Grietje Pasma (1952-2019) RIP

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Foto Klick Fotografie

Het was zondag 11 oktober 2015 om 11.00 uur een drukte van jewelste in het Gemeentehuis te Haren. Tientallen toplopers van de befaamde 4 Mijl en prominente deelnemers aan de Charity Run waren bijeen gekomen om verwelkomd te worden door Grietje Pasma, die voor de negentiende en laatste maal als race director zou functioneren. Een heer in pak viel een beetje uit de toon. Vooral toen hij plotsklaps plaatsnam achter de microfoon en als de wiedeweerga z'n ambtsketen omhing.  

Plechtig richtte burgemeester Peter den Oudsten van Groningen het woord tot de 63-jarige lady of Sports. Het had Koning Willem-Alexander behaagd om die dekselse meid uut Grunn te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje Nassau wegens haar grote verdiensten voor de sport en de 4 Mijl in het bijzonder. Grietje was perplex en huilde tranen met tuiten toen haar de versierselen werden omgehangen. 'Ik ben nu een ridder. Dat is wel erg hoog', stamelde Grietje, die ineens ook een grote groep familieleden en vrienden ontwaarde. Haar naderende afscheid had een gouden randje gekregen en daar was ze zielsgelukkig mee.

Bij de start van de 4 Mijl in Haren was het om 13.00 uur aandoenlijk om te zien hoe de inmiddels weer een beetje tot rust gekomen Grietje na een ritje op een motor en getooid met een levensgrote helm, het startpistool ter hand nam. Dat was voor het eerst in de historie en een soort van afscheidsgeschenk aan zichzelf. In het roemruchte verleden van de 4 Mijl namen illustere figuren als Louis van Gaal het wapen ter hand. Ditmaal dus een gewoon een plaatselijke VIP. Grietje was zichtbaar apetrots en zelfs ontroerd. Niettemin verrichtte ze de openingshandeling met verve. Het startschot was zelfs op de Vismarkt in Stad hoorbaar.

Enkele minuten later zette de 63-jarige 'pensionada' haar helm weer op en nam ze opnieuw plaats op de motor om getransporteerd te worden voor haar laatste klusjes op de Vismarkt: aanjager in de babbelbox oftewel de VIP-lounge met talloze prominenten, het uitreiken van vele prijzen en het overhandigen van een vette cheque van (voorlopig) 46.500 euro aan het Jeugd Sport Fonds van Rudie Heres en ambassadeur Michiel Gerritsen. Grietje voelde zich als een vis in het water.

Grietje Pasma is werkelijk een bijzondere dame zeker nadat ze vanaf 1992 allerlei sportevenementen op de Groningse kaart zette en in 1997 de 4 Mijl met haar bedrijf Topsport Noord-Nederland onder haar hoede nam. Ik ken Grietje al tientallen jaren. Ooit gaf ik haar de bijnaam Grietje Faxma. Dat kwam zo: op de burelen van de sportredactie van RTV Noord, mijn toenmalige werkgever, arriveerden wekelijks tientallen faxen van.....Grietje Pasma. Zij vond elke pietluttige mededeling regelrecht wereldnieuws en eiste min of meer directe berichtgeving op radio Noord. Dat kwam er uiteraard niet van. Een onafhankelijke sportredactie beslist zelf wat nieuws is of ongein.

Nadat Grietje in eerste instantie een afwachtende houding had aangenomen, barstte de hel los. Ze bestookte ons met telefoontjes en hanteerde, na een voor haar negatief antwoord, een andere route. Grietje schakelde haar vriendje Roel Dijkhuis, de toenmalig directeur annex hoofdredacteur van RTV Noord, in. 'Roel dit kan toch niet. Jullie zijn een regionale omroep en die eigenwijze gasten van de sportredactie liggen dwars. Jij moet ingrijpen', schijnt vele malen gezegd te zijn. En ja hoor, ome Roel verscheen aan mijn bureau.

'Zeg jonge vrind', zei Roel met een gedragen stem, 'ik had net Grietje Pasma aan de draad. Ze wil graag een berichtje op de radio. Regel jij dat even?' Mijn bloeddruk nam ongekende vormen aan. 'Wat denk jij zelf Roel? Je bent zelf journalist geweest en was toch ook geen circusartiest'? Roel zweeg en nam de benen. De volgende ochtend om tien uur begon de dagelijkse live uitzending van radio Noord.

Ik hoor de presentator de aankondiging nog uitspreken: 'goedemorgen dames en heren welkom. We hebben bijzondere gasten. Straks, een melkveehouder uit Vlagtwedde in problemen, een politievoorlichter komt vertellen hoe het toch kan dat er zoveel fietsen worden gestolen en onze hoofdgast is een dame. Zondag organiseert ze weer het jaarlijkse Streetballtoernooi op de Grote Markt. Haar naam is Grietje Pasma. Ze had het weer geflikt via de achterdeur. Ik had een hekel aan haar vanwege al die faxen en telefoontjes. Tegelijkertijd bewonderde ik haar immense doorzettingsvermogen en ongebreidelde werklust. Dat heb ik Grietje destijds ook gezegd.

Talloze ambtenaren van de gemeenten Groningen en Haren alsmede de provincie Groningen moeten in de afgelopen jaren welhaast overspannen zijn geraakt door gedragingen van Grietje P. Ook zij vielen ten prooi aan de fax- en telefoonmanie van the lady of sports. En ook in die wonderlijke wereld reeg zij de successen aaneen. Inmiddels is het aantal deelnemers aan de 4 Mijl, Grietjes paradepaardje, gestegen tot 23.000. En ze heeft van de vrouwtjes en mannetjes van het Stadhuis en Provinciehuis al de toezegging binnen dat in de toekomst maximaal 25.000 lopers de weg op mogen.

Het is het afscheidskadootje van Grietje voor Elske Dijkstra en Johan Meijer, die vanaf 1 januari het directieteam vormen van Golazo Noord Nederland. Aan die Belgische onderneming, gespecialiseerd in het organiseren van talloze sportevenementen in heel Europa, heeft Grietje haar handel verkocht. Kort na de overname zei ze zonder blikken of blozen: 'Ik heb mijn pensioen veilig gesteld'. De 4 Mijl, de Plantsoenloop, de Ladies Run, de Bommen Berendloop, de Nacht van Groningen en het Streetballtoernooi Groningen blijven gewoon bestaan. Met dank dus aan Grietje, een oer-Groningse meid en doordouwer van professie.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.