Donar sterker dan ooit

Door: Hein Gerd Triemstra

Hein Gerd Triemstra acteerde in twee periodes vele jaren in het shirt van Donar. Zo werd hij in 2004 kampioen van Nederland. Ook speelde hij in Oostenrijk voor Sankt Polten en voor Den Helder. Hein Gerd heeft 71 interlands achter z'n naam staan en was een periode aanvoerder van Oranje. Hij is al 14 jaar coördinator Topsport Noorderpoort.

'We gaan Donar komend seizoen tot grote hoogte zien stijgen in Europa met een belangrijk Gronings thuisvoordeel'

Het Nederlands Basketball Team heeft zich net niet weten te plaatsen voor het Europees Kampioenschap in 2017. De Orange Lions exit door de zijdeur, terwijl de Britten met één winstpartij minder wel zijn geplaatst. Wadapatja die reglementen. Die regels waren natuurlijk wel van tevoren bekend, dus dan had op het veld het spel beter gespeeld moeten worden.

De 'nieuwe' Donar spelers Arvin Slagter en Stefan Mladenovic sluiten spoedig aan bij het team en nemen weer veel ervaringen van het Europese podium mee naar de Martiniplaza. Mooi om ze beiden weer terug te zien in Groningen. Zij zullen net als de rest van de ploeg verheugd zijn over het verbeterde thuisvoordeel. Er kan dit seizoen veelvuldig in de Martiniplaza getraind worden en de wedstrijd voor de Supercup tegen Den Bosch zal een unicum worden. Voor het eerst wordt er een wedstrijd in de kleinere Expo-hal gespeeld. Het kon minder!

Toen vroeger tijdens de play-offs bij een bezette Martinihal nog wel eens uitgeweken moest worden naar Haren of Stadskanaal, voelde het voor enkele supporters uit de stad nog als te ver weg. Er is in de afgelopen 15 jaar veel veranderd, want vele supporters gaan ook met Donar mee naar de vele uitwedstrijden; zelfs met de Europese tour. 

Kazan zal één van de verste uitwedstrijdjes zijn geweest. Altijd fijn als je ter plaatse met de ploeg de zaal binnenkomt voor de eerste training na aankomst en je wordt opgewacht door een groepje fanatieke supporters, die direct allen luidkeels "DONAR, DONAR, DONAR!" scanderen. Daar gaat een speler wel een stapje harder van en de reis gaat sneller uit de benen.

Kazan was 6 jaar geleden een wedstrijd in de voorronde van de Euroleague. Nu wacht Donar 2 voorrondes voor de Basketball Champions League. Een mooie competitie die mogelijk vele goede Europese tegenstanders naar Groningen zal laten komen.

Ook ik ga komend seizoen de Europese avonturen van Donar met extra aandacht volgen; mede door uit het raam het vliegveld achter in de tuin te spotten. Mooi dat Groningen Airport Eelde de vertrekbasis voor Donar wordt en vanaf daar alle internationale tegenstanders worden bezocht. Nait slecht!

Allemaal thuisvoordelen die een ploeg net even kunnen helpen om het verschil te maken in wedstrijden op topniveau. Ik verwacht namelijk dat we de huidige landskampioen letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte kunnen zien stijgen in het komende seizoen. En wel om de volgende redenen.

In vergelijking met de start van vorig seizoen is er een wereld van verschil in voorwaarden van succes gecreëerd. Doordat Erik Braal zijn 2e jaar als coach ingaat en 7 spelers van vorig seizoen zijn teruggekeerd is er belangrijke basis van kwaliteit en continuïteit gelegd. Van deze 7 spelers waren 4 regelmatig starter. Er zijn weinig seizoenen van Donar bekend dat er zo'n sterke kern behouden kon blijven. Met aanvullend de kwaliteiten en ervaring van Arvin Slagter en Stefan Mladenovic als 'oudere' Nederlandse spelers kan er goed worden verder gebouwd. Hopelijk is Arvin spoedig weer fit en kunnen beiden snel hun draai in het team vinden.

Dan zal u als lezer misschien zeggen; "dat zal allemaal wel , maar het niveauverschil van het Nederlandse basketball en onze Europese vrienden is niet zomaar overbrugd". Dat klopt, want vooral atletisch en technisch komen we in Nederland vaak nog het één ander tekort. In de ontwikkeling van onze jeugdspelers zullen juist deze facetten van het spel veel in 1-1, 2-2 en 3-3 situaties geoefend dienen te worden, om op de lange termijn de concurrentie volledig aan te kunnen gaan.

Maar de coaching staff van Donar heeft goed gescout en weer goede spelers aangetrokken. Tactisch staan we er vrij goed voor en is ook dit in goede handen. En uiteindelijk maakt een goede analyse van de tegenstanders het verschil.

Zelf heb ik in 2008 in Roemenië de noodzakelijke discipline video-analyse mogen leren van Erik Braal. Hij was toen al één van de vooruitstrevende coaches die zich hiervan bediende en zo ook vooral aan zijn eigen ontwikkeling als coach werkte. Hij wordt voor de Europese wedstrijden bijgestaan door Meindert van Veen. Deze zeer ervaren ex-bondscoach heeft al vaker met Erik Braal samengewerkt en zal met zijn analytische blik veel voor de ploeg kunnen betekenen.

Wat kan er eigenlijk dan nog misgaan? Gelukkig nog van alles, want het is topsport en anders niet zo leuk om naar te kijken. Het zit hem uiteindelijk in de details en dan kan het thuisvoordeel zomaar bepalend zijn. Een volle kolkende Martiniplaza zal voor elke tegenstander toch van invloed zijn. De ervaring met het Europese basketball voor coaches, spelers en ook voor de organisatie is cruciaal.

Donar heeft tussen 1974 en 2011 58 Europese wedstrijden gespeeld en daar 16 van gewonnen (De details zijn met dank aan ex-Groninger Jacob Bergsma is dat hier terug te lezen http://j-dus.com/europa-cup-clubs-m/#groningen ). Daar waren enkele aansprekende winstpartijen bij, zoals die in Bedum tegen Macabi Tel Aviv in 1982 of tegen Cantu in 2010. http://j-dus.com/groningen-donarcapitalsflames-in-ec-m/

Zelf heb ik in Groningen aan meer Europese wedstrijden een bijdrage geleverd als assistent-coach dan als speler. In de 10 jaar die ik bij Donar heb mogen spelen zijn er alleen die 2 Europacup wedstrijden tegen Ieper geweest, waar Eddy Casteels de coach was en Helgi Gudfinsson na het jaar Donar was gaan spelen.

Voor mij was het ontbreken van deze Europese ervaringen ook de voornaamste reden om In Oostenrijk te gaan spelen. Daar heb ik in 1999 direct 10 Europacup-wedstrijdengespeeld, zoals tegen Valencia.

Voor zowel spelers als coaches zijn deze internationale wedstrijden niet alleen een geweldig podium om aan deel te nemen en op dat niveau te presteren, maar zeker van belang om de ervaring op te doen en de ontwikkeling door te maken, waar het je als topsporter om te doen is. Voor Donar is het veel makkelijker om spelers aan te trekken of te behouden als er Europees wordt gespeeld. En voor de jonge spelers is het een ervaring waar nog jaren van geprofiteerd kan worden.

Als het thuisvoordeel met het fantastische publiek volop wordt benut en de positieve verwachtingen worden ook Europees waargemaakt, dan is het versterken van de ploeg ook voor het volgende seizoen al weer een stuk makkelijker. Zeker als je ook nog vlakbij Groningen kunt landen.