Ranomi Kromowidjojo for ever

Door: Jan A. Van der Veen

Ooit had ik het genoegen om Ranomi Kromowidjojo van zeer nabij te bewonderen. Gezeten in een open landauer maakte de destijds 18-jarige zwemdiva in 2008 een rijtoer door haar geboortedorp Sauwerd. Een fanfarekorps met beeldschone majorettes maakte de huldiging tot een echt festijn na het winnen van haar Olympische titel in Peking met de estafetteploeg op de 4x 100 meter vrije slag. Kromo vond het prachtig en verklaarde destijds dat het smaakte naar meer, veel meer. Haar droom is uitgekomen. Inmiddels heeft ze, als 28-jarige, 3 Olympische titels, 4 wereldtitels langebaan, 12 wereldtitels kortebaan, 4 Europese titels langebaan, 18 Europese titels kortebaan en 8 Nederlandse titels achter haar naam staan. Kortom, 49 titels. Een wel heel bijzonder jubileum is in zicht.

Ik moest aan Ranomi Kromowidjojo terug denken toen ik dezer dagen op Sport in Stad de uitslag van een Poll aanschouwde met als vraag wie in 2018 de Groningse sporttopper was. Kromo triomfeerde glansrijk met circa 70 procent van de stemmen. Logisch natuurlijk na haar 3 wereldtitels op de korte baan in China. 3 zilveren medailles en 1 bronzen plak vielen haar ook nog ten deel. Er zit dus nog steeds geen sleet op. Daar heeft het wel een tijdje naar uit gezien. Mede door een verbroken relatie met oud-zwemkeizer Pieter van den Hoogenband, moest Kromo meerdere slagjes laten schieten. De vechtjas knokte zich terug, kreeg een relatie met lange afstandszwemmer Ferry Weertman en trok haar baantjes weer als vanouds. 

In 2018 moest zij lange tijd op allerlei disciplines de Zweedse Sarah Sjöström voor laten gaan. Kromo gaf evenwel de moed niet op. En ziedaar, in de laatste races van de World Cup stond zij meerdere malen op de hoogste trede van het ereplatform. En plotsklaps was er ineens de afmelding van Sjöström voor het WK kortebaan in China. Er waren dus ineens volop kansen voor Kromo en tegelijkertijd ontstond bij velen een hoog verwachtingspatroon. Kromo had er maling aan en trok haar baantjes als vanouds met als resultaat 7 huldigingen. Natuurlijk is een WK kortebaan niet het summum. Dat zijn de Olympische Spelen waaraan Kromo volgend jaar in Tokyo voor de vierde maal zal deelnemen.

 Daar, in het land van de Rijzende Zon, hoopt Kromo haar Olympische erelijst uit te breiden met nog een of meerdere titels. Drie titels heeft ze al in haar bezit. Na goud op de 4x 100 meter vrije slag in Peking 2008 veroverde zij in 2012 in Londen ook goud op de 50 meter vrije slag en de 100 meter vrije slag. Londen leverde haar een bonus op van E53.354 van de sportkoepel NOC/NSF. In 2012 en ook 2011 werd Kromo uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar nadat zij in 2008 al was gekroond tot talent van het jaar. En in 2002 onderging Kromo een huldiging tot Europees zwemster van het jaar. Een extra toetje waren de versierselen behorend tot de Ridder Orde Nederlandse Leeuw.

Geboren dus in Sauwerd op 20 augustus 1990 na een samenzijn tussen Rudy Kromowidjojo en Netty Deemter maakte de 4-jarige Kromo kennis met het zwemmen bij de vereniging Ducdalf in Bedum. Verderop in het leven trok zij haar baantjes dagelijks 's ochtends om zes uur in het Helperbad in Stad. Trainster Jeanet Mulder van de vereniging Trivia vormde haar. Op haar zeventiende nam Kromo een drastisch besluit. Om door te kunnen breken naar de wereldtop verkaste zij met Jeanet Mulder naar de vereniging PSV in het zwemmekka Eindhoven. De gevolgen zijn glashelder met een erelijst die fenomenaal is. De verwachting is dat het ooit zo kleine deupie uit Sauwerd na de Olympische Spelen volgend jaar in Tokyo als 30-jarige zwemoma afscheid neemt. Dan heeft Kromo er 15 jaar temidden van de grand ladies opzitten. Wordt het een vaarwel met een gouden rand?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.