Heerlijk avondje Lycurgus

Door: Erik Bouwman

Beeld: Jan Kanning

“Wat een poppenkast allemoal !! Begun nou moar gewoon !!  Ik bin hier veur het volleyball’n.. nait veur al dizze onzin.. ze hadden twei minuten leeden al mot’n beginn”

Klinkt het naast me uit de mond van Jan A vd Veen. Ik ben samen met hem naar de Championsleague-wedstrijd van Abiant Lycurgus tegen Dorbrudja. Gelukkig kunnen de andere 3999 toeschouwers de sfeeropruiende acties wel waarderen en kijk ik mijn ogen uit dat de volleybalclub Lycurgus zoveel enthousiaste toeschouwers naar de MartiniPlaza kan trekken. Grote initiator hiervan is Jack Suiveer en die verdient echt een pluim!  Wat een waanzinnige Groningen promotie! Terwijl de mascotte Wolfie (een achterneef van FC Groningen mascotte Groby) nog als een bezetene heen en weer rent, wordt er inmiddels geserveerd voor het begin van de eerste set.

Veel affiniteit met volleybal heb ik tot enkele jaren geleden nooit gehad. Natuurlijk staat de gouden match van Atlanta in mijn geheugen gegrift en heb ik altijd de belangrijke toernooien gevolgd, maar ben inhoudelijk pas echt iets meer te weten gekomen door samen met Ron Zwerver een Master Coach opleiding van het NOC-NSF te volgen. Het mooie van deze Master Coach opleiding en ook van de drie jarige Topcoach5 opleiding zijn de vele intervisie momenten met coaches uit andere sporten. Nuttig, effectief en leerzaam! Vlak voor mijn vertrek uit Korea ben ik nog naar de World Leaguewedstrijd Korea-Nederland geweest in een kolkend stadion in Seoel. Daar heb ik toevallig Ron Zwerver (assistent-coach) na de wedstrijd nog even kort gesproken.

Terug naar de MartiniPlaza: Lycurgus heeft inmiddels de eerste set gewonnen en terwijl coach Arjan Taaij zijn mannen toespreekt, zweept Wolfie het publiek nog maar eens op. Naast mij schudt Jan zijn hoofd “Man, man, man, dan spoor je toch niet? Voor de mensen die de serie ‘in voor en tegenspoed’ van vroeger nog kennen: Jan doet me een beetje denken aan de cynische, mopperende hoofdrolspeler Rijk de Gooyer.

Met veel interesse en kijkend door een ‘coach-bril’ , denk ik ook vlagen van de werkwijze en een klein beetje van de visie van Arjan Taaij te hebben meegekregen. Datgene wat ik heb gezien, gehoord en gelezen kan me wel bekoren en ik denk dat Lycurgus met hem een moderne, intelligente coach in huis heeft die bezig is een mooi totaalproces met dit team neer te zetten.

Terwijl Lycurgus ook de tweede set wint, krijg ik het met mijn andere buurman Wim Mensen over de Gironingen 2002 waar hij samen met initiatiefnemer Dick Heuvelman, nauw bij betrokken was. Zelf had ik destijds café Boven Jan op de Grote Markt afgehuurd en daar hospitality geregeld voor enkele grote bedrijven, met medewerking van de gastsprekers Johan van der Velde en Gert Jakobs.  Over Groningen promotie gesproken: wat een geweldige stunt en evenement was dat halen van de Girostart naar Groningen destijds!

Lycurgus staat inmiddels op het punt ook de derde set binnen te slepen na een fantastische reeks opslagen van Matt West en de wave gaat door de MartiniPlaza. Ik blijf maar gewoon zitten, net als Jan en moet bekennen dat ik ook een schijthekel heb aan de wave in een stadion. Over stadions en publiek gesproken: door mijn verblijf in Korea heb ik twee seizoenen geen thuiswedstrijden van onze FC kunnen bezoeken in de Euroborg (of inmiddels Noordlease Stadion). Inmiddels ben ik weer elke thuiswedstrijd geweest en ik vond het opvallend en schrikbarend hoe slecht het stadion steeds is gevuld. Ook het tamme, timide sfeertje heb ik in alle jaren daarvoor nooit meegemaakt. Tijd voor de directie van FC Groningen om eens met Jack SUISFEER  te gaan praten? 

Terwijl Wolfie het uitzinnige publiek nog eens ophitst nadat de winst veilig is gesteld, heeft Jan me al onttrokken uut de poppenkast. Wie drink’n nog een bakkie en den noar huus !!


Erik Bouwman

Over Erik Bouwman

Hij is een boerenjongen van komaf. Geboren in Appingedam, opgegroeid in Froombosch en al vele jaren woonachtig in Stad. Erik Bouwman is schaatscoach van professie. Had de teams van VGZ en Jong Oranje onder z'n hoede en was ruim twee jaar bondscoach en talentontwikkelaar van Zuid-Korea. Met regelmaat verschijnt van zijn hand een column in Sport in Stad.