Schaatsen met de feestdagen

Door: Britt Tjalma

We hebben 3 december geen wedstrijd, vanwege Sinterklaas, dan zijn er geen juryleden geloof ik, luidt de boodschap.

Sinterklaas... Dat is toch sinds jaar en dag op 5 december, of vergis ik mij?
​Het NK wordt trouwens op Nieuwjaarsdag verreden, klinkt het vervolgens.
Ik laat het even tot me doordringen.

Dus op 3 december rijden we niet, omdat het Sinterklaas zou zijn, maar op Nieuwjaarsdag mogen we wel op komen draven, want dan is het geen feestdag? Ik ben een beetje in de war.

Eerder werd de strijd om de nationale titel gestreden aan het eind van het seizoen, vervolgens werd het hele circus verplaatst naar 2e Kerstdag.
Ik vond dat altijd wel mooi, want 2e Kerstdag is toch een dag dat mensen ernaar neigen om erop uit te trekken, naar de meubelboulevard of bouwmarkt. Een ijsbaan is dan ook een prima optie, er was altijd aardig wat publiek, zoals ik mij herinner.

Sinds een aantal jaar rijden we op de eerste zondag in januari. Waarom weet ik niet zeker, volgens mij heeft het iets te maken met de langebaankalender, maar ik zou het ook mis kunnen hebben.
Op deze kalender staan overigens gewoon wedstrijden in het eerste weekend van december, maar dat terzijde.

Vorig seizoen mochten we op 3 januari aantreden. Niet echt ideaal, zo een paar dagen na Oudejaarsnacht, maar we konden in ieder geval nog wat kleine drankjes drinken en wat voorzichtige dansjes wagen.

Dit jaar is dat wel anders, want de strijd wordt gestreden in Thialf, op snel ijs, want het NK afstanden is in de dagen ervoor, dus de vloer zal er tiptop bij liggen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik zal me tijdens het seizoen nooit laveloos zuipen en in de vroege uurtjes thuiskomen, maar als hobbyist, want dat zijn de meeste marathonrijders nou eenmaal, vind ik het wel leuk om heel af en toe te doen alsof ik er een sociaal leven op nahoud en gezellig met mijn vrienden een biertje te drinken.

Waarom rijden we niet op 7 januari? Er zou geprofiteerd kunnen worden van het NK afstanden, qua publiek, heb ik voorbij horen komen.

Leuk idee, maar blijven die mensen dan in het stadion slapen? Dit toernooi is immers al afgelopen op 30 december... Langebaan en marathon zijn trouwens ook verschillende disciplines, met verschillend publiek, dus ik zie dat nog niet gebeuren.

Overigens hoop ik natuurlijk dat ik ongelijk heb, want veel mensen langs de kant is wel super vet!

Mijn eerste gedachte was: dus de juryleden/ organisatoren willen op 3 december wel gezellig met het gezin Sinterklaas vieren, maar ze willen niet op Nieuwjaarsdag naar de rest van de familie. Dan hadden we toch ook gewoon op 26 december kunnen rijden?! Dan waren ze daar ook onderuit gekomen!

Wat ik nu ga doen, 31 december? Ik denk dat ik naar mijn geboortedorp ga, naar mijn ouders, waar ik hooguit een aantal koeien zal horen loeien, zodat ik een goede nacht kan maken, want niet topfit aan het vertrek staan zal niet in mijn hoofd opkomen. Ik hoop nog een heleboel jaarwisselingen mee te maken, dus heel erg vind ik het niet dat deze in stilte aan mij voorbij zal gaan, maar ik ben persoonlijk wel voor een vast 'format'. Gewoon lekker koersen op 2e Kerstdag, liefst in Amsterdam, gezellig met al die lampjes en lekker buiten, want zo hoort het toch te zijn bij een marathon.

En dan na afloop een biertje drinken met elkaar, in het cafe naast de baan, om te proosten op de feestdagen, want dat is wat onze sport zo charmant maakt: het is een beetje kneuterig gebleven, daar houd ik van.

 


Britt Tjalma

Over Britt Tjalma

Ze is geboren en getogen in het rustieke Beerta. Woont al vele jaren in Stad en verdient haar euri als consultant bij Sport Drenthe. Haar passie is bovenal het marathonschaatsen. Vooral op door de natuur gevormde ijspistes gaat Britt Tjalma helemaal los. Britt schrijft met regelmaat een column voor Sport in Stad.