Wie heeft een job voor Joop?

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: archief Jan Kanning

De carroussel der voetbaltrainers in de betaalde sector is al op gang gekomen. FC Groningen zoekt een opvolger voor Erwin van de Looi, Heerenveen maakt jacht op een vervanger voor interim Foppe de Haan, Cambuur is op de markt na het plotselinge opstappen van Henk de Jong, de KNVB buigt zich in zake Oranje over de opvolging van assistent Ruud van Nistelrooy, Vitesse en FC Twente dubben of de interims Rob Maas en René Hake voor volgend seizoen een definitieve aanstelling verdienen, Go Ahead Eagles en FC Den Bosch speuren ook naar een nieuwe hoofdtrainer. En ongetwijfeld zullen er nog meer vacatures ontstaan. Kortom, werkgelegenheid zat in voetballand.

 

Her en der valt zijn naam, maar contacten zijn nog altijd geen contracten. Sinds 1 juli 2015 zit Joop Gall nog altijd werkeloos thuis in z'n riante landhuis in Muntendam. Hij bezoekt natuurlijk voetbalwedstrijden en heeft stage gelopen bij Heerenveen, PEC Zwolle, Southampton en VfL Bochum, maar voornamelijk heeft Joop zich beziggehouden met zaakjes in en rondom z'n toko. Hij heeft de tent van binnen-en buiten geschilderd, heeft de immense tuin grote beurten gegeven, de auto's van partner Regina en hemzelf drie keer per week gewassen en alle winkelcentra in Noord-Nederland met bezoekjes vereerd. Al die zaakjes komen Joop zo langzamerhand de strot uit. Hij wil als een speer weer aan de bak. Maar ja, welke club gunt Joop een kans?

Joop Gall, van 25 december 1963, heeft maar liefst zestien jaar betaald voetbal gespeeld. Acht jaar FC Groningen, zeven jaar Veendam en een jaar Heerenveen. Achter z'n naam prijken 383 wedstrijden en 36 doelpunten. Joop was een onverwoestbare linksback of middenvelder, een zogeheten grasopvreter onder het motto: gaan met die banaan. Op 1 juli 2001 trad Joop toe tot het trainersgilde als assistent bij FC Groningen. Die relatie duurde vier jaar. Daarna promoveerde hij tot hoofdtrainer van Veendam. Opnieuw bleek Joop honkvast want de samenwerking duurde zes jaar. Onder lastige omstandigheden en vrijwel geen geld, presteerden Joop en z'n spelers naar behoren. Eenmaal bereikte Veendam zelfs de play offs.

Aan alles komt een end. Op 1 juli 2011 stapte Joop over naar Go Ahead Eagles. In Deventer marcheerden de zaken evenwel niet naar wens. In de nacht van 22 op 23 maart 2012 hakte Joop de knoop door. Hij nam de benen. Korte tijd later zag FC Emmen in Joop de Verlosser. Met de Drentse club, ook moeilijke omstandigheden en ook bijna geen geld, pakten Joop en z'n volgelingen opnieuw een play off-ticket. Tot z'n verbijstering en ook tot woede van de spelersgroep kreeg hij halverwege z'n derde jaar ineens te horen dat z'n contract per 1 juli 2015 niet zou worden verlengd. Sindsdien is Joop het Haasje en stempelaar van beroep bij het UWV.

Z'n hele loopbaan heb ik Joop gevolgd. Bij Veendam vormde hij een gouden koppel met Dick Lukkien. Twee oud-spelers, die elkaar het licht in de ogen gunden en voortreffelijk samenwerkten. Joop was ook overal te aanschouwen. Altijd op zoek naar bruikbare spelers voor weinig of geen transfersommen. Bij wedstrijden van jeugdelftallen of tweede teams van betaalde clubs stond hij steevast op doordeweekse avonden met z'n poten in de klei. Op die wijze ontdekte hij Ruben Schaken, die wegkwijnde bij de reserves van Cambuur. Joop ging in gesprek en haalde de vleugelspits binnen bij Veendam. Aan de Langeleegte begon de opmars van Ruben. Hij verdiende een transfer naar VVV en vervolgens naar Feijenoord. Zelfs het Oranje-tricot mocht hij aantrekken. Nog altijd roemt Ruben in interviews de aanpak van Joop en spreekt hij z'n diepe dank uit.

Michael de Leeuw was ook zo'n geval apart. Joop had hem zien spelen in de reserves van Willem II. Op 1 juli 2009 arriveerde de spits aan de Langeleegte en prompt kon hij zich laten kronen tot topscorer van de Jupiler League met maar liefst 25 doelpunten. In z'n tweede jaar maakte Michael 13 goals en verdiende hij een transfer naar De Graafschap. FC Groningen had hem destijds niet nodig, maar kocht Michael een jaartje later van De Graafschap nadat hij voor de Doetinchemmers 10 doelpunten had gemaakt. Bij Veendam was Michael ook een keertje stout geweest. De spelers beurden lage lonen. Derhalve vond Joop een geldboete niet op z'n plaats. Een andere oplossing moest gevonden worden. Joop en ook Dick pijnigden hun hersenen en namen eendrachtig een beslissing.

Enkele uren voor een wedstrijd aan de Langeleegte kreeg de verbouwereerde Michael ten overstaan van de complete selectie de opdracht om zich in het pak van de mascotte te hijsen om vervolgens enkele strafrondjes te lopen. Het ontaardde in een dolle boel en alle spelers stonden gelijk helemaal op scherp. Veendam won die wedstrijd vervolgens afgetekend en Michael maakte twee doelpunten. De spelers van Veendam gingen destijds voor Joop door het vuur en de spelers van FC Emmen in een later stadium ook. Vast staat dat Joop een teambuilder is, een neusje voor talent heeft en ten allen tijde voor en achter z'n spelers staat. Zou Joop er ineens niets meer van kunnen? Welke club heeft een job voor Joop?​


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.