Het is nu zeker: FC Groningen wordt het Leicester City van de Eredivisie.

Door: Hans Schrijer

Beeld: Archief Jan Kanning

Hij komt. Ernest Faber. Dus niet Ernst, maar Ernest, net als Hemingway en bijna precies als zijn dubbelganger - als hij een paar dagen zijn baard laat staan en een zwarte baret op zet: Ernesto 'Che' Guevara. Ons advies: koop vandaag nog een seizoenkaart, nu het nog kan. Er breken met grote zekerheid fantastische tijden aan. Enige en laatste waarschuwing voor bezoekende tegenstanders: Janken in de Bus.

De dag nadat Johan Kappelhof zijn debuut in de VS bekroont met een doelpunt voor Chicago Fire - thuis tegen New York City FC, altijd weer lastig - en Virgil van Dijk op zaterdag een punt redt voor Southampton, is er ineens ook nog heel goed nieuws: José Mourinho doet het tóch maar liever niet. Nee hoor: Ernest Faber uit Eindhoven-Strijp, de succestrainer van NEC komt naar de Euroborg! Voor de niet-Nijmegenaren: NEC spreek je NOOIT uit als 'nek' en gek genoeg ook niet als afkorting N punt E punt C punt, maar als: 'Eniesee'. Ik kan het weten, want net zoals Ernest Faber oud-international is, ben ik oud-Nijmegenaar. Nou ja, hij 32 minuten tegen Mexico, ik 20 jaar. Maar ik was dan ook niet afhankelijk van bondscoach Guus Hiddink, ik mocht zelf kiezen.

Na het tijdperk 'gezellige dikzak' (Ron Jans) en 'sympathieke slungel' (Erwin van de Looi) zal de komst van 'robuuste vechtjas' Faber grote gevolgen hebben voor het nu al bij vlagen duizelingwekkende, meedogenloze aanvalsspel van de FC. Die korte vlagen en vlaagjes zullen onder Faber telkens zo'n dikke 85-93 minuten worden. Daarna is het ook helemaal niet meer nodig; gerenommeerde tegenstanders als Ajax, PSV en vanaf herfst 2018 ook die andere FC uit Barcelona, ze kunnen dan alleen nog maar snakken naar adem en snakken naar het laatste fluitsignaal. Misselijk en lamlendig van al dat felgroen om ze heen. Zoek gespeeld. Janken in de bus!

Dit is wat er gaat gebeuren: Alexander Sørloth gaat jagen, rennen en scoren als Jamie Vardy, Simon Tibbling gaat vliegen, zweven en toveren als Riyad Mahrez, Hans Hateboer gaat tacklen, heersen en uitdelen als Danny Drinkwater. U raadt het al: Leicester City is er niks bij! Wacht even: Hans Hateboer als uitblinker op het middenveld? Dat komt omdat Ernest Faber onder die olijke, een beetje ouderwetse middenscheiding écht een stel hersens heeft. Zijn bijnaam - weet bijna niemand - is ook wel 'De Brabantse Intellectueel'. Taalkundig is dat zoiets als De Witte Schimmel en De Rode Tomaat, maar dan precies andersom.

Ernest Faber, was dat niet die man die in het verleden al 11 wedstrijden voor de Trots van het Noorden speelde, op uitleenbasis? Oudere supporters herinneren zich die korte periode als 'Het Gouden Eeuwtje' van de Groningse defensie. Dit was toch zeker de jongen die bij zijn debuut voor PSV als 21-jarige die Marco van Basten van AC Milan uit de wedstrijd hield? Voor de jongere FC-supporters: Marco van Basten was iemand die best wel goed kon voetballen en die vaak een doelpunt maakte, of de verdediger waar hij tegen speelde nou wilde of niet.

Ernest Faber heeft een duidelijke droom; hij ziet het elke nacht voor zich. Het is 2020 en precies 22 jaar na die ene interland in Miami (in de 58ste minuut zegt Hiddink tegen je: "Warmlopen Ernest jongen, want Winston Bogarde is heel moe - en denk eraan: 1 ding - géén penalty veroorzaken!") - dat soort jeugdherinneringen die je kunt missen als kiespijn. In de droom van 2020 is alles anders. Faber mag als laatste na aanvoerder Hateboer de Cup met de Grote Oren optillen voor de meegereisde fotografen uit Groningen. Thuis bij de supporters van de verliezend finalist - ver weg in het Engelse Leicester - is het Janken voor de Buis.


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geƫmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE