Groningen heeft leider nodig

Door: Arie Haan

Ik heb nu niet bepaald op de banken gestaan bij de wedstrijden van FC Groningen en ook de resultaten hadden beter kunnen zijn, zoals uit statistieken blijkt die ik daarvoor gebruik. Goeie momenten afgewisseld met onnodig puntenverlies. Waar ligt jullie plafond? Na achttien wedstrijden weet ik het nog steeds niet. Om te weten wie je bent en wat mogelijk is, moet je het verleden kennen. Dit betekent analyseren, hetgeen ik heb geprobeerd en hier wil ik mijn analyse op jullie loslaten.

In mijn laatste column voor de wedstrijd tegen Feyenoord heh ik gewezen op de belangrijkheid van deze ontmoeting. Beide ploegen met 21 punten op een gedeelde negende plaats, waar gaat de reis naar toe. Bij winst naar boven bij verlies naar beneden. Gelijkspel 1-1 en nu, nog vier wedstrijden tot eind 2019 later plus een bekerwedstrijd: Feyenoord met 31 punten, verder in de beker en vijfde, FC Groningen 25 punten uit de beker en tiende linker rijtje.

Terwijl FC Groningen toch verdiende te winnen van de Rotterdammers. Het is dan zo zonde van die verloren punten tegen Fortuna Sittard en thuis van FC Utrecht, allemaal onnodig. Wat te zeggen van het begin van het seizoen, de eerste twee thuiswedstrijden verloren. Wanneer we dit meenemen in een analyse van de eerste helft van het seizoen dan is die tiende plek te laag.

FC Groningen zijn beste periode lag in het midden van de eerste helft van het seizoen. In acht  wedstrijden 16 punten en alleen verloren bij Ajax en PSV. Er zit nog geen enkele stabiliteit in het elftal, je weet nooit in welke richting het gaat, terwijl de selectie toch wel een goeie mix heeft. 

De verdediging zit goed in elkaar, scoren blijft een moeilijk punt, maar is dat niet overal zo behalve bij de topclub. Hetgeen FC Groningen naar mijn mening het meeste ontbreekt is een defensieve opbouwende middenvelder, die het elftal kan leiden. Natuurlijk moet het scorend vermogen omhoog, Sierhuis liet tegen FC Emmen toch wel even weer zijn klasse zien en zou dat meer moeten kunnen, natuurlijk met ondersteuning van de rest, hij moet bediend worden zoals het balletje van Asoro dan heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken aan te sluiten bij de teams die play-offs gaan spelen.

Hierbij wil ik alle lezers van Sport in Stad een gezegend kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar wens!


Arie Haan

Over Arie Haan

Hij is geboren en getogen in Finsterwolde en woont er opnieuw na wereldse avonturen. Arie Haan is 35-voudig international. Won met Oranje zilver op WK's in 1974 en 1978. Veroverde als speler van Ajax, Anderlecht, PSV, Seiko Hong Kong, Standard Luik 23 hoofdprijzen en als trainer 4 landstitels en bekers. Hij trainde onder meer Feyenoord, Anderlecht, Standard Luik, PAOK Saloniki en nationale teams van China, Kameroen en Albaniƫ. Arie is columnist van Sport in Stad.