Lance Jeter en mijn nieuwe tattoo

Door: Hans Schrijer

Beeld: Jan Kanning

Een paar jaar geleden. Ik mocht mee naar basketbal met een doorgewinterde Donarfan. Daar leek me nou niet zo veel aan, ik ben opgegroeid met handbal. Het viel me op dat je bij basketbal helemaal geen keeper had, dus hoe moeilijk kon het zijn? Gewoon een kwestie van geduldig mikken. Darten zonder pijltjes, maar met dikke ronde ballen.

Bij de warming-up van Donar keken we naar Lance Jeter. Wist ik veel hoe goed die is? Ik zag een mollige vaderfiguur, de voorzitter van de wijkvereniging die nodig wel iets aan sport mag gaan doen. Hij had in de verte wel wat weg van de gezellige, goedlachse uitbater van een spare ribs grill restaurant, zo eentje als je in de serie House of Cards ook had in Washington. Politicus Frank Underwood kwam er graag een hapje eten.

De aanblik van Jeter tussen al die atletische dunkers en driepunters deed me ineens denken aan een foto uit de oude doos: de 16-jarige Johan Cruijff is nog net geen 17. Hij staat op de training lachend tussen de volwassen spelers van Ajax. Mager en breekbaar scharminkel. Als je niet beter zou weten, zou je denken: hee, iemand van de mannen van het bestuur heeft zijn neefje beloofd "je mag best een keer meetrainen met het eerste hoor Johan, vinden ze lachen!"

Zo heb je wel meer topsporters waar je - als ze niet zo beroemd waren - niet van zou raden dat ze zich de hele week in het zweet werken. Goed voor een leuke, virtuele quiz: zoek de echte peperdure voetballer! Cristiano Ronaldo (dameskapper in achtergebleven badplaats, die van zijn moeder een abonnement onbeperkt fitnessen heeft gekregen), Lionel Messi (beheerder van kleine natuurcamping in de Vogezen), Dirk Kuijt (visser uit Katwijk).

Terug naar de kennismaking met de sterspeler van Donar uit Groningen, Lance Jeter. Zodra de scheidsrechter de bal vrij geeft, verandert de aardige, wat slome Ome Jeter in een katachtig roofdier. Het wiebelige, grappenmakende baasje van de warming-up blijkt onnoemelijk goed te kunnen ballen. Verbluffend snel op de eerste meters, nog veel sneller op de volgende dertig, best wel handig met die onhandige, grote stuiterbal! Iemand die stevig in zijn schoenen staat, zelfs als ze hem omver proberen te duwen. Humble Beast staat er op een T-shirt dat je kunt kopen op de fansite lancejeter.com - ook leuk vanwege het prachtige project #SaluteHardWork. Ga lezen! De letters Humble Beast staan rond een hoofd dat half Lance Jeter half Donar mascotte Thunder is. Cool.

Het is mei 2017. De tweede wedstrijd in de finale tegen Landstede Zwolle zorgt voor een nieuw record in de basketbalcompetitie: 45 punten verschil in een finalepotje. Op het scorebord staat 51-96. Bij lange na niet zo spannend als vorig jaar. Toen ging ik mee met vrolijke busreisjes naar Zwolle, waar we iedereen in tranen achterlieten met hun helemaal voor niks aangeschafte, vrolijk gele Landstede vlaggetjes. De dinsdag daarna nog een keertje.

Even voor de duidelijkheid: ik schrijf dit op net vóór de derde van de zeven finalewedstrijden, waarin het  een duidelijke 3-0 voor Donar gaat worden. Ja toch, niet dan?! Dus durf ik het al voorzichtig aan om een afspraak te maken bij Tattooshop Blitzz aan de Poelestraat: voor al uw piercings en kampioenstattoos! Dan heb ik hem zondag in Zwolle vast, kan iedereen kijken!

Grote hulde voor de dikke Feyenoordfan Gerard, die bij Matthijs van Nieuwkerk in DWDD zijn gewaagde 'Feyenoord Kampioen' tattoeage liet zien. Die had hij al laten zetten in februari, zeker weten! Omdat zijn club nu eenmaal lijstaanvoerder was. Mooi toch? Grote kans ook, dat Dirk Kuyt er op 14 mei drie in zou schieten? Ja toch, niet dan?! Even terzijde: de mooiste zin van voetbalverslaggever Willem Vissers in de Volkskrant was iets over het legioen van Feyenoord. De fans die helemaal geen shirtje willen met de naam van die ene speler die zo goed en beroemd is (shirtjes met nummers 7 als Cantona, Beckham, Ronaldo, de nummers 10 Maradona en Messi, het nummer 14). Ze zijn voor het TEAM, niet voor IEMAND speciaal.

Nog meer terzijde: op Rotterdamse Gerard's brede Feyenoordrug was nog blanco vlees genoeg over om ook Hearts of Midlothian FC en Wolverhampton Wanderers (allebei) landskampioen te laten worden. Ikzelf ben al heel blij dat 'Donar' er volledig op past. Of zal ik toch een mooie ontroerende zin op mijn onderarm nemen? Zoiets als op de spelersbus van Feyenoord: Niets is sterker dan dat ene woord - Feyenoord. Maar ja, wat rijmt er ook alweer op Donar?


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geƫmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE