Teleurgesteld in de FC

Door: Arie Haan

Beeld: Jan Kanning

FC Groningen, ik ben teleurgesteld in de resultaten van de eerste vier wedstrijden. Slechts vier puntjes van 12. Onze Trots strompelt door het begin van de competitie, ofschoon gezien het spelersmateriaal en wedstrijdbeeld vergeleken met de tegenstanders er meer in had moeten zitten. Toch behoud ik het vertrouwen in deze nieuwe ploeg, omdat het bij vlagen heeft laten zien dat er potentie is. De nieuwe spelers zijn volgens mij een versterking. Jammer dat Doan is vertrokken, een absolute smaakmaker voor Groningen. 

Tegen Emmen liet de FC een goede indruk achter, met een goeie defensieve organisatie en druk naar voren met combinatie voetbal. Hierdoor waren de verwachtingen thuis tegen FC Twente hoog. Helaas, maar totaal onnodig werden de punten afgegeven. In het begin van de wedstrijd had je het idee dit wordt kat in het bakkie, Amsterdams voor eenvoudig. Zelfs het missen van een penalty deed mij niet veranderen van mening, tot de rode kaart van Lundqvist in het middenveld en later die van Te Wierik. 9 tegen 11 te moeilijk.

De rol van de scheids werd over het hoofd gezien, pietleuterig fluiten werd Groningen fataal. Nog altijd spelen de scheidsrechter en de VAR een grote rol in een wedstrijd en moet je als speler weten hoe een scheidsrechter fluit. Vergelijk een Bas Nijhuis eens met de heer Bax die Groningen-Twente floot, dan weet je wat ik bedoel. Ook hier is een rol voor de coaching van een team belangrijk, wel gedaan of niet, kan ik niet beantwoorden.

Ik las in het programmaboekje van deze wedstrijd over de scheids dat hij tot nu 13 eredivisie wedstrijden had gefloten met 44 gele, 3 rode kaarten en 5 penalty’s. Je moet er dan rekening mee houden, hoe deze meneer de fluit hanteert, hoe ver kan ik gaan als speler. Helaas dus een onnodige nederlaag. FC heeft deze wedstrijd door eigen schuld verloren drie punten weg en Twente in het zadel geholpen.

AZ in Den Haag 0-0 een uitstekend resultaat maar dan komt Heracles twee weken later na veel tijd om te trainen, combinaties erin slijpen organisatie neerzetten. Zoals iedere fan van de FC ben ik met een kater achter gebleven, okay twee wonderschone doelpunten van Heracles maar slechts mondjesmaat kansjes voor Groningen en vooral de lange bal naar Benschop, tweede helft, zonder resultaat een beetjes kick en rush, Groningen onwaardig. 

Het probleem wat ik zie is het terug verdedigen na een aanval, te langzaam komen in de goede defensieve positie, daarvoor ontbreekt een defensief denkende centrale middenvelder. Vorig jaar bekleedde Memisevic deze plaats in de tweede helft van het seizoen met succes. Toch gaat Groningen gemakkelijk in het linker rijtje komen met uitzicht naar boven, vooral als ze het defensieve middenveld hun organisatie kunnen verbeteren. Ik juich met elke goal en overwinning met de fans mee en hoop dat er veel te juichen zal zijn.


Arie Haan

Over Arie Haan

Hij is geboren en getogen in Finsterwolde en woont er opnieuw na wereldse avonturen. Arie Haan is 35-voudig international. Won met Oranje zilver op WK's in 1974 en 1978. Veroverde als speler van Ajax, Anderlecht, PSV, Seiko Hong Kong, Standard Luik 23 hoofdprijzen en als trainer 4 landstitels en bekers. Hij trainde onder meer Feyenoord, Anderlecht, Standard Luik, PAOK Saloniki en nationale teams van China, Kameroen en Albaniƫ. Arie is columnist van Sport in Stad.