouwmeester en Thomas Doornbos ook bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van een sprinter in de Nederlandse estafetteploeg en een roeier die ook enkele keren met de Holland 8 heeft meegedaan, is ook mooi meegenomen. Dat maakt ook weer duidelijk hoe belangrijk het is om tot het 16e jaar meerdere sporten te doen, wil je de absolute wereldtop kunnen halen. 

Talent is er altijd; maar op jonge leeftijd de belangrijkste fundamentals met plezier leren verbeteren, gaat ook na 12,5 jaar elke zondag van 10.00 tot 11.30 plaatsvinden in Sporthal Vinkhuizen voor iedereen tot 14 jaar, maar ook voor alle meisjes die langer dan 1.90m en jongens die langer dan 2.00m gaan worden. De trainingen worden verzorgd door Esther Janssen-Triemstra, Jan Sevinga, Jack Keijzer en Hein Gerd Triemstra.

 


Hein Gerd Triemstra

Over Hein Gerd Triemstra

Hij was jarenlang actief voor Donar en speelde 56 interlands. Hein Gerd Triemstra is tegenwoordig Youth Coordinator BBC Grengewald Hueschtert and Create Playful Learning in Luxemburg. Hij is single. Zoon Joran studeert in Amsterdam en speelt voor Orange Lions Academy. Hein Gerd is al jaren columnist van Sport in Stad.